• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FROORaspberry Pi - miniaturní počítač za 35$
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    BOAR: tak to gl. rozhodně maj hezký věci a třeba pinecil miluju, ale s tou dostupností je to bída.
    BOAR
    BOAR --- ---
    REDSNAKE: no jako pinetab by se mi libil :-)
    a jedno rock64 mam doma, a ted (v news) psali, ze by mel byt zase k naskladnen. tak snad. vezmu jich asi vic. treba 4 :-)
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    BOAR: pine64 je notoricky známý nedostupností prakticky čehokoliv co vyprodukujou i mimo tak zoufalý doby jako je ta dnešní. Aby ses dočkal, no..
    BOAR
    BOAR --- ---
    ad dostupnost pi + jejich klonu: cekam, az mi naskladnej tohle:
    ROCK64-4GB Single Board Computer[Restocking around late April] - PINE STORE
    https://pine64.com/product/rock64-4gb-single-board-computer/
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    NYRLEM: Uplne chapu. Ja jsem nadsene objednal z AliExpressu RPi0w2. Za nekrestanskych 1500,-. Rikal jsem si kdyz uz, tak uz. Probihalo to tak, ze mi v objednavce naskakoval postupne stav vyskladneno, v preprave DHL, na celnici, ... a najednou se tam objevilo doruceno. Tak jsem se trosku zarazil a volal na DHL CZ, co to jako ma byt. No a oni mi rekli, ze je to bezny. Ze zadaj "omylem" jiny cislo a ze se to stava. Tak jsem zadal reklamaci a chci zpatky penize.
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    Tak jsem si chtel jit koupit za 2 litry rpi400, ze si udelam na terase low cost compa s problemy s prehravanim velkych videi a oni samostatne nejsou a nevi se kdy budou .. rpishop prodava jen sady za 3k, ktere si imho vubec nevyplaci. Za ty prachy mi prijde lepsi si poridit nejaky repas, ktery s videem nebude mit problem. Docela me to mrzi, mam doma jedno 400 a jedno rpi4 8gb jako server a na hrani s cidly. Jsem docela rad, ze jsem stihl zero w2 na ovladani zalevani skleniku, protoze nez dnes kupovat stare zero w (puvodni cena 350) s nabijeckou za 1400, to bych si radeji urizl pindika. Prijde mi, ze distributor opustil filozofii platformy ruku v ruce s problemy s dodavkou a ceny zvedl naprosto nesmyslne.
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    TEAPACK: Jsem zvědavý, jak dlouho to vydrží. Nechám to běžet. Dneska je powerbanka na 100%. Solární panel zapojený, rpi běží standardní provoz (25-30% cpu). ;-]

GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    TEAPACK: Ten powertopp to odhaduje bez nutnosti hw... ale nevim, jak moc to odpovida skutenosti ... (sudo apt-get install powertop)
    Ale jinak ta spotreba tam lita od zdi ke zdi (nekdy to ukazuje 0.8 W, nekdy (jako ted) 1.96, predtim 1.55W...

TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    GIOMIKY: mám podobný solár a provozoval jsem to loni v létě jako experiment s Pine64, webkamenou a časosběrem. Mezi solár a Pine jsem měl danou 20Ah powerbanku od Xiomi, která na začátku i na konci ukazovala plné nabití (75-100%). Měřiče spotřeby jsem tam neměl, tak z toho nemám žádné výstupy a zopakovat to na podzim a v zimě už jsem nestihl, takže to už zase čeká v šuplíku =/
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    Jinak ... nemate nekdo zkusenosti s napajenim RPi pomoci solaru? Pokukuju po:
    ChoeTech Foldable Solar Charger 14W Black
    Solární panel ChoeTech Foldable Solar Charger 14W Black - Solární panel +5 dalších
    Solární panel pro mobilní telefony, powerbanky, bluetooth reproduktory a jinou drobnou elektroniku, s výkonem 14 W, účinností 23,5 %, vážící 360 g a s rozměry 660×148×30 mm. Disponuje výstupy pro USB-A
    Ale nevim, jestli by mi to k necemu v pocasi, ktery je v CR je. Nejak nepredpokladam, ze bych s tim zajistil 24/7 provoz. Premyslel jsem to zkusit jako experiment...
    Nevim, ale jestli by to fungovalo... tohle dat na svetlo, k tomu pripojit powerbanku a k te RPi...
    V soucasny dobe mi powertop ukazuje odhad spotreby na 0.8 - 1.55 W ... pri CPU na 100% (RPi0W, HDMI vypnuty, bluetooth vypnuty, USB vypnuty, zapnuta wifi a ssh),
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    TEAPACK: No to se mi povedlo. Jenomze je to priserne pomaly. I na slusnem procesoru, kdyz emuluju 4 procesory... tak to proste neda rychlejsi kompilaci, nez na tom rpi0w.. nevim proc. Na forech jsou o tom informace jenom ve stylu .. arm pro qemu je experimentalni, qemu rpiv6 je pomaly ... ale reseni zadny... vis, jak je to s open-source ... chyta see na hardware 2+ roky stary a zabehnute technologie, ktery do roka neshoreli jako svice.
    RORSCHACH
    RORSCHACH --- ---
    Ono se to dá celkem dobře kombinovat. Záleží na tom co člověk dělá. Já třeba na jednom Raspberry renderuju obraz, ovládám LEDkovej display, mixuju a přehrávám zvuk. Logika a renderování je napsaný v C#, ale na ten display a zvuk používám naimportovaný C/C++ knihovny (SDL a rpi-rgb-led-matrix).
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    GIOMIKY: můžeš si Raspbian naistalovat jako virtuálku a pokud si zachováš ARMovou architekturu, tak kompilovat rovnou tam =) někde jsem nedávno narazil na návod, jak si to rozjet - možná tady?
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    TEAPACK: Ted o tom premyslim a experimentuju.
    Muj cil je interaktivni aplikace v ncurses.
    Je mozny to napsat v pythonu - ok, ale pomaly.
    V C - jde to, ale vice prace.
    Ted orave s pasivnm chladicem zhavim cpu na 100% a kompiluju lib++5.0, quickjs knihovnu a elinks.
    Vysleskem bude, ze to napisu v html a js ... a zkompilovanejma elinks s podporou javascriptu knihovnou elinks budu mit, co chci.
    Test uz mam z drivejska pripravenej i s prispevkem debianovymu elinku
    elinks/arithmetics.html at master · mtatton/elinks · GitHub
    https://github.com/mtatton/elinks/blob/master/test/ecmascript/arithmetics.html
    Na 100% cpu se s timhle pocasim drzim na 44 atupnu max.
    Chtelo by to naucit se crosscompilation.
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    GIOMIKY: v Pythonu je toho sposta jak na ovládání GPIO, tak TTY apod. Používám to docela dlouho a vždycky je na začátku nějaký workaround, ale pak už o tom člověk neví až do pádu systému =)
    Co se týče rychlosti, tak pokud bys to měl psát v C#, Javě nebo Pythonu, tak python bude nejrychlejší. Pokud by ti to nestačilo, tak můžeš překompilovat Python do Cython, což ti převede tvoje pythoní knihovny do Cčka a pak ti v pythonu běží defakto jen innit.
    Měl jsem na RPi2B s originál kamerou rozjeté OpenCV s detekcí překážek a streamingem přes USB Wifi do "dálkového" ovládání a byl tam lag cca 2s v obrazu, ale zpracování na malině běželo pohodlně na 10Hz a v tu dobu jsem o Cythonu ani nětušil a OpenCV neumělo půlku věcí co dnes =)
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    BTW: [GIOMIKY @ HARDWARE ( Královská odnož IT )]

HARVIE: Aha... no ono je to víceméně náhrada za operační systém. To asi nechci... podle toho, co jsem četl, tak jsem pochopil, že se to spíše hodí pro Raspberry Pi Pico. A asi na nějakou konkrétní aplikaci. K obecnému použití v konzoli to asi není. Tedy není to úplně to, co hledám.
    Jinak ano, v rámci práce s RPi0w přemýšlím, že bych oprášil znalosti C.
    Moc děkuji.
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    LARS_GUNNER: Jen pro prehlednost... kdyz rikam ze C je rychly, tak tim myslim opravdu C, maximalne C++, nemyslim C# coz je uplne jinej jazyk....
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    GIOMIKY: nemam zkusenosti, ale nemyslim si. myslim ze micropython je hlavne malej, takze se vejde na maly mikrokontrolery bez vetsiho mnozstvi pameti, i treba na ty, kam se nevejde linux. neni tam pak OS, ale jen micropython. to ze to bezi i na linuxu je spis jen vedlejsi efekt vyvoje nebo vychytavka pro ucely debugovani, asi to ani nebylo tak zamysleny puvodne.

kod v pythonu nikdy nebude ani vzdalene rychlej. co naopak rychly je jsou pythonovy knihovny napsany v C, ktery python vola aby delaly vypocty narocny na vykon. Pokud tedy ma python knihovnu ktera vse udela v C a ty ji jen podhodis data, tak je jedno jakej python pouzivas. Pokud veskera tezka prace bude napsana jako kod v pythonu, tak to bude vzdy pomaly.
    LARS_GUNNER
    LARS_GUNNER --- ---
    GIOMIKY: Pripojuju se k dotazu. Projekt na raspberry pro zpracovani signalu. Chci pouzit C#, ale dostupnost knihoven Pythonu me laka.
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    ... sorry za double-post ...
    Jsem z Raspberry Pi uplne nadseny. Vypnul jsem velky pocitac a vetsinu zewlowani u pocitace jsem presunul na malinu.
    Z toho, co pouzivam je hlavne mplayer, na kterem prehravam muziku a potom presmerovavam zvuk na mobil pres sox do termuxu.
    Na kazdy pad ted teprve se zurocujou leta stravena "pripravou" bbs. Nevedomky jsem se venoval "accesible" pristupne (rozumej textove), na zdroje malo narocne technologii (bulletin board system - Mystic BBS). To ve vysledku znamena, ze mam vsechno pripraveno. Tedy program na Teletext (teleterm), kde si ctu ceske zpravy, do BBS stahuju mnoho ruznych RSS feedu a ty potom pretvarim do zprav v BBS. Mam tam nejake hry atp. Tedy v podstate vsechno, co normalne provadim na "velkem" pocitaci v grafickem prohlizeci, lze tady provadet v textovem rezimu se spotrebou energie v cca 120 mA.
    Hodne se mi podarilo snizi teplotu tim, ze jsem normalne odstranil nahrane kernel moduly z kernelu. RPi Zero (ta starsi verze) mi bezi pouze s wifi a vsechno, co slo z pameti pomoci rmmod odstranit, jsem take odstranil.
    Uz tak trochu vim, ze nedava smysl moc sledovat presne teplotu, protoze se meni podle toho, jaka je teplota venku, ale snazim se s hrajici muzikou drzet pod 40 stupnu celsia.
    jinak tohle zrovna pisu z Conyxu, tedy i Nyx pouzivam bez nutnosti spoustet velky pocitac a graficky prohlizec. Jsem nadsen.
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    Prosím, máte někdo zkušenosti s MicroPythonem? Je to ryhlejší, než standrdní python?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam