• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FROORaspberry Pi - miniaturní počítač za 35$
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    BOAR: tak to gl. rozhodně maj hezký věci a třeba pinecil miluju, ale s tou dostupností je to bída.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    myslim ze pine64/rock64 lehce distribuuje teapack :)
    BOAR
    BOAR --- ---
    REDSNAKE: no jako pinetab by se mi libil :-)
    a jedno rock64 mam doma, a ted (v news) psali, ze by mel byt zase k naskladnen. tak snad. vezmu jich asi vic. treba 4 :-)
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    BOAR: pine64 je notoricky známý nedostupností prakticky čehokoliv co vyprodukujou i mimo tak zoufalý doby jako je ta dnešní. Aby ses dočkal, no..
    BOAR
    BOAR --- ---
    ad dostupnost pi + jejich klonu: cekam, az mi naskladnej tohle:
    ROCK64-4GB Single Board Computer[Restocking around late April] - PINE STORE
    https://pine64.com/product/rock64-4gb-single-board-computer/
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    NYRLEM: Uplne chapu. Ja jsem nadsene objednal z AliExpressu RPi0w2. Za nekrestanskych 1500,-. Rikal jsem si kdyz uz, tak uz. Probihalo to tak, ze mi v objednavce naskakoval postupne stav vyskladneno, v preprave DHL, na celnici, ... a najednou se tam objevilo doruceno. Tak jsem se trosku zarazil a volal na DHL CZ, co to jako ma byt. No a oni mi rekli, ze je to bezny. Ze zadaj "omylem" jiny cislo a ze se to stava. Tak jsem zadal reklamaci a chci zpatky penize.
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    Tak jsem si chtel jit koupit za 2 litry rpi400, ze si udelam na terase low cost compa s problemy s prehravanim velkych videi a oni samostatne nejsou a nevi se kdy budou .. rpishop prodava jen sady za 3k, ktere si imho vubec nevyplaci. Za ty prachy mi prijde lepsi si poridit nejaky repas, ktery s videem nebude mit problem. Docela me to mrzi, mam doma jedno 400 a jedno rpi4 8gb jako server a na hrani s cidly. Jsem docela rad, ze jsem stihl zero w2 na ovladani zalevani skleniku, protoze nez dnes kupovat stare zero w (puvodni cena 350) s nabijeckou za 1400, to bych si radeji urizl pindika. Prijde mi, ze distributor opustil filozofii platformy ruku v ruce s problemy s dodavkou a ceny zvedl naprosto nesmyslne.
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    TEAPACK: Jsem zvědavý, jak dlouho to vydrží. Nechám to běžet. Dneska je powerbanka na 100%. Solární panel zapojený, rpi běží standardní provoz (25-30% cpu). ;-]

GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    TEAPACK: Ten powertopp to odhaduje bez nutnosti hw... ale nevim, jak moc to odpovida skutenosti ... (sudo apt-get install powertop)
    Ale jinak ta spotreba tam lita od zdi ke zdi (nekdy to ukazuje 0.8 W, nekdy (jako ted) 1.96, predtim 1.55W...

TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    GIOMIKY: mám podobný solár a provozoval jsem to loni v létě jako experiment s Pine64, webkamenou a časosběrem. Mezi solár a Pine jsem měl danou 20Ah powerbanku od Xiomi, která na začátku i na konci ukazovala plné nabití (75-100%). Měřiče spotřeby jsem tam neměl, tak z toho nemám žádné výstupy a zopakovat to na podzim a v zimě už jsem nestihl, takže to už zase čeká v šuplíku =/
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    Jinak ... nemate nekdo zkusenosti s napajenim RPi pomoci solaru? Pokukuju po:
    ChoeTech Foldable Solar Charger 14W Black
    Solární panel ChoeTech Foldable Solar Charger 14W Black - Solární panel +5 dalších
    Solární panel pro mobilní telefony, powerbanky, bluetooth reproduktory a jinou drobnou elektroniku, s výkonem 14 W, účinností 23,5 %, vážící 360 g a s rozměry 660×148×30 mm. Disponuje výstupy pro USB-A
    Ale nevim, jestli by mi to k necemu v pocasi, ktery je v CR je. Nejak nepredpokladam, ze bych s tim zajistil 24/7 provoz. Premyslel jsem to zkusit jako experiment...
    Nevim, ale jestli by to fungovalo... tohle dat na svetlo, k tomu pripojit powerbanku a k te RPi...
    V soucasny dobe mi powertop ukazuje odhad spotreby na 0.8 - 1.55 W ... pri CPU na 100% (RPi0W, HDMI vypnuty, bluetooth vypnuty, USB vypnuty, zapnuta wifi a ssh),
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    TEAPACK: No to se mi povedlo. Jenomze je to priserne pomaly. I na slusnem procesoru, kdyz emuluju 4 procesory... tak to proste neda rychlejsi kompilaci, nez na tom rpi0w.. nevim proc. Na forech jsou o tom informace jenom ve stylu .. arm pro qemu je experimentalni, qemu rpiv6 je pomaly ... ale reseni zadny... vis, jak je to s open-source ... chyta see na hardware 2+ roky stary a zabehnute technologie, ktery do roka neshoreli jako svice.
    RORSCHACH
    RORSCHACH --- ---
    Ono se to dá celkem dobře kombinovat. Záleží na tom co člověk dělá. Já třeba na jednom Raspberry renderuju obraz, ovládám LEDkovej display, mixuju a přehrávám zvuk. Logika a renderování je napsaný v C#, ale na ten display a zvuk používám naimportovaný C/C++ knihovny (SDL a rpi-rgb-led-matrix).
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    GIOMIKY: můžeš si Raspbian naistalovat jako virtuálku a pokud si zachováš ARMovou architekturu, tak kompilovat rovnou tam =) někde jsem nedávno narazil na návod, jak si to rozjet - možná tady?
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    TEAPACK: Ted o tom premyslim a experimentuju.
    Muj cil je interaktivni aplikace v ncurses.
    Je mozny to napsat v pythonu - ok, ale pomaly.
    V C - jde to, ale vice prace.
    Ted orave s pasivnm chladicem zhavim cpu na 100% a kompiluju lib++5.0, quickjs knihovnu a elinks.
    Vysleskem bude, ze to napisu v html a js ... a zkompilovanejma elinks s podporou javascriptu knihovnou elinks budu mit, co chci.
    Test uz mam z drivejska pripravenej i s prispevkem debianovymu elinku
    elinks/arithmetics.html at master · mtatton/elinks · GitHub
    https://github.com/mtatton/elinks/blob/master/test/ecmascript/arithmetics.html
    Na 100% cpu se s timhle pocasim drzim na 44 atupnu max.
    Chtelo by to naucit se crosscompilation.
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    GIOMIKY: v Pythonu je toho sposta jak na ovládání GPIO, tak TTY apod. Používám to docela dlouho a vždycky je na začátku nějaký workaround, ale pak už o tom člověk neví až do pádu systému =)
    Co se týče rychlosti, tak pokud bys to měl psát v C#, Javě nebo Pythonu, tak python bude nejrychlejší. Pokud by ti to nestačilo, tak můžeš překompilovat Python do Cython, což ti převede tvoje pythoní knihovny do Cčka a pak ti v pythonu běží defakto jen innit.
    Měl jsem na RPi2B s originál kamerou rozjeté OpenCV s detekcí překážek a streamingem přes USB Wifi do "dálkového" ovládání a byl tam lag cca 2s v obrazu, ale zpracování na malině běželo pohodlně na 10Hz a v tu dobu jsem o Cythonu ani nětušil a OpenCV neumělo půlku věcí co dnes =)
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    BTW: [GIOMIKY @ HARDWARE ( Královská odnož IT )]

HARVIE: Aha... no ono je to víceméně náhrada za operační systém. To asi nechci... podle toho, co jsem četl, tak jsem pochopil, že se to spíše hodí pro Raspberry Pi Pico. A asi na nějakou konkrétní aplikaci. K obecnému použití v konzoli to asi není. Tedy není to úplně to, co hledám.
    Jinak ano, v rámci práce s RPi0w přemýšlím, že bych oprášil znalosti C.
    Moc děkuji.
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    LARS_GUNNER: Jen pro prehlednost... kdyz rikam ze C je rychly, tak tim myslim opravdu C, maximalne C++, nemyslim C# coz je uplne jinej jazyk....
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    GIOMIKY: nemam zkusenosti, ale nemyslim si. myslim ze micropython je hlavne malej, takze se vejde na maly mikrokontrolery bez vetsiho mnozstvi pameti, i treba na ty, kam se nevejde linux. neni tam pak OS, ale jen micropython. to ze to bezi i na linuxu je spis jen vedlejsi efekt vyvoje nebo vychytavka pro ucely debugovani, asi to ani nebylo tak zamysleny puvodne.

kod v pythonu nikdy nebude ani vzdalene rychlej. co naopak rychly je jsou pythonovy knihovny napsany v C, ktery python vola aby delaly vypocty narocny na vykon. Pokud tedy ma python knihovnu ktera vse udela v C a ty ji jen podhodis data, tak je jedno jakej python pouzivas. Pokud veskera tezka prace bude napsana jako kod v pythonu, tak to bude vzdy pomaly.
    LARS_GUNNER
    LARS_GUNNER --- ---
    GIOMIKY: Pripojuju se k dotazu. Projekt na raspberry pro zpracovani signalu. Chci pouzit C#, ale dostupnost knihoven Pythonu me laka.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam