• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FROORaspberry Pi - miniaturní počítač za 35$
    ED_EDDIE
    ED_EDDIE --- ---
    HNZ: microHDMI z Rpi máš zapojené do portu blíž ke zdroji?
    HNZ
    HNZ --- ---
    ED_EDDIE: trikrat ano :( podeziram to microhdmi nebo co to je.. zkusim starsi rpi
    ED_EDDIE
    ED_EDDIE --- ---
    HNZ: Kdysi jsem něco podobného řešil. Zkoušel si všechny HDMI in v té tv? Zapajova si Rpi ve vypnutém stavu? Je televize v továrním nastavení?
    HNZ
    HNZ --- ---
    REDSNAKE: tady nic jinyho zapojeny neni a kdyz tam dam chromecast, tak to funguje ok (rozliseni a audio). system je tam upne cistej libreelec.
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    HNZ: vzhledem k tomu že píšeš i o blbým rozlišení, tak to tím asi nebude, ale mě překvapivě nefungoval HDMI CEC v případě že do televize bylo zapojeno více zařízení přes HDMI, přestože pochopitelně aktivní HDMI bylo to kde je Raspi..
    HNZ
    HNZ --- ---
    ahoj vespolek. resim ted zahadu s pi4. na jedny z televizi (starsi panasonic) nefunguje cec, audio a ma to jen safe rozliseni. nesetkal jste se s tim nekdo? na jinym starsim panasoniku to funguje ok se stejnym hdmi kabelem.
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    Geniatech Unveils the XPI-3566, Its Rockchip RK3566 "Raspberry Pi Form Factor" Single-Board Computer - Hackster.io
    https://www.hackster.io/news/geniatech-unveils-the-xpi-3566-its-rockchip-rk3566-raspberry-pi-form-factor-single-board-computer-3e8b1ce1e59d

TR1
    TR1 --- ---
    PES:
    Diky za vysvetleni, tez uz je mi to jasne. Ve stredu si proto prijede, takze mu navrhnu tri varianty: pomocny kontakt stykace, sonoff basic a nebo ten optoclen ale ten uz si bude muset sehnat sam nebo nechat vyrobit od nejakeho elektronika. Ja bych zvladnul akorad osadit plosny spoj, kdyz budu vedet, kam ktera soucastka patri.
    PES
    PES --- ---
    TR1: Nic extra napájení to nemá, živí se to z toho 230V okruhu za relé/stykačem (paralelně ke spotřebiči). Na optočlenu se mění oblast obvodu s vysokým napětím na okruh elektroniky nízkonapěťové, takže takhle nějak:

TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    TR1: jj, ale vypadalo to, že to má i vstupy :/ každopádně takových desek se dělají mraky, stačí najít správnou kombinaci slov :)
    TR1
    TR1 --- ---
    PES:
    Tak tohle uz je bohuzel mimo moje schopnosti, navic dalsi elektronika vyzadujici extra napajeni atd.

TEAPACK:
    Jenze tohle jsou rele ovladane 5V a ktere spinaji 230V.

To tam muzu rovnou namontovat sonoff basic s Tasmotou kterou nastavim na automaticke sepnuti pri obnove dodavky.
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    TR1: tak můžeš pořídit rovnou celou desku, namátkou přes telefon: ebay
    PES
    PES --- ---
    No optočlen je de-facto LED spřežená s fototranzistorem a má to i příslušnou izolační pevnost, stačí dosadit namísto té LED ve schématech...

...pokud to chceš připojit na 230V, tak se na té straně LED se lze inspirovat různými zapojeními "LED na 230V", kde se je ovšem třeba vypořádat s tím, že LED stíhá "blikat" v 50Hz (resp. 100Hz) rytmu - to lze ošetřit buď v SW anebo se musí před tou LED ještě ten na diodovém můstku napětí usměrnit (což znamená o kondenzátor a odpor navíc u variant zapojení 2 nebo 3).

AC mains LED indicator - S�ov� kontrolka s LED
    https://www.belza.cz/ac-led/kontrol.htm
    TR1
    TR1 --- ---
    TEAPACK:
    Jo to by bylo 100% ale kde neco vhodneho hotoveho sehnat? Koukal jsem na netu a nic nenasel.
    PES
    PES --- ---
    TEAPACK: Amen!
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    TR1: na to je vždycky lepší optočlen =) už kvuli tomu, že až se bude někdo šťourat v tom stykači a náhodou si škrtne jedním vodičem o druhý, tak ti neodpálí celé RPi ;)
    TR1
    TR1 --- ---
    PES:
    diky za reakci, snad to upravdu bude OK.

Stykac tam je podle fotky 3F ale pouziva je pouze 1F (bojler) ktera je pripojena na prostredni silove kontakty. Pro jistotu to prepojime na ten nejvzalenejsi silovy kontakt od pomocneho, snad to bude "bezpecnejsi".
    PES
    PES --- ---
    TR1: Takhle je to OK, je rozdíl PIN v režimu input s pull-up rezistorem proti GND versus případné propojení dvou aktivních pinů, které by případně "tlačily" proti sobě (náhodou/nehodou) a zbytečně si zatěžovaly obvody (tak mi ten popis připadal předtím)...

P.S.: Bacha na to, že pomocné kontakty stykačů většinou nemají 100% deklarovanou bezpečnou izolaci od toho vyššího napětí na hlavních kontaktech...
    TR1
    TR1 --- ---
    PES:
    To je v pohode, tou vetou jsem myslel fakt, ze pri sepnuti stykace budou tyto dva piny stale spojene treba po dobu 3-4 hodin.
    PES
    PES --- ---
    TR1: Jsem se tedy nedíval na piny, jen reagoval na formulaci "spojené GPIO piny" ;-)
    TR1
    TR1 --- ---
    PES:
    No ja ten pin (23) spinam proti GND (25). Cerpal jsem z tohoto zdroje
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam