• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FROORaspberry Pi - miniaturní počítač za 35$
    DIDA
    DIDA --- ---
    SKAUT: Aha, tak tohle mi zrovna nevadilo. Koukám, že se dělá pouze ve verzi do 85°C. Já jsem PICO testoval hned jak vyšlo, ale bylo k tomu ještě prd dokumentace a dost věcí přes standardní knihovny nechodilo. Pak jsem se k tomu už nevrátil a když nastala CPU krize a v podstatě se nedali za rozumnou cenu sehnat moje oblíbené STMka, tak jsem přešel u čeho to šlo na ESP32. Dneska mám v hodně zařízeních ESP32-S3 a spokojenost. Hodně tomu prospělo nativní USB, jak na programování, tak na debug. S3 je hodně povedená, konečně není část pinů pouze vstupních a část co se nesmí používat kvůli sdílení s vnitřní FLASH jako u 32. Asi jediné co mě mrzí je to, že odstranili RMII. Řeší se to teď přes SPI, třeba s W5500. Každopádně za tu cenu co se S3 prodává je super.
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    DIDA: A mohla by být verze na vyšší teploty 😔
    DIDA
    DIDA --- ---
    RORSCHACH: Jo, je super, jen škoda, že do něj nedali nějakou interní FLASH paměť.
    RORSCHACH
    RORSCHACH --- ---
    DIDA: To zní asi jako nejlepší řešení, ikdyž to bude vyžadovat práci :)

Nedávno jsem narazil třeba na tenhle logickej analyzátor postaven na Pi Pico a celkem jsem čuměl, že to má 100 MHz sampling rate. Má to teda relativně malou paměť a neumí to "live capture", takže jsem to nemohl použít, ale ten čip samotnej evidentně dokáže hodně.
    DIDA
    DIDA --- ---
    RORSCHACH: Já mám na RPI udělaný měřící systém na závody dronů, kde mám na GPIO IR přijímač a v SW z něj dekóduji data. Vyhradil jsem na to jedno sólo vlákno a zbytek (grafika, zápisy do databáze, atd.) jede v dalším. Na každém dronu je potom malinký "tag" s IR led a ten moduluje neustále dokola jedinečné ID. Funguje to dobře, ale je to bohužel o proti tobě na 40kHz, takže 10x nižší rychlost.
    Asi bych to osobně řešil tak, že bych tam prdnul nějaké STMko, tím to snímal a ihned odesílal třeba po SPI do RPI. SPI na RPI bez problémů zvládá vysoké rychlosti, to běžně používám.
    RORSCHACH
    RORSCHACH --- ---
    Nevyčítáte někdo na Raspberry Pi relativně rychlý digitální signály? Chtěl bych skrz Pi vyčítat, co jde do displeje pinballovýho stroje a nějak to zpracovat (hodit na jinej display, poslat někam na internet atp.). Frekvence kterou tam ten pinball tlačí pixely je cca 500 kHz. Odhaduju správně, že tak rychlej signál skrz GPIO nejsem schopnej přečíst?

Zatím jsem to zkoušel vyřešit přes nějakej levnej logickej analyzátor a sigrok. To teda "nějak" funguje, ale ten sigrok mi občas spadne, když z něj ty data vyčítám. Těžko říct, čím to je. Jestli jsem to blbě naprogramoval nebo je nějaký problém v tom analyzátoru, případně v sigroku.

Než to začnu nějak řešit víc (měnit analyzátor, sigrok nebo to přeprogramovávat), tak bych se chtěl ujistit, že je tohle ten správnej přístup. Třeba by to šlo udělat nějak líp a jednodušeji.
    RORSCHACH
    RORSCHACH --- ---
    FALL: Mám pocit, že tohle ten maník říká každý tři měsíce :)

Já osobně teda moc nevěřím tomu, že se zrovna v Čechách se to stane, když jediný český distributor si udělal business z přebalování Pi do vlastních "startovacích sad", které pak prodává za nesmyslné ceny.

Někde mají problém se scalpery, co nakupují hromadně Pi od oficiálního distributora a pak je přeprodávají. U nás to máme všechno v rámci jedný firmy :) Samotné Raspberry Pi 4 skladem není, ale startovacích sad s ním si můžete koupit klidně sto.
    FALL
    FALL --- ---
    TR1: podle Ebena je tohle očekávaný průběh a během pár měsíců se to má srovnat u všech modelů: https://www.youtube.com/watch?v=-_aL9V0JsQQ
    TR1
    TR1 --- ---
    Panejo, stal se zazrak.

St 24. května 2023, 14:23:45

TR1
    TR1 --- ---
    FATBOZZ:
    Obcas si udelam bitovou kopii ale protoze jsem za cca 5 let co mam rootfs nemel zadne vaznejsi problemy s aktualizacema a navic jsem pospichal, tak jsem nezalohoval. Nastesti to slo opravit. Koukam do dokumentace a vidim, ze podobny "problem" muze nastat i u starsich rapsberry.

documentation/boot_folder.adoc at develop · raspberrypi/documentation · GitHub
    https://github.com/raspberrypi/documentation/blob/develop/documentation/asciidoc/computers/configuration/boot_folder.adoc
    FATBOZZ
    FATBOZZ --- ---
    TR1: Tak pred kazdym vetsim updatem uz odted jen zalohu pres clonezillu :D
    TR1
    TR1 --- ---
    Dohaje uz. Dneska jsem provedl aktualizaci rpi4b kde mam rootfs v raid1 a ted mi to nebootuje. Zjistil jsem, ze piOS presel z 32bit na 64bit takze mam initramfs vygenerovany z 6.1.21-v7l+ misto z 6.1.21-v8+. To kurva nemuzou zobrazit nejake varovani, pri tak zasadni zmene? Ted to musim nejak rucne opravit.
    RAGNAROK
    RAGNAROK --- ---
    [[https://blog.twogate.com/entry/2020/07/30/benchmarking-ssh-connection-what-is-the-fastest-cipher][Benchmarking SSH connection: What is the fastest cipher algorithm for RPi? - TwoGate Tech Blog]]
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    2x malina
    Dole NAS nahoře NVR je to i pěkně stohovatelný :D

TALAGE
    TALAGE --- ---
    Neni to uplne malina, ale treba by se nekomu mohlo hodit. Mam tady par Latte Panda desek. Funglovky.
    [Board LattePanda V1.0 2GB/32GB + Win10]
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    Nechtěl by někdo DVB-T2 TV hat + krabku na 4 za 350
    Případně i s origo usbC zdrojem za 500
    Koupil jsem novou telku, malina běží v novým kameráku a tohle se mě tady válí ;)

DIDA
    DIDA --- ---
    TR1: Díky, vyzkouším.
    TR1
    TR1 --- ---
    DIDA:
    Captive portal
    Captive portal setup - RaspAP Documentation
    https://docs.raspap.com/captive/#starting-the-captive-portal
    DIDA
    DIDA --- ---
    Neřešil tady někdo automatické přesměrování na vnitřní web po připojení na AP nahozené v RPI? Něco jako to bývá třeba v penzionech a tak. Připojím se na WiFi a ono mě to otevře stránky s nějakou registrací.

Potřeboval bych to samé na RPI na kterém mi běží AP a web. Po připojení se na to AP bych chtěl aby se mi v prohlížeči na mobilu otevřela stránka s informacemi co tam mám. Nevíte někdo jak to nastavit?
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    HMLQ: Nechci te od toho zrazovat, jen jsem sebekriticky upozornil na mozne nedostatky tohoto reseni.
    HMLQ
    HMLQ --- ---
    REDSNAKE: Ok, tak jindy. Díky
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam