• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FROORaspberry Pi - miniaturní počítač za 35$
    PECA
    PECA --- ---
    EMMET: A to se ten micro:bit do toho jako vejde dovnitř té loďky?
    Každopádně, existují ochranné laky (nebo tak něco), které odpuzují vodu a chrání elektroniku proti zateklé vodě. Pokud to i izoluje bude potřeba před aplikací přelepit konektory a kontakty maskovací páskou. Na první dobrou jsem našel jeden přípravek, ale asi jich bude víc. Na druhou stranu, bych se hodně bál té Li-něco baterie. Nevím, jestli případné proniknutí vody dokázalo rozhořet - nemám to jak vyzkoušet a ani se mi nechce. :)

nanoprotech electronics – Heureka.cz
    https://www.heureka.cz/?h%5Bfraze%5D=nanoprotech+electronics
    EMMET
    EMMET --- ---
    Asi jsem měl upřesnit, že volím stavebnici, protože chci, aby to bylo v budoucnu demontovatelné - ať už z důvodu představení, vylepšení nebo zapůjčení komponent jinam. Ta deska je příliš drahá na trvalé umístění, které by obsloužila i jednodušší :D

Co se týče místa, jsem limitován tím plovoucím ostrovem z Dupla
    PES
    PES --- ---
    EMMET: nakonec to po odzkoušení a vyvedení všech kabelů stejně celé ponořit do laku aby to udělalo izolovaný povlak a to do krabičky ;-)
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    EMMET: blby je, ze z te desky vede kybl kabelu, takze taktika "omotat vulkanizacni paskou" neni uplne schudna

taky je otazkou, kolik mas mista - pokud spoustu, nabizi se moznost koupit klipovy box na jidlo (jako napr. tohle)
    resp. asi nemusi byt ani klipovy ... v takovych tech generickych domacich/kuchynskych potrebach by se dal nejaky obycejny mozna sehnat i do 50,-
    a z boku pak akorat udelas diru na kabely

a nebo koupit 10 cm stretch folii (a nebo obycejnou kuchynskou) a cely to tim omotat v nekolika vrstvach
    bude to sice na jedno pouziti, ale pak je otazkou, jak casto to budes rozebirat

DIY overkill reseni co me napada je jeste expanzni PU pena
    ofc je to bordel s tim pracovat a musis udelat spravne delici vrstvu, aby se pena nedostala primo k elektronice, ale zaroven vsude zakryla vsechno, co je potreba a pak ji riznout tak, at se z toho da sundat/vratit
    priklad pouziti v prumyslu zde

(zamerne vynechavam vsechny moznosti na 3D tiskarnach, protoze kdo se s tim ma tady u tech slozitejsich veci kreslit a zkouset, ze to sedi spravne)
    EMMET
    EMMET --- ---
    Zdravím, měl bych prosbu o jednu specifickou radu: Chtěl bych udělat DUPLO loďku na dálkové ovládání. K řízení chci použít micro:bit a k tomu desku Wukong.
    To s čím potřebuji poradit je jak elektroniku ochránit před vodou - neplánuji ji potápět, ale myslím, že nemohu zabránit občasnému cákanci. Na samotný micro:bit existuje celkem slušný obal - sice o něm výrobce tvrdí, že je waterproof, ale obávám se, že to je jenom materiál toho obalu, samotný obal má dost mezer, které podle mě nejsou úplně těsné. Ale na ochranu před nějakou kapkou to stačit bude.

Nicméně nevím, jak ochránit desku Wukong, která je plná odhalených pinů. Mohu ji sice obestavět legem, ale přeci jen bych to raději ještě vypolstroval nějakým voděodolným materiálem. A tady mé znalosti končí, netuším, jestli je nějaký pěnový nebo polystyrenový či jaký materiál, který by to mohl splnit (přes něj bych asi ještě postavil vnější kryt z lega). A jak říkám - nechci to utěsňovat jako ponorku, jen minimalizovat náhodné namočení od nějaké stříkance, když se to bude pohybovat po vodě.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    nevali se nekomu doma dotykac displej na raspi ? potrebuju k oktoprintu neco
    SMIICH
    SMIICH --- ---
    JIMX: Není to asi přesně co hledáš ale funguje to tak že nějakou meteostanici připojíš do rpi přímo přes USB a data taháš z tý meteostanice:
    WeeWX: open source weather software
    http://weewx.com/
    DURDIN
    DURDIN --- ---
    JIMX: tak jsem to kdysi dělal podle tohoto pána: https://lucsmall.com/2012/04/29/weather-station-hacking-part-2/ ,ale je to už mnoho let a dnes je asi lepší volba to co psal [AQUARIUS @ Raspberry Pi - miniaturní počítač za 35$]
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    Pardon za spam ale mám tu nějaký raspberry a orange pi one který už nepoužívám kdyby měl náhodou někdo zájem.
    Orange Pi One H3 512MB - 350/ks
    RASPBERRY Pi 3 Model B 1GB - 900/ks
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    Neválí se někomu někde CM4 s 2G RAM 32G emmc a Wi-Fi?
    JIMX
    JIMX --- ---
    Díky oběma za info
    DURDIN
    DURDIN --- ---
    JIMX: před lety jsem tohle řešil na Arduinu, měl jsem meteostanici, jejíž čidla vysílala v pásmu 433Mhz. Měl jsem k tomu levný 433mhz receiver z ali/ebaye, a někde na netu jsem našel popis protokolu. Na Rpi by to šlo použít asi taky ,když bys ho připojil na gpio a četl co z toho chodí. Zkusím najít někde v zálohách, jestli bych to ještě nenašel.
    AQUARIUS
    AQUARIUS --- ---
    JIMX
    JIMX --- ---
    Máte někdo zkušenost s připojováním takových těch běžně dostupných bezdratovych teplotních čidel (některé měří třeba i vlhkost), co se běžně prodavaji s meteostanicema? Přijde mi, že používají asi nějaký standard, protože běžně chytám I čidlo od sousedů byť má úplně jinou meteostanici ... tuším že fungují na nějakých 433 MHz? Nedají se nějak připojit k malině? Neexistuje nějaký přijímač do USB, který by ty data z nich dokázal číst?
    XCIDER
    XCIDER --- ---
    QWWERTY: no ciselne rozliseni sedi na nativni rozliseni monitoru (1920x1080), ale obraz moc dobrej neni, coz je pochopitelny vzhledem k tomu obrazu vetsimu nez je monitor. To hdmi_mode zkusit teda taky vynutit, treba to zabere..
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    XCIDER: btw rozliseni ti to hodilo spravny? ja napr. to svoje musel jeste vynutit pres hdmi_mode + jsem jeste upravoval framebuffer_[width|height], abych mel kompletni printout uz behem bootu
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    IMOLOL: Zkousel jsem to chvilicku po koupeni, fungovalo to v poho po technicky strance. Zjistil jsem, ze velky no go je pro me ten jejich controller, resp jsem nemel dost trpelivosti se to ovladani pres nej naucit a ma to fakt milion moznosti nastaveni a customizace, vlastne na muj vkus az moc. Chci to idealne zapnout a hrat…
    Funguje to ale dobre
    IMOLOL
    IMOLOL --- ---
    REDSNAKE: ono to tak nejspíš dopadne :D Ještě zkusím místo steam link appky Moonlight. Zeptám se, jak ti ten steam link funguje? Vidím, že má jen 100Mbit síťovku, ale to na full HD stačí. Jde mi primárně o nízkou odezvu ovládání.
    DEEFHA
    DEEFHA --- ---
    REDSNAKE: Já bych teda měl zájem o ten controller, kdyby to šlo :⁠-⁠) Steam link mám.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam