• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FROORaspberry Pi - miniaturní počítač za 35$
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    EMMET: jak pise DURDIN:
    Za mě by byl idealni 2-pin konektor ( na který by se místo našlo spíš než na barell jack), protože z GPIO se mi těch 5V hodi si brát. Řešit se to samozřejmě dá ale...

Pořád se najdou aplikace maliny kde USB 2.0 stačí.
    DURDIN
    DURDIN --- ---
    EMMET: existuje poe-hat, ale třeba mě osobně úplně nevyhovoval a raději bych jack. Ale s tou Rpi5 prý není kompatibilní. Na druhou stranu, nikdo nikomu nebrání použít k napájení GPIO header.

SKAUT: Jenže za tím usbc bylo schované obyčejné usb 2.0, takže imho nikdo nepoužíval.
    EMMET
    EMMET --- ---
    SKAUT: Nemají náhodou extra header pro PoE?
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    TOOMIX: Jenže DC barell jack zabere hromadu místa. A umi jen jednu věc.Predpokladam že zůstali u toho co umela RPi4 u ono USB C portu - data.

Souhlas ale s tím že buď mohly přidat i PD ( někteří by si přáli i DisplayPort ) nebo přidat nějaký rozumný 2-pin header pro externí zdroj ( klidně i ten 12V, 24V). Ale těžko říct ta deska je dost narvana.
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    TOOMIX:

1) není tam eMMC slot, pořád jen microSD, ale tak snad půjde bootovat z té přídavné M.2 karty

2) Power Delivery 5V/5A je až od standardu 3.1 co vyšel před cca 2 lety. Starší PD nabíječky umí jen 3A. To tam mohli dát rovnou DC jack nebo PD 12V/2A i za cenu dalších stepdownů. 12V DC jack má třeba 3 roky starý Odroid C4
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    chiptron.cz - Novinky: A je to venku. Raspberry Pi 5.
    https://chiptron.cz/news.php?readmore=1523
    HONZAK89
    HONZAK89 --- ---
    Ahoj, nemáte někdo zkušenost MDB controlerem?
    Bojuji s tímto zařízením: https://www.shop.qiba.pt/shop/p0046q-mdb-pi-hat-usb-21#attr=
    dík
    EMMET
    EMMET --- ---
    Zdravím - užil by někdo za odnost SAMSUNG M21, kterému nejspíš něco shořelo na základovce? Ihned po startu má tendenci se restartovat, nebo seknout. Kdyby někdo dokázal zužitokovat elektroniku v něm, klidně mu ho daruji, když si pro něj přijde v Praze nebo Slaném.
    VITEX
    VITEX --- ---
    nemate prosim nekdo zkusenost s ClusterHat ? mam tu dva a rad bych na nich rozjel usbboot. Posledni pokus skoncil konfliktem mac adres, takze mi unika jak ten druhy clusterhat presvedcit ze na nem jede pizero 5az 8 ....
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    SUCZKER: je to DIY řešení, Wemos D1 ve vytisknuté krabičce na DIN lištu a Tasmota se zapnutým Smart Meter Interface a custom skriptem, odesílám si to pomocí mqtt
    připojeno normálně na svorky impulzního výstupu, je to nicméně podružný elektroměr pro náš byt
    napájeno meanwellem

od kamaráda nějaký poznámky
    Tasmota S0 PowerMeter | www.JindrichNikles.cz
    http://www.jindrichnikles.cz/?p=193

SUCZKER
    SUCZKER --- ---
    NIGHTHUNTER: WIKI na tom tmep.cz je docela pěknej zdroj, jak co k čemu a čím připojit. Díky :)
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    PES: ad. "ochota" u optickyho odectu .. imho kdyz vezmes neco z whitelistu, bude se jim odporovat podstatne hur a problem "nutné přichytit optické čidlo" uz nekdo vyresil za tebe

konkretne
    "Přehled schválených zařízení pro optické rozhraní (odečet registrů z elektroměru) "
    Komunikační rozhraní | ČEZ Distribuce
    https://www.cezdistribuce.cz/cs/pro-zakazniky/potrebuji-vyresit/elektromery-a-odecty/komunikacni-rozhrani
    PES
    PES --- ---
    SUCZKER: u elektroměrů je dle typu a také ochoty distribučky více možností

- starý mechanický elektroměr (s tím kromě OCR přes fotomodul nejde nic - https://github.com/jomjol/AI-on-the-edge-device )
    - odečítat impulzně dle LED (nutné přichytit optické čidlo, horší postup)
    - mít vyvedený impulzní výstup elektroměru (to by měl být standard, ale obvykle tenhle opto-oddělený impulzní výstup není ze svorkovnice elektroměru vyvedený a nez přeplombování to nejde)
    - chytrý elektroměr (s Modbus či podobným rozhraním - opět nutno mít vyvedené)
    - podružný "chytřejší" elektroměr (s Modbus, MBus apod.)
    NIGHTHUNTER
    NIGHTHUNTER --- ---
    SUCZKER: za sebe doporučuju mrknout na web:
    TMEP - Detailed statistics from measured values
    https://tmep.cz/
    můžeš si stáhnout zdrojáky a rozjet to ve více instancích na svém webu úplně zadarmo, ty tam pak jen posíláš data a ty statistiky a grafy už si to vytváří samo, např.
    Ethernetový teploměr a vlhkoměr u Ševčíků
    https://roudnice.tmep.cz/

jinak vedle toho si zároveň ta svoje data ukládám i do Influx databáze, která mi spolu s Grafanou běží pod Home Assistantem na RPi
    SUCZKER
    SUCZKER --- ---
    TOXICMAN: Díky moc za tip. A když jsi zmínil elektroměr, máš nějaký podružný vedle hlavního, nebo to lze dneska nějak odečítat z toho hlavního?
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    SUCZKER: já jsem si na záznam dat z elektroměru pustil na rpi mqtt broker (Mosquitto), node-red, mysql a grafanu
    je na to spousta návodů
    SUCZKER
    SUCZKER --- ---
    pořídil jsem si na hraní ty levný teplotní/vhkostní čidla LYWSD03MMC a data si z toho každou chvíli tahám pomocí RPi. Chtěl bych si kreslit časové řady atp, časem třeba ovládat i nějaký termostaty. Zároveň nechci vynalézat kolo a psát si to celý sám, abych pak zjistil, že se to dalo někde stáhnout. Je nějakej balík pro linux, případně není na to nějakej cloud, kde by šlo psát ty hodnoty třeba jednou za hodinu kreslit si grafy časovejch řad?
    DURDIN
    DURDIN --- ---
    EMMET: Před časem jsem viděl video, jak někdo stavěl z Technicu ponorku a celou elektroniku měl v krabičce od jídla. Ale ten už to měl extrémní a pohon šel přes magnety aby zachoval izoloaci. Teoreticky bys to mohl schovat dovnitř té duplo loďky a udělat pohon stejně (přes magnety) a pak okraje zatáhnul silikonem. Rozebrat to s trochou síly půjde.
    PECA
    PECA --- ---
    EMMET: A to se ten micro:bit do toho jako vejde dovnitř té loďky?
    Každopádně, existují ochranné laky (nebo tak něco), které odpuzují vodu a chrání elektroniku proti zateklé vodě. Pokud to i izoluje bude potřeba před aplikací přelepit konektory a kontakty maskovací páskou. Na první dobrou jsem našel jeden přípravek, ale asi jich bude víc. Na druhou stranu, bych se hodně bál té Li-něco baterie. Nevím, jestli případné proniknutí vody dokázalo rozhořet - nemám to jak vyzkoušet a ani se mi nechce. :)

nanoprotech electronics – Heureka.cz
    https://www.heureka.cz/?h%5Bfraze%5D=nanoprotech+electronics
    EMMET
    EMMET --- ---
    Asi jsem měl upřesnit, že volím stavebnici, protože chci, aby to bylo v budoucnu demontovatelné - ať už z důvodu představení, vylepšení nebo zapůjčení komponent jinam. Ta deska je příliš drahá na trvalé umístění, které by obsloužila i jednodušší :D

Co se týče místa, jsem limitován tím plovoucím ostrovem z Dupla
    PES
    PES --- ---
    EMMET: nakonec to po odzkoušení a vyvedení všech kabelů stejně celé ponořit do laku aby to udělalo izolovaný povlak a to do krabičky ;-)
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    EMMET: blby je, ze z te desky vede kybl kabelu, takze taktika "omotat vulkanizacni paskou" neni uplne schudna

taky je otazkou, kolik mas mista - pokud spoustu, nabizi se moznost koupit klipovy box na jidlo (jako napr. tohle)
    resp. asi nemusi byt ani klipovy ... v takovych tech generickych domacich/kuchynskych potrebach by se dal nejaky obycejny mozna sehnat i do 50,-
    a z boku pak akorat udelas diru na kabely

a nebo koupit 10 cm stretch folii (a nebo obycejnou kuchynskou) a cely to tim omotat v nekolika vrstvach
    bude to sice na jedno pouziti, ale pak je otazkou, jak casto to budes rozebirat

DIY overkill reseni co me napada je jeste expanzni PU pena
    ofc je to bordel s tim pracovat a musis udelat spravne delici vrstvu, aby se pena nedostala primo k elektronice, ale zaroven vsude zakryla vsechno, co je potreba a pak ji riznout tak, at se z toho da sundat/vratit
    priklad pouziti v prumyslu zde

(zamerne vynechavam vsechny moznosti na 3D tiskarnach, protoze kdo se s tim ma tady u tech slozitejsich veci kreslit a zkouset, ze to sedi spravne)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam