pár dnů zpět mi přišlo "no friction dynamo":
A No-Friction Bicycle Bike Flashing Lights Dynamo (Generator). science magnets | eBay
https://www.ebay.com/itm/113253037863
http://freelights.co.uk/index.html
tohle je věc, na kterou jsem se ze zvědavosti hodně těšil. a musím říct, že to funguje, ALE...... v první řadě, princip, na kterém to pracuje, je stejný, jako ty svítilny, se kterýma se musí chvíli třást, a pak můžete chvíli svítit - tzn. je tam cívka, uvnitř které je kulový magnet, další dva magnety se přichytí na paprsky ve výpletu kola, a tyto magnety samozřejmě za jízdy při pohybu nad cívkou přitáhnou kulový magnet uvnitř, což se projeví bliknutím led.. předělání na trvalý svit by asi nebylo jednoduché, ale ne nemožné.. každopádně na kolo ok, ono to blikání i víc upoutá pozornost.. větší problém je build quality, která je naprosto příšerná.. přijde mi, jako by to dělal nějaký ne moc šikovný amatér doma. a asi bych to nedoporučoval nikomu, kdo si to případně nezvládne opravit. člověk na to nemusí být zběhlý v elektronice, spíš manuálně šikovný. ono té elektroniky tam moc není - jen pár led zapojených paralelně, a k nim jako ochrana jedna dioda, a ta zmiňovaná cívka. tři led (zadní) jsou v plastové krabičce, u které už teď dva šroubky nejdou utáhnout, a další tři led (přední) jen na stahovacím pásku, pod nějakou (asi) teplem smršťovací bužírkou. přívodní dráty k cívce jsou vedeny jednou dírou, která byla vrtána dodatečně, a další, která byla do plastového pouzdra vytavena pájkou.. jo a jak na ebay v popisu zmiňují tu vodotěsnost... no ano, ona tomu vlhkost v podstatě neublíží a bude to fungovat, ale ne proto, že by to bylo vodotěsné, ale spíš díky celkové jednoduchosti nebude mít vlhkost na fukčnost přílišný vliv.. (pokud někde nebude voda vyloženě dlouhodobě, a neuhnije tam nějaký drát)
na kolo jsem to ještě nedal, ale už teď jsem zvědavý, za jak dlouho se to rozpadne / uklepe se tam nějaký drát.. jako je to hezký a funkční nápad, ale díky zpracování jen pro lidi, co si to zvládnou dát dohromady..