KACHNIK: Na to potřebuješ výměník. Další věc je, aby mezi vrchní částí futer a stropem nebyl půlmetr a víc...pak se ti tam ten vzduch prostě neprotočí. Další možností je vzduchotechnika, ale tam je potřeba počítat s prašností.
Jinak čistě krbovky, bez dalších zařízení jakožto sálavý zdroj tepla jsou primárně určené k vytopení jedné - dvou místností a je třeba k nim mít přizpůsobené bydlení.
Jinak já sám jsem krbovky instaloval na podzim - usoudili jsme se ženou, že předimenzovaný zplynovací kotel, kterým byla naše usedlost osazena sežere za zimu zbytečně moc (20m3 dřeva žádný problém) a tak jsme se rozhodli umístit do obýváku krbová kamna. Po první sezóně si je nemůžu vynachválit. Vytápíme dfacto tři místnosti - kuchyň spojenou s obývákem (cca 200m3 prostoru) a ložnici, oddělenou malými dveřmi a tenkou stěnou. Kamna mají danou výhřevnost 170m3 a se stávajícím prostorem si hravě poradí. V ložnici je výrazně chladněji (15-17C° oproti 21-23C° v obýváku) což mě osobně plně vyhovuje, na spánek mám rád chladněji.
Spotřeba na sezónu klesla na cca 7m3 kombinovaného tvrdého/měkkého dřeva (odhad, zatím stále ještě topíme).
Jinak, samozřejmě, základem je dům kvalitně zateplit, jinak je jakákoliv diskuze na téma "tepelný zdroj rodinného domu" marná :o)