• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KACHNIKVytápění rodinných domů
    KACHNIK
    KACHNIK --- ---
    SVANC: Taky úvahy hodná varianta. Nebo levnější teplovzdušný výměník. A nebo úplně nejlevnější varianta koupit letní sídlo na jihu Řecka :). Těch posledních pár jarních dnů, kdy tuhé mrazy odvál čas, si nadávám kolik času a peněz věnuje našinec do blbejch čtyr měsíců ročně.
    BLOODRAT
    BLOODRAT --- ---
    COURT: Naprostá pitomost a zcestná úvaha. Pokud stěny difuzně neuzavřeš a správně zateplíš, jak píše SVANC, naopak tvorbě plísní zabráníš. Plísně ti totiž vznikají tam, kde vlivem obracení tepelného toku kondenzuje vlhkost, ideálně na místě tepelného mostu, neboli chybějící izolace.

Samozřejmě nesmíš cihlový dům na kamenných základech zabalit do polystyrenu.
    SVANC
    SVANC --- ---
    COURT: Ale Kachnik píše, že "Je suchý ačkoliv tam nikdo nebydlí už víc jak rok". A pokud se difuzní propustnost směrem ven zvyšuje, tak by zateplení vadit nemělo. Tzn. pokud jde o fasádu, tak polystyrén ne, minerální vlna ano. Tím netvrdím, že to je řešitelný vždycky a všude.
    SVANC
    SVANC --- ---
    KACHNIK: Dobrá varianta mohou být i krbová kamna s teplovodní vložkou a radiátory v dalších místnostech, aby se nemuselo topit na víc místech. Ale zateplení je opravdu základ. Jednou tě to stejně donutí a než k tomu dojde, tak budeš vyhazovat peníze oknem...
    KACHNIK
    KACHNIK --- ---
    BLOODRAT: Já chápu, že to jde jedno s druhým. Když uvažuju o topení, musím chtě nechtě promýšlet i zateplení a nebráním se tomu. Mám respekt z toho, kolik se toho nevhodným vytápěním i nevhodným zateplením dá podělat a prodělat. Nestojím ani o to topit pánubohu do oken ani o plesnivej barák. Z vlastního okolí mám jenom skvělé příklady předraženého vytápění plynem i elektrikou, který jsou k tomu tak "vychytaný", že mi je málokdy teplo tam kde to potřebuju včetně plesnivých rohů a už zmiňovaných kamen, která udělají z jedné místnosti skvělou saunu. Navrch momentálně sedím v paneláku s tak "skvěle" zateplenou střechou a boky, že pixla sava na zimu je málo.
    Do toho domku se stěhujem během jarních měsíců. Chceme si ho nejprve ozkoušet v původním stavu, takže stará okna, troje kamna z litiny a jestli se pod betonkem na půdě nachází něco jako zateplení asi nezjistíme dokavaď se tam nepodíváme. Je suchý ačkoliv tam nikdo nebydlí už víc jak rok a jenom se tam chalupařilo. Jak vidíš, jsem ve fázi sběru informací a úvah o ledasčem. Na 100% víme, že chcem pořádná kamna, zbytek jsou úvahy.
    Netoužit tolik po kamnech, tak uvažuju třeba i o tepelným čerpadle. Cokoliv, jen nechci celou zimu nadávat na prachy a klepat kosu.

Znovu podotýkám, že o infra uvažuju jako o doplňku, kterým např. přitopím harantům v koupelně nebo v pokoji o studeném letním večeru a nechá mě vklidu když budu líná zatápět dřevem. Možná zkusím infra, možná si koupim obyč přímotop, možná se na to vyprdnu a haranti se budou otužovat a učit zatápět.

BLOODRAT
    BLOODRAT --- ---
    KACHNIK: To, že opomíjíš zateplení je veliká chyba. Topný systém, který budeš instalovat, budeš muset dimenzovat na zateplený dům, jinak se ti to nesejde a budeš časem na 90% měnit kamna.
    Další věc je, že správně zateplit (80 let) starý dům je celkem náročné. Předpokládám, že na půdách máte klasický dřevěný záklop - není špatné jej nechat vyfoukat papírovou celulózou, která umí vysoušet vlhko - u těhle starých domů dost důležitá vlastnost. Pokud záklop nemáte, dělá se to tak, že se vyrobí dřevěný rošt a podfoukne se ten. Taky můžete zateplit minerálkou, ale to se musí udělat fakt festovně a v případě záklopu to znamená servat celou půdu...jak někde vynecháte kousek, vzniká tam tepelný most, a zevnitř v tom místě kde izolace chybí bude omítka trvale plesnivět.

Okna dělají cca 30% veškerého úniku tepla. Zvážil bych jejich stav, jestli jsou staršího data.

V případě 80let starého nezatepleného cihlového domu bych o těch infrapanelech vůbec neuvažoval. To je vhodné do pasivního nebo nízkoenergetického domu, které člověk vytopí dfacto rychlovarnou konvicí a kočkou. Ty infrapanely pojedou naplno a pořád tam budeš mít zimu.
    KACHNIK
    KACHNIK --- ---
    SVANC:
    BLOODRAT: Pochybnosti o ceně jsou oprávněné. Nějaký přesvědčivý podklady k těm líbivým tabulkám jsem nenašla, takže přičtu těch 20% a jsem na ceně vytápění plyno/elektro kotlem. Nejjednodušší řešení by bylo přestat se bát vlastní lenosti zatápět dřevem nebo briketama (na ty z pilin na mě padaj letáky furt, místní podlahář si je lisuje a asi nemůže udat.). Koneckonců prachy co neprotopíme nemusíme vydělávat. O infra přemýšlet jako o sichrovce na úrovni jiných přímotopů.

Zateplení zatím trochu opomíjím. Sama chci nejdřív pořešit topení a pak ladit zateplení. Ale můžem to tu probrat. Je fakt, že s vytápěním domu to přímo souvisí. Fanda polystyrenu nejsem.

SVANC
    SVANC --- ---
    KACHNIK: Cihlový 80 let starý domek asi bude vychládat poměrně rychle, takže při těchhle hmotnostech panelů nejspíš žádná velká akumulace v úvahu nepřipadá. Chápu tvý důvody, ale ty panely mi jako nějaké extra dobré řešení nepřipadají, dobře to vypsal tady BLOODRAT.
    Jinak při pohledu na ten graf nechápu, proč by mělo mít elektrické infratopení nižší provozní náklady než přímotopy, natož pak než akumulace za levnější tarif. Ledaže by se počítalo s tím, že u sálavého zdroje tepla člověk lépe snáší nižší teploty vzduchu. Vůbec to pořadí je dost podivné. A topení dřevem samozřejmě chybí, protože by zbytek grafu už tak pěkně nevypadal :).
    Já letos ve dřevě (jediný zdroj tepla) za zimu protopil cca 1,5k, suterén, přízemí a podkroví NED, takže na dřevo nedám dopustit :).
    BLOODRAT
    BLOODRAT --- ---
    KACHNIK: Především, to starý seno a sláma dokázaly pracovat s kapilárovým efektem, tzn vysušovat prostor, tedy to, co polystyren ani minerálka nedokáže :o) Už jsem viděl nemálo zničených krovů jen pro to, že se někdo rozhodl šetřit a zadeklil záklop igelitem a umělohmotným sajrajtem. Zlatý seno a metody předků.
    Ono to totiž vůbec není sranda, dobře zkloubit vhodné zateplení a vytápění, extra tady u těch stoletých statků. Někde se něco nedoladí, neodvětrá a hnedle někde plesniví celá zeď.

K ceně - já letos protopil cca 4k krbovkama ve dřevu, takže asi tak :o) K tomu co říkají prodejci bych si podle zkušeností připočetl cca 20%, aby se člověk dostal na reálnou hodnotu.
    KACHNIK
    KACHNIK --- ---
    BLOODRAT: Jako malá jsem se děsně divila, proč má prababička na půdě tolik starýho sena a slámy... To bylo zateplení!

Proč by ne. Kachle budou levnější a kamnář bude rád když ho svezeš do ČR :)
    KACHNIK
    KACHNIK --- ---
    SVANC: Cihlový domek zhruba 80 let starý a jako doplněk k nějakým těm kamnům. Jako odkojenec paneláku mám celkem obavy z návratu ke kořenům bez možnosti zatopit "bez práce" a nechce se mi zřizovat ústřední topení, klasa přímotopy jsou drahé na provoz....
    Zatím z toho chápu, že to ohřívá vše na co to "svítí" krom vzduchu a snad ani víc chápat nepotřebuju. Technický popis http://www.usby.cz/technicky-popis/ mi nic moc neříká. Najít někoho kdo to má nebo zkoušel a dovede to nezaujatě posoudit je koukám skoro nemožný. Tak hold zkusím nějaký malý třeba v koupelně a uvidím.
    BLOODRAT: Pěkně :).
    K té ceně. Tímto se ohánějí prodejci:

Takže na tuhá paliva si zatím nedovolují. Snad jen tím, že budou tvrdit, že jsou víc eko. Kde přímo vězí údajná úspora jsem zatím nenašla. Jak moc si můžou dovolit kecat, těžko říct.
    20 litrů za panel se mi taky nelíbí. Když už z kamene, tak z vlastního.
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    BLOODRAT:
    VRINDAVAN:
    Moje zkušenost s bydlením na vesnici je taková, že většina lidí topí tak, že se o nich neví, ale tu a tam se najde hovado, debil a dobytek, kterej do toho kotle opravdu ty plasty narve a pak to smrdí široko daleko...to bych vždycky vylít z kůže...

ostatním sorry za OT, ale někde sem si postěžovat prostě musel...
    VRINDAVAN
    VRINDAVAN --- ---
    BLOODRAT: no tak to máš štestí že nikoho neznáš já takových lidí znám dost, když to není nábytek v krbu tak to je v kotli kdo ví co za plastovogumovej. o takových lidech se ví hned to jo. blázen by v krbu topil doma v obyváku gumou, myslel jsem kotle co lidi po chalupách mají a nežij v iluzi že tam neshoří ledacos. to but rád že máš takové štěstí na lidi kolem sebe kde žiješ.
    BLOODRAT
    BLOODRAT --- ---
    VRINDAVAN: No, doufám, že není moc pravděpodobné, že si někdo z místních debatérů v obýváku topí petkami a pneumatikami :o) Já sám bydlím na vesnici a neznám široko daleko nikoho, kdo by to dělal (a že takový člověk o sobě dá vědět dost do daleka). Asi máš smůlu na blbce souseda.
    VRINDAVAN
    VRINDAVAN --- ---
    BLOODRAT: v pohodě díky. mě moc košér nepřijde když soused v krbu pálí starej lakovanej nábytek, nebo petky nebo gumu nebo odpad co vyprodukuje což u nás dělá hodně lidí.:)
    OMI
    OMI --- ---
    BLOODRAT: No ono snad všecko se dá levně dovézt z ciziny...
    Já si pro ta kamna VASA jel tenkrát k severním hranicím, nadohled od celnice a ušetřil jsem, i s tím benzinem co to stálo, přes 4000,-
    BLOODRAT
    BLOODRAT --- ---
    VRINDAVAN: Uhlíková stopa tvoří 60 % celkové ekologické stopy ČR a na jednoho obyvatele připadá 3,33 gha. Uhlíková stopa však zahrnuje veškeré aktivity spojené s průmyslovou výrobou, dopravou, zemědělstvím atp. Samotná stopa domácností spojená se spotřebou energie činí necelých 0,2 gha. Domácnosti však nakupují výrobky a využívají služby, které v sobě mají vtělenou energii z celého průmyslového výrobního cyklu. Největší ekologickou stopu má spotřeba elektřiny a uhlí, naopak nejnižší biomasa a zemní plyn.

Zdroj: Wiki (pokud není košer, můžu najít nějaký důvěryhodnější).
    VRINDAVAN
    VRINDAVAN --- ---
    pozor! paradoxně největším znečištovatelem ovzduší je automobilový průmysl a lokální ohniště, krby, kamna, kde se pálí nábytek lepený z dřevotřísky nalakovaný atd... plasty do kotlů nebo vyjetý olej v petkách s pilnama a kdo ví co lidi do kamen, krbů a kotlů vše nehodí. jestli takhle někdo topíte jste jedni z top znečištovatelů vzduchu.
    BLOODRAT
    BLOODRAT --- ---
    KACHNIK: Imho:

Přednosti
    100% účinnost přenosu energie
    Bodejď ne...to u elektrické kulmy taky
    úspora 20 i více % ve srovnání s konvekčním topením
    Bullshit, topíš elektřinou, topíš draho. Dosáhneš levnějšího topení oproti PŘÍMÝM zdrojům, tzn infrazářičům apod, ale pořád topíš elektřinou= nesrovnatelně dráž než dřevem
    nedochází k nadměrné cirkulaci vzduchu, víření prachu, roztočů a jiných škodlivin
    vhodné pro alergiky a astmatiky; kladné hodnocení a doporučení Státního zdravotního
    ústavu a Ústavu hygieny a epidemiologie Univerzity Karlovy
    Kamen asi bude vhodný i pro alergiky, ale pokud nedochází k cirkulaci vzduchu, jak chtějí dosáhnout...
    minimální rozdíl teplot u podlahy a u stropu
    ...? Tady vidím maličko protichůdné tvrzení :o) Buď to točí vzduch, a v tom případě i prach a roztoče, nebo bude chladná podlaha.
    žádné emise
    Až na ekostopu jak od boeingu od elektráren....
    možnost dokonalé regulace
    Budiž, ale to by měla být samozřejmost, ne terno pro které si to pořizuju
    tichý provoz
    Jako každé topení
    dlouhá životnost
    Ok
    žádná technická údržba
    dokonalý design
    ušlechtilý materiál
    výběr z široké škály materiálů, rozměry na přání
    jednoduchá montáž
    Budiž.

Jeden panel s výkonem W1200 a rozměrem 690 x 1180 vyjde na "pouhých" 19977,-. Mě to tedy přijde jako zlodějina, vzhledem k tomu že se jedná o šutrák se zabudovanou spirálou. Ale hezký to je, to jo.
    BLOODRAT
    BLOODRAT --- ---
    KACHNIK: Na nezateplený, sto let starý statek. Zateploval jsem vloni stropy (páč to nešlo vytopit pořádně ani tím předimenzovaným kotlem a ráno jsem měl doma 13C°, když přes noc vyhaslo)...stěny mě ještě čekají, ale už teď je rozdíl obrovský :o)

Jinak ke kachlovkám, dostal se ke mě tip, že kvalitní kachlová kamna je nejlépe koupit v Rumunsku a dovézt do Čech. Prý kamna v hodnotě 80K se dají sehnat za 25K či tak nějak okolo. Co je na tom pravdy, nevím. Jak jsem koupil, tak prodávám :o)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam