• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KACHNIKVytápění rodinných domů
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    SVANC: Můžeš prosím více rozvést použité zařízení.. teda tím myslím typ (výrobce) krbové vložky s výměníkem a akumulační nádrže a rekuperace... celý topný okruh je pod tlakem s nucenou cirkulací bo jak? Dík za odpoveď..

Chystám se stavět a pořád nemám rozslousklé vytápění .. Rád bych to pořešil dřevem, snad i sol. kolektorem s rozvodem do podlahového topení a 2 ks radiatoru a možnost akumulace teplé vody resp. topit až 1x za týden se mi velice zamlouvá. Dle energetické náročnosti mám výpočtem stanovených 140 kWh/m2/rok . Rád bych upřednostnil technologicky co nejjednodušší řešení.
    SVANC
    SVANC --- ---
    PISTA1: Ono nejde jen o finance, ale některá ta opatření se do hotové stavby přidávají dost obtížně, třeba vzduchotechnika. A když topíš dřevem pořízeným popsaným způsobem, tak by i návratnost byla dost problematická. Práci se dřevem nepočítám :-D.
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    SVANC: Jo to je pak paráda, na to ale bohužel nemám finance.

ANNAWA: Přesně tak.

LURA: Vzít si z lesa můžeš pouze jak sama píšeš: suchou na zemi ležící klest (tím se rozumí suchý větve do 7cm průměru), což je tak na zátop, případně na ohýnek k opečení vuřtů.
    TANTRAMAN
    TANTRAMAN --- ---
    chtěl bych být nezávislý na externím napájení od čezu. občas se to hodí. pamatuju štědrý den, kdy všichni rozsvítili stromečky a zhasla celá vesnice.
    a jednou v květnu byla kalamita, proud nešel 4 dny. od té doby mám 2kW generátor.

takže proto.
    SVANC
    SVANC --- ---
    Myslím že snadno ne a navíc asi i s mizernou účinností. Otázkou spíš je, proč chtít fotovoltaiku, protože bez dotací se náklady imho nevrátí. U soláru je situace jiná a v podstatě jím také nepřímo získáváš el. energii třeba tím, že nemusí běžet topné těleso v bojleru.
    TANTRAMAN
    TANTRAMAN --- ---
    v tom případě se nabízí otázka, zda se z horké vody dá snadno doma udělat elektřina.
    SVANC
    SVANC --- ---
    TANTRAMAN: To sice ano, ale účinnost teplovodních kolektorů je někde úplně jinde než u fotovoltaiky. Ta má smysl jen při využívání dotací, což pro nové instalace už do značné míry padlo, popř. tam, kde elektřina není dostupná. Pouštět proud z fotovoltaiky do topných těles by byl ekonomický nesmysl.
    TANTRAMAN
    TANTRAMAN --- ---
    neřešil jste někdo fotovoltaika/solár ?

fotovoltaika mi příjde výhodnější, přecijen s tou elektřinou se dá víc udělat.
    horká voda je prostě jen horká voda.
    LURA
    LURA --- ---
    ANNAWA: Všechno nepotřebuješ odkupovat. Lesní zákon říká, že "Každý má právo vstupovat do lesa na vlastní nebezpečí, sbírat tam pro vlastní potřebu lesní plody a suchou na zemi ležící klest. Při tom je povinen les nepoškozovat, nenarušovat lesní prostředí a dbát pokynů vlastníka, popřípadě nájemce lesa a jeho zaměstnanců."
    SVANC
    SVANC --- ---
    TANTRAMAN: Ona je vůbec otázka, jaká izolace se vyplatí při rekonstrukci, i kvůli tepelným mostům směrem do země, kterých se lze těžko zbavit, takže spodního půl metru (?) zdi bude chladnější, i když bude na fasádě třeba 30 cm izolace. Na druhou stranu cena vlastního izolačního materiálu tvoří jen část nákladů na zateplení a nemalá cena zbytku je víceméně konstantní.
    S vlhnutím a polystyrénem by asi nějaký odborník poradil, kdyby znal přesnou skladbu zdí. Já volil vlnu jednak kvůli absolutní nehořlavosti a také kvůli lepší akustické izolaci.
    Mimochodem prve když jsem uváděl 8000 Kč na pět topných sezón, tak jsem jaksi pozapomněl, že v tom už je i vysychající zásoba na další dvě zimy, takže celkem 7 topných sezón :).
    TANTRAMAN
    TANTRAMAN --- ---
    SVANC: premejslim jakou izolaci na starej barak. polystyren nechci, mam obavy, ze by vlhly zdi.
    premyslel jsem o vate 100. otazka je, jestli 200 ma takovou ucinnost, aby se to vyplatilo. z 20ti lete perspektivy urcite. ale pocatecni naklady jsou odstrasujici.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    PISTA1: a dotáhl z lesa znamená co? Že jsi to odkoupil přímo od lesů?
    SVANC
    SVANC --- ---
    TANTRAMAN: Všechna tři podlaží mají vodní podlahové topení, kvůli možnosti nízké topné teploty a komfortu. Jediným zdrojem tepla je krbová vložka (5kW vzduch/19 kW voda), ve které v zimním období cca jednou za týden na den zatopím, nahřeju 3,5 m3 nádrž vody v suterénu, ze které se pak bere teplo do podlahovky. Loni jsem takto topil 13x, předloni 12x, topné období je zpravidla konec listopadu až konec února.
    Izolace 20 cm min. vlny, okna se zasklením heat-mirror, větrání s rekuperací. Rozdíl v nákladech oproti konvenční stavbě cca čtvrt mega.
    Poslední dva roky jsem ani nekupoval dřevo, vystačil jsem si s odpadem ze zahrady, celkové peníze utracené za dřevo vč. dopravy na 5 topných sezón cca 8000 Kč :).
    TANTRAMAN
    TANTRAMAN --- ---
    SVANC: a jak to mas reseny ?
    SVANC
    SVANC --- ---
    PISTA1: To nejsou představy, to je realita nízkoenergetického domu :-). Za pět zim od jeho stavby se průměrně propálily 4 m2 dřeva, přičemž jde o jediný zdroj tepla, kromě pár metrů kolektorů na střeše. Dům je přitom kompletně podsklepen, i suterén je využíván tedy vytápěn, trvale je teplota kolem 22-23 stupňů.
    /files/000/007/744187_a62b6a18b1742849aa9d/original.jpg"/files/000/007/744188_15d5cf877385464b2c72/original.jpg">http://i.nyx.cz/files/00/00/07/44/744188_5d5cf877385464b2c722.jpg?name=dum2.jpg
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    SVANC: No hodně hrubým odhadem je to tak 250 - 300h práce.
    19 Let :D To máš hodně zajímavý představy o spotřebě :) Počítám, že mě to vydrží na 4 zimy. Plus k tomu cca 10 - 15q levickýho ořechu na zimu.

Vytápím kolem 72m2

Foto domu
    http://dum.laydakk.net/dum/page_01.htm
    SVANC
    SVANC --- ---
    PISTA1: Z představy celé té práce se mi dělá mdlo. Ale zase bych měl na 19 let zajištěný topení :-). Jak velkej objekt vytápíš?
    BLOODRAT
    BLOODRAT --- ---
    Hodně fér. Sedmdesát šest a půl kubíku je slušná darda i pro partu dřevorubců. Já letos dělal jenom nějakých patnáct metrů - teda taky sám :o) Počítám, že letos protopíme nějakých deset metrů max...
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    Tak letošní příprava dřeva dokončena :)

42 kubíků "mokrýho" na vyschnutí

cca 12 kubíků zátopovýho v oplocenkách

14 kubíků naštípanýho v dřevníku (původně plný až po trám stopíno cca 2,5 kub.)

4 kubíky zátopu z oplocenek

No a kdyby to v dřevníku nestačilo, tak mám ještě 4,5 kubíku suchý zálohy :)

Všechno jsem si pěkně sám, bez pomoci nařezal, dotáh z lesa, naštípal a vyskládal :)
    KOKES
    KOKES --- ---
    KROMANON: tuhle variantu jsem řešil před deseti lety. přízemní byt 50m2 z roku 1930 se starýma wavkama na plamínek, komín v neznámém stavu.
    Ideální varianta - vyvložkování 27m komína tehdy stálo 35kkč, kotel 40kkč, rozvést topení do dvou pokojů a koupelny taky kolem 30. takže kolem 100k, náklady na topení a vodu by pak ročně byly asi 500m3 plynu tj na dnešní ceny asi 7500kč/ročně.
    Druhá varianta - dvoje elektronické wavky do každého pokoje, v předsíni a koupelně zima("vytápí" se z pokojů) 20k+trubky do pokojů 25k ohřev vody el. bojlerem za 3k +10k rozvod jsi na 60kkč a ročně 6k plyn a 5.5k elektřina na ohřev.
    shrnuto
    varianta 100k investice + 7.5k ročně plyn
    varianta 60k investice + 11.5k ročně plyn+el. (+ menší luxus).
    přičemž nůžky elektřina plyn se už pár let stále rozevírají. Posuď sám. Pro jednoduchost počítám životnost obou zařízení stejně(nevím, kolik by bylo třeba vrazit do údržby kotle po 12-15 letech). Variantu turbokotle v koupelně jsem neuvažoval, protože to dispozice bytu neumožňovala.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam