• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KACHNIKVytápění rodinných domů
    Vytápění všeho druhu. Pochlubte se, sdílejte zkušenosti, recenzujte dodavatele...
    rozbalit záhlaví
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    TANTRAMAN: v klidu není to tak vostrý, dakon DOR F třída 3 cena 20 - 30kKč podle výkonu ;)
    TANTRAMAN
    TANTRAMAN --- ---
    jsem zvedavej jak se tohle vyvrbi.
    nechce se mi ze sveho davat 70k za novej automatickej kotel

Česko čeká velká výměna kotlů. Staré se nebudou smět používat - iDNES.cz
    http://bydleni.idnes.cz/vymena-kotlu-v-cr-0ey-/stavba.aspx?c=A120323_1753284_stavba_web
    KARUZKA
    KARUZKA --- ---
    SVANC: děkuju
    SVANC
    SVANC --- ---
    KARUZKA: To každopádně. Ostatně kondenzační kotel s regulací výkonu v širokém rozsahu je zásadně lepší než klasický kotel. Otázkou je, zda by se nenašel vhodný typ i bez zásobníku, který by měl dostatečný výkon pro průtokový ohřev a současně minimální výkon vyhovující pro daný byt. Ale to bez zjištění tepelných ztrát prostě nelze říci.
    KARUZKA
    KARUZKA --- ---
    KARUZKA: takže když to shrnu, dáš mi zapravdu v tom, že do bytu 1+1, kde nebydlí velká rodina, je lepší kondenzační kotel s nižším výkonem a se zásobníkem (a za vyšší cenu), nežli klasický kotel s průtokovým ohřevem vody a vyšším výkonem?
    tepelné ztráty neznám.
    SVANC
    SVANC --- ---
    KARUZKA: Je to tak. Ale kotle se zásobníkem mají zpravidla zásobník s menším objemem, což může být problém, pokud se např. po návratu z chalupy chce celá rodina osprchovat nebo je požadavek napustit celou vanu pro koupání. Na druhou stranu i s výkonem např. 13 kW je menší zásobník vody ohřátý dost rychle.
    Dobře by mohl vyhovět např. typ THRi 2-13C, který má zásobník relativně velký, 75 l a rozsah výkonu 2,4-13,5 kW, viz
    GEMINOX - ideální plynový kotel do novostavby - TZB-info
    http://www.tzb-info.cz/1214-geminox-idealni-plynovy-kotel-do-novostavby
    Pokud by se ovšem do bytu vešel. Z hlediska spodní hranice výkonu by byl ještě vhodnější typ THRi 1-10C, který má rozsah 1,0-9,1 kW, ale vyžaduje externí zásobník vody. Každopádně by to chtělo znát alespoň přibližně tepelné ztráty bytu. Pokud jsou hodně malé, tak bude často cyklovat i kotel, který má min. výkon třeba jen těch 2,4 kW.
    KARUZKA
    KARUZKA --- ---
    SVANC: bojler nebude proto, že na něj už není místo. ale dal by se použít ještě kotel se zásobníkem uvnitř, ne? tzn. že by se voda neohřívala průtokově.
    je to tak, že:
    a) buď budu mít kotel s vyšším výkonem a voda se bude ohřívat průtokově
    nebo
    b) kotel bude se zásobníkem a může mít nižší výkon?

chápu to dobře?
    SVANC
    SVANC --- ---
    KARUZKA: Počet osob, které se po sobě sprchují, je u průtokového ohřívače (píšeš "nebude bojler") zcela irelevantní, protože voda se ohřívá "online". Právě proto je potřeba poměrně vysoký výkon. V bytě této velikosti je výkon plynového kotle určen právě potřebou tepla na tento průtokový ohřev a téměř jistě bude vyšší, než jaký by byl potřeba pouze pro radiátory. Naštěstí moderní kotle jsou schopné výkon regulovat v poměrně širokém rozsahu, což nutnost častého spínání eliminuje - tady bych zásadní problém neviděl. Ale chtělo by to znát tepelné ztráty bytu, nároky na průtok sprchy a konkrétní typ kotle, jinak to jsou spíš obecné úvahy.
    KARUZKA
    KARUZKA --- ---
    SVANC: jde mi o to, aby nebyl problém, aby se třeba dva lidi po sobě bez problémů vysprchovali. to stačí.
    topenář mi navrhl 23kW kotel, a pak jsem se bavila s jiným topenářem, kterej řekl že je to moc, a že ten kotel vlastně pak zbytečně často spíná a v důsledku toho má i vyšší spotřebu.
    SVANC
    SVANC --- ---
    KARUZKA: Takhle od boku se to nedá střílet. Ale potřebný výkon kotle bude dán spíše nároky při sprchování než potřebou tepla do pár radiátorů. Zkus si pustit sprchu takovým proudem, který bude v budoucnu uživatelům s rezervou vyhovovat, a změř, kolik vody se napustí za minutu. Tím je to dáno. Hodně ale také záleží na typu sprchové hlavice...
    KARUZKA
    KARUZKA --- ---
    SVANC: tepelné ztráty tam nejsou. budou tam dva radiátory větší, jeden menší a jeden žebřík v koupelně. a jak jsem psala, bez bojleru. jakej kotel bys navrhoval?
    SVANC
    SVANC --- ---
    KARUZKA: Na topení nejspíš zbytečně silný je, pokud ten byt nemá nějaké extrémní tepelné ztráty. Ale na pohodlné sprchování je dostatečný výkon fajn, např. 24 kW odpovídá průtoku zhruba 9,0 l/min.
    KARUZKA
    KARUZKA --- ---
    omlouvám se, že se můj dotaz netýká RD, ale bytu (vhodnější klub jsem tady ale nenašla)... myslíte si, že je adekvátní do bytu o rozloze kolem 50 m2 (1+1) plynový kotel s výkonem 23kW? kotel bude ohřívat i vodu (nebude bojler). Zajímá mě, zda to neni zbytečně silnej kotel.
    PAWLEEQ
    PAWLEEQ --- ---
    Krátkodobá zkušenost a laické úvahu mne vedou k závěru, že pro barák je nejlepší zdroj tepla kombinovaný těleso, který uvaří a ohřeje vodu v okruhu a v bojleru. Teď už se do toho dá zamontovat i výroba elektřiny. (http://www.naseekonomika.cz/kamna-ktera-vam-rozsviti-dum/) Chce to jen zdroj dřeva a minimalizovat ztráty tepla.
    KACHNIK
    KACHNIK --- ---
    PISTA1: Od prvních větších mrazů jede náš hybrid (http://www.eisenhammer.cz/ks5pko-298.html) na zimní topeniště a honí teplo do třech radiátorů, vytápí zhruba 170m^3. Po oteplení je v chladnějších koutech 22, což je pro nás téměř sauna, takže jen tak udržujem oheň. Jakmile vyleze teplota venku nad +5 budem asi muset s topeništěm nahoru nebo se upečem...
    PAWLEEQ
    PAWLEEQ --- ---
    ETERNITE: Vybírali jsme tady: http://www.eisenhammer.cz/ Zkušenost velmi pozitivní.
    ETERNITE
    ETERNITE --- ---
    Ahoj, mohl byste mi někdo poradit mala krbova kamna (do mistnosti 4x4 m s nízkým stropem), do 15 tis., aby měly nahoře plotýnku ?Kamna do ložnice ke každodennímu použití.
    Nebo jestli máte někdo zkušenost s vybíráním kamen, podle čeho vybírat, kde, jací výrobci?
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    KUATO: to je teda dost :-/

PISTA1: tak to je stejný vcelku asi všude.
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    Tak jak se topí? :)
    Byl sem přihodit pár polínek do klubek a koukám že venku -12,3 v kuchyni 24 a v obyváku příjemnejch 22, kocouři se odmítaj hnout od kamen :D

ANNAWA: Prořezávky okolo 200, přiblížený kmeny k cestě podle druhu 750 - 1100 + dph. Je to všude +- stejný.
    KUATO
    KUATO --- ---
    ANNAWA: jak kde. kamarad rikal, ze nedavno kupoval cca 200kc/m3 nastojato (vsecka prace a odvoz na tobe). coz je oproti drivejsim letum zdrazeni nemale. dalo se koupit za polovinu :o(.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    PISTA1: a za kolik to tak lesy prodávají, klidně do pošty, díky.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam