Abych nastínil s čím pracuju.
Kotel 20 roků stará ETKA U 12, zbytek odhadem stáří 30 - 40 roků.
2 okruhy:
- ložnice, kuchyň, obyvak
- koupelna, zachod, bojler
U radiátorů původní ventily, sice nejsou zatuhlý ale regulace je Topí - Netopí.
V přistavěný původně nezateplený ložnici (30cm cihla) 12m2, strop 2,3m radiátor jak prase aby to utáh.
Po tom co sem jí před zimou zateplil tak během chvíle u stropu 34°C. no na spaní ideální :( otáčením ventilu sem tam po desetinách mm se mě to po14 dnech povedlo zregulovat, že sem se dostal na rozumnejch 25°C u stropu :), proto chci na první větev v létě namontovat termohlavice.
Na výstupu z kotle mám páskou přitažený a zaizolovaný čidlo digi teploměru kterej mám v obýváku.
Topím tím stylem, že po natopení okruhu a ohřátí na rozumnou teplotu nastavím regulaci dusivky tak, aby se voda nedostala přes 75°C. Nacpu kotel dřevem a v obýváku občas kouknu na teploměr kolik ukazuje. Pokud de dolu k 65. Je dřevo vyhořelý a jdu přiložit (interval 60 - 70min.) pokud klesne dřív tak se seklo dřevo a zadusilo se. O půlnoci pak naložím uhlím. Přidusím nateplotu kolem 70°C a termostat natavím na 75 aby to topilo vpodstatě samotíží, to vydrží až do rána, kdy pokud je manželka s dětma doma tak jen proroštuju, naložím uhlím znova a má teplo až do doby než přijdu z práce.
Teplotně:
Pokud sem naložil ráno je 16:00 kdy začínám topit kolem 20°C pokud sem nechal ráno kotel vyhasnout tak 16 - 19°C podle zimy venku.
Snažím se natopit tak aby v 19:00 byla teplota 22°C na koupání mimča.
Pak to postupně stoupá tak že o půlnoci je kolem 25°C
Do rána klesne na 22 - 23°C
Možná to dělám blbě topím vkuse teprve necelej měsíc a existuje lepší způsob na kterej sem zatím nepřišel.
Ten hodinovej interval je proto, že to dříví co teď pálím je fakt papír, až pojedu na lepší, tak doufám že se dostanu alespoň na 2 hodiny :)
TANTRAMAN: Přeci jen je to hodně starej ocelák a nízkoteplotní koroze je mrcha, bypas s termostatem nemám a chci aby ten kotel ještě chvíli šlapal tak radši pojedu na vyšší teplotu.