• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KACHNIKVytápění rodinných domů
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    mate nekdo poneti proc se muze v topne soustave ztracet tlak? vzdycky kdyz zatopim tak se mi tam po +-2dnech ztrati tlak. soustava nikde netece.
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    Konečně sem si našel čas zatím provizorně zapojit novej regulátor oběhovýho čerpadla :)

http://www.ebay.com/itm/181004140338?ssPageName=STRK:MEWNX:IT&_trksid=p3984.m1497.l2649
    Ebay za necelý 3 kilča, za to tady neseženeš ani ten mechanickej fujtajbl :)
    Má dorovnání teploty, hysterezi, Hi Lo zvukovej alarm, za ty prachy paráda.
    Zatím sem nastavil zapnutí čerpadla na 70 vypnutí na 65.
    Hi alarm na 90°C, Lo mám na 60°C když se zapomenu kouknout na teploměr a přiložit, to jsou v kotli při topení jen dřevem ještě solidní uhlíky takže hned jede dál.
    Ten druhej (původní) teploměr mám teď na vratce.

Je to teda jen takovej "mezičlánek" Jako konečný stádium bych si chtěl udělat vlasní řízení s picem, ovládání nejen čerpadla, ale přes servo i dusivku.

No a jinak dřevo je doma: http://dum.laydakk.net/drevo/130427_1.JPG
    7dní, 10 jízd, cca 7.5 kubíku (80%modřín, 20% buk), přemístěno něco přes 5 tun hmoty :)
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    Stačil tejden denního ježdění do lesa a pomalu mě z toho začíná hrabat, už se mě i zdá jak vozím domů dříví :/
    Jenže hajnej tlačí, že potřebuje zbytek spálit a vysázet nové sromky.
    Ale ještě tak 2 - 3 fůrky a budu to mít doma :)

KACHNIK
    KACHNIK --- ---
    PISTA1: Super vozidlo!
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    PISTA1: Nechte bejt, moje blbost.
    Ono chce občas taky vorejpnout bordel z výměníku a hned tam je 85 :D

Dnešního parádního počasí nešlo využít jinak než na první výjezd do lesa :)

Jak mě to celou zimu chybělo, super oddych :)
    SVANC
    SVANC --- ---
    TANTRAMAN: Kdyby měl zavřený termostatický ventily, tak by se to spíš začalo vařit :)
    TANTRAMAN
    TANTRAMAN --- ---
    PISTA1: nemas doma zavřený termostatický ventily ? ale je i možný, že to prostě netáhne. jak vysokej máš komín ?
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    Je možný, že nemůžu dostat kotel přes 70°C i s úplně otevřenou dusivkou kvuli tomu že je venku teplo a tak to netáhne. Ještě před 14 dnima jel bez problémů se stejným palivem klidně na 85 se skoro zavřenou dusivkou.
    KACHNIK
    KACHNIK --- ---
    KAREN: Bohužel zkušenost přímo s nima nemám, takže jenom názor. Design hodně podobný nordickám http://www.globaltherm.cz/obchod/kuchynske-sporaky-nordica. Moc se mi líbí ten jejich vestavný model, nikde jinde jsem to neviděla. Sama bych do plechových kamen nešla, neudrží teplo tak dlouho jako kachle a ten smalt ošklivě zachází. Jedny takový klasický bílý, cca 40 let starý, jsme zdědili, vyzkoušeli a s radostí vyhodili.
    Jinak já tu dělám reklamu http://www.kzp.eu/sk/katalog/sporaky.
    Až vybereš, recenze bude vítána ;).
    KAREN
    KAREN --- ---
    nemate nekdo zkusenost s produktama MBS? konkretne me zajimaj zakladni smaltovany sporaky s troubou, potrebuju neco vybrat na chatu - takze krapet ot, ale zkousim, jestli nahodou produkty tyhle firmy nekdo neznate, moc nevim, kde se tu poptat... predem diky!.)
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    PISTA1: hehehe :D neni nad to levitovat nad 90C podlahou :D no mam to zregulovany jeste dal u podlahovky, navic mam akumulacku. snazim se to promyslet aby to jelo na jedno cerpadlo. tohle jsou jen tak utrzkovy poznatky na jednotlivy useky a pomalu to skladam kd okonalosti. porad mi ale vychazi ze tam musim soupnout druhy cerpadlo :(
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    OGMIOS: Ventil je tam dole co je tři. čerpadlo tam co je pravá modrá šipka.
    Pokud je studená voda tak je otevřená červená šipka dolu a zavřená modrá šipka vlevo. a voda jde zkratem.
    V tu chvíli jak se začnež blížit k teplotě ventilu (třeba 60°C) tak se začne otvírat modrá šipka a zavírat červená, tak aby na výstupu do kotle šlo furt 60 a ne míň. Když už má voda z okruhu na modrý šipce trvalejch 60 tak je červená šipka úplně zavřená.

Což když nad tím teď tak přemejšlím je sice dobrý pro kotel, ale naprd pro mě, protože když naložím kotel v noci, tak k ránu když začne vychládat tak se si dotápí x času sám prosebe aby si udržel těch 60 ale do okruhu nejde žádný teplo který by mě jestě stačilo vyhřát radiátory.

Navíc pokud máš podlahovku tak stejně to musíš mít zregulovaný jináč, protože přeci do podlohovky nepouštíš plnejch 90°C?
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    PISTA1: jo? aha vidis ja si myslel ze to pujde tam. takze na zpatecku jo? to by asi resilo lip kdyz nad tim tak premejslim. a znamena to ze se potom az teplota vzroste na urcitou mez uzavre ten kratkej okruh pres kotel? protoze jestli ne tak predpokladam ze tamtudy poleti nejvic vody pac to bude nejjednodussi cesta a zbytek soustavy nebude uplne vytopenej. mam tam dal totiz asi pul kilometru podlahovyho topeni :D
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    OGMIOS: Máš to blbě nakreslený, ventil se dává na vratku studený vody do kotle, ještě před čerpadlo.
    Takže když máš studenou vodu, točí to přes ten zkrat, když se ohřeje na danou teplotu, postupně zavře zkrat a otevře okruh.

Až budu měnit kotel tak stím taky počítám, ale zatím se mě v tom nechce vrtat když to funguje :)
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    chtel bych se zeptat jak funguje 3-cestny termostaticky ventil. potreboval bych udelat ochranu zpatecky ke kotli a nechci tam pouzivat elektroniku. proto doufam ze existuje neco co mi bude drzet v okruhu u kotle teplotu dejme tomu 60°C a vyvod na okruh k radiatorum (2) bude zavrenej. ten okruh k radiatorum by se potom zacal otevirat s rostouci teplotou a zaroven by se ale uzavrel ten vyvod (3) kde predtim jel ciste okruh u kotle. je to proto ze jedu na jedno cerpadlo a pokud se vyvod (3) neuzavre tak mi to pojede nahovno. a nechci tam mit elektroniku.

TANTRAMAN
    TANTRAMAN --- ---
    PISTA1: ty ventily by to chtelo. hodne usetris. no asi to jinak u tebe nejde.
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    Abych nastínil s čím pracuju.
    Kotel 20 roků stará ETKA U 12, zbytek odhadem stáří 30 - 40 roků.
    2 okruhy:
    - ložnice, kuchyň, obyvak
    - koupelna, zachod, bojler
    U radiátorů původní ventily, sice nejsou zatuhlý ale regulace je Topí - Netopí.
    V přistavěný původně nezateplený ložnici (30cm cihla) 12m2, strop 2,3m radiátor jak prase aby to utáh.
    Po tom co sem jí před zimou zateplil tak během chvíle u stropu 34°C. no na spaní ideální :( otáčením ventilu sem tam po desetinách mm se mě to po14 dnech povedlo zregulovat, že sem se dostal na rozumnejch 25°C u stropu :), proto chci na první větev v létě namontovat termohlavice.

Na výstupu z kotle mám páskou přitažený a zaizolovaný čidlo digi teploměru kterej mám v obýváku.

Topím tím stylem, že po natopení okruhu a ohřátí na rozumnou teplotu nastavím regulaci dusivky tak, aby se voda nedostala přes 75°C. Nacpu kotel dřevem a v obýváku občas kouknu na teploměr kolik ukazuje. Pokud de dolu k 65. Je dřevo vyhořelý a jdu přiložit (interval 60 - 70min.) pokud klesne dřív tak se seklo dřevo a zadusilo se. O půlnoci pak naložím uhlím. Přidusím nateplotu kolem 70°C a termostat natavím na 75 aby to topilo vpodstatě samotíží, to vydrží až do rána, kdy pokud je manželka s dětma doma tak jen proroštuju, naložím uhlím znova a má teplo až do doby než přijdu z práce.

Teplotně:
    Pokud sem naložil ráno je 16:00 kdy začínám topit kolem 20°C pokud sem nechal ráno kotel vyhasnout tak 16 - 19°C podle zimy venku.
    Snažím se natopit tak aby v 19:00 byla teplota 22°C na koupání mimča.
    Pak to postupně stoupá tak že o půlnoci je kolem 25°C
    Do rána klesne na 22 - 23°C

Možná to dělám blbě topím vkuse teprve necelej měsíc a existuje lepší způsob na kterej sem zatím nepřišel.
    Ten hodinovej interval je proto, že to dříví co teď pálím je fakt papír, až pojedu na lepší, tak doufám že se dostanu alespoň na 2 hodiny :)

TANTRAMAN: Přeci jen je to hodně starej ocelák a nízkoteplotní koroze je mrcha, bypas s termostatem nemám a chci aby ten kotel ještě chvíli šlapal tak radši pojedu na vyšší teplotu.
    TANTRAMAN
    TANTRAMAN --- ---
    PISTA1: zda se mi to moc.
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    TANTRAMAN: Teď nevím jestli se ti zdá 65 moc nebo málo :)
    TANTRAMAN
    TANTRAMAN --- ---
    PISTA1: ne, to je fuk. hlavne kdyz se ti nezasira komin. v kotli je to jedno, protoze driv nebo pozdeji to uschne a odpadne.

ale spis nevidim duvod topit na 65. mozna se ti zavre privod primarniho vzduchu, protoze mas pretopeno. kazdej kotel je jinej, ale z myho pohledu teploty na nulou uz jsou teplo, a nemusim topit tolik.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam