• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KACHNIKVytápění rodinných domů
    SVANC
    SVANC --- ---
    OGMIOS: Jasný, ale bojler je z hlediska nastavení tlaku otopný soustavy celkem irelevantní. Prostě podstatný je, aby v nejvyšším bodu otopný soustavy byl i za studena tlak cca 0,3 atm a v expanzce ještě o 0,2 atm víc. Pak by to mělo fungovat. Copak, že jsi to začal řešit začátkem července? :)
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    SVANC: jj. okruhy propojeny urcite nejsou. ale i tak to ma na sebe nejakej vliv. jinak by to tam asi nedavali ikdyz mozna spis jen pro jistotu.
    SVANC
    SVANC --- ---
    OGMIOS: To chápu, ale ty okruhy stejně nejsou propojeny, pokud máš na mysli něco takového: http://www.giacomini.cz/bc1-863
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    SVANC: to tam je podminka od vyrobce aby vnitrni zasobnik TUV mel vyssi tlak nez samotna akumulacka. asi strukturalni zalezitost.
    SVANC
    SVANC --- ---
    OGMIOS: 1 atmosféra odpovídá sloupci vody o výšce 10 m.

Tlak akumulačky (bojleru) ale s otopnou soustavou nesouvisí, tyhle okruhy přece nejsou propojeny. Akumulační nádobou pouze prochází uzavřené topné potrubí, které je součástí otopné soustavy.

Ano, tlakoměr 0,3 a expanzka 0,5 atm.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    SVANC: takze kdyz to napustim a tlakomer nahore mi ukazuje 1atm tak kolik tam mam dole? (ja nevim jak se tohle pocitac, sorry). potrebuju to vedet kvuli tomu ze mam akumulacku s vnitrnim zasobnikem TUV a tam ma byt vyssi tlak nez v otopne soustave. na vodovodnim tlakomeru mam 3atm(je asi 1m vysoko nad podlahou. zasobnik TUV je v horni casti akumulacky co ma asi 195cm.

ale jinak teda kdyz to napustim tak bych mel mit na tom tlakomeru 0.3atm a na expanzce 0.5atm?
    SVANC
    SVANC --- ---
    OGMIOS: V tom případě by expanzka měla mít jen cca 0,5 atm při studené otopné soustavě.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    SVANC: expanzka je skoro stejne vysoko jako ten tlakomer, je tam potom strop takze vejs to nejde
    SVANC
    SVANC --- ---
    OGMIOS: Celá otopná soustava od nejnižšího po nejvyšší bod má tedy výšku 2,3 m? Pokud je tlakoměr v nejvyšším bodu soustavy, tak by měl za studena ukazovat jen cca 0,3. Expanzka je v jaké výšce?
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    SVANC: a jak se bere celkova vyska soustavy? ja to mam v prizemi, nejvyssi bod je asi 2,3m a tam mi prave typek dal tlakomer.

SVANC: takze vezmu kompresor s tlakomerem, pripojim na ventilek a dofouknu na hodnotu cos popsal nize. dobra zkouknu to dikec.
    SVANC
    SVANC --- ---
    OGMIOS: Změříš manometrem a podle hodnoty tlaku buď upustíš (v tvém případě velmi nepravděpodobné) nebo naopak pumpičkou dotlakuješ na požadovanou hodnotu popsanou tady SVANC.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    SVANC: automobilovej ventilek? a co s nim delam? odpustim vzduch? nebo naopak dopustim vzduch? ja vim blbe se ptam ale zaskocilo me to ted trochu :D
    SVANC
    SVANC --- ---
    OGMIOS: Na druhý straně expanzky, než je potrubí, je normální automobilovej ventilek. Jenom pozor, aby manometr, kterým to budeš měřit, byl přesný.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    SVANC: jezis jak se tlakuje expanzka? vzdyt to je jen cervenej blbinec. ja tam nikde zadny stelovani nevidel...? ale je pravda ze kdyz dopoustim a dostanu se k ty 1atm tak slysim jak si mi to uprdne do expanzky,
    SVANC
    SVANC --- ---
    OGMIOS: 1,5 atm mi sice nepřipadá moc (na to, aby voda už unikala), ale záleží na tom, jakou hodnotu ten pojistný ventil skutečně má resp. jaká je v projektu.
    Ta 1 atm je tam tedy za studena. Tahle hodnota by byla v pořádku, pokud by výška celé otopné soustavy byla 7 - 8 m Je tomu tak? Předpokládám přitom, že manometr je v nejnižším místě soustavy.
    Pokud tlak za studena nesouhlasí, tak by měl být upraven na hodnotu výška otopné soustavy v metrech krát 0,1 plus 0,2 až 0,3. Také je potřeba upravit tlak expanzní nádoby, aby byl o cca 0,2 atm vyšší, než tento minimální tlak. Ventilem bych se zabýval teprve po zkontrolování těchto údajů. Obecně častou příčinou úniků bývá špatně natlakovaná nebo poddimenzovaná expanzka.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    SVANC: k tomu ucmrndavani dochazi kdyz je topna soustava nad 60C, tlak vetsinou jde nahoru mirne z 1atmosfery tak na 1.5. ale neni to podminka. nekdy si to ani neuprdne. mam ten ventil vymenit?
    SVANC
    SVANC --- ---
    OGMIOS: Únik vody přes přetlakový ventil za běžného provozu není v pořádku. Ten ventil tam je, aby řešil náběh k havarijním situacím, kdy se nadměrně zvyšuje tlak třeba kvůli varu v topné soustavě. Buď je chyba přímo v něm (příliš nízký tlak pro sepnutí) nebo je v soustavě nadměrná teplota. Kde je umístěno čidlo pro spínání oběhového čerpadla a při kolika stupních spíná? Nedochází k tomu ucmrndáváni jen při zátopu?
    NYKRUK
    NYKRUK --- ---
    zabýváte se tu někdo briketováním sena a slámy? Mám na půdě pár tun starého sena volně loženého, napadla mě idea nastěhovat nahoru lis a namačkat to přímo tam, protože manipulace je dost obtížná. Kdyby někdo měl chuť to realizovat, seno bude gratis. Nechcete, že jo, je mi to jasný :)
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    OGMIOS: kurnik jen jsem to napsal tak mi to doslo..ja mam na krbovy vlozce pretlakovej ventil s odtokem a tam jsem pozoroval mirne ucmrndavani..kurnik co s tim? je to nemile kazdou chvili dopoustet ty trosky a jinak se mi zavzdusni cerpadlo.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    mate nekdo poneti proc se muze v topne soustave ztracet tlak? vzdycky kdyz zatopim tak se mi tam po +-2dnech ztrati tlak. soustava nikde netece.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam