• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KACHNIKVytápění rodinných domů
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    SVANC: tam byl trochu moc velkej ohen na lopatku. rozhodne se vedle toho nedalo stat ani kdyz to bylo zavreny. ale snad to bdue ok. jestli ne tak aspon poridim silnejsi model. mam 14kW a mozna bych mohl mit i vic. uvidim v zime az to pojede vsechno.
    SVANC
    SVANC --- ---
    OGMIOS: V takovýhle případech je snad lepší popadnout lopatku a celý - byť hořící - obsah krbové vložky vyházet honem na zahradu. Pustit studenou vodu do přehřáté vložky je dost riskantní.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    ty jo to zas byla vcera akce, ja bych se nekdy zastrelil. sem prisel domu, zkontroloval a upravil ty tlaky. dopustil vodu, zatopil v krbovkach s vymenikem a nahrivam si TUV. no a za chvili koukam a krbovky rozpaleny jak krava. tak se jdu podivat co se deje. prijdu do kotelny, tam vylitla hadice jak jsem dopoustel vodu, vsude vody jak krava, topna soustava z pulky vupustena(mam 1000l akumulacku). no ja debil si zapomnel zavrit ventil jak jsem dopoustel vodu a mi vytekla voda z topeni. tak to rychle dopustim za chodu neb v krbovkach ohen jak krava at to nepropalim. ozvalo se buraceni a syceni, za chvili se z domu evakuovala vystrasena pritelkyne s dcerkou. ze prej z odvzdusnovaciho ventilu se valila para na celej barak a se bala ze ji ty krbovky tam bouchnou. no to byl zase den.
    takze pouceni pro priste..neodkladej nakup sk pasky. mohl sem tu hadici mit zafixovanou a tohle by se nestalo.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    SVANC: no ja to mam dodelany asi 2 mesice. jinak nejak se v tom topilo uz od podzima, ale teprve ted si rikam ze to je takhle naprd to furt dopoustet. jinak sem to prave pres zimu kontroloval jestli to nekde netece ze tam padal ten tlak. neteklo tak se to zabetonovalo, ale tlak pada. ja si totiz ohrivam TUV ted pres leto,nastehovanej jsem 3ti tejden. ale zkouknu ty tlaky az budu doma.
    SVANC
    SVANC --- ---
    OGMIOS: Jasný, ale bojler je z hlediska nastavení tlaku otopný soustavy celkem irelevantní. Prostě podstatný je, aby v nejvyšším bodu otopný soustavy byl i za studena tlak cca 0,3 atm a v expanzce ještě o 0,2 atm víc. Pak by to mělo fungovat. Copak, že jsi to začal řešit začátkem července? :)
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    SVANC: jj. okruhy propojeny urcite nejsou. ale i tak to ma na sebe nejakej vliv. jinak by to tam asi nedavali ikdyz mozna spis jen pro jistotu.
    SVANC
    SVANC --- ---
    OGMIOS: To chápu, ale ty okruhy stejně nejsou propojeny, pokud máš na mysli něco takového: http://www.giacomini.cz/bc1-863
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    SVANC: to tam je podminka od vyrobce aby vnitrni zasobnik TUV mel vyssi tlak nez samotna akumulacka. asi strukturalni zalezitost.
    SVANC
    SVANC --- ---
    OGMIOS: 1 atmosféra odpovídá sloupci vody o výšce 10 m.

Tlak akumulačky (bojleru) ale s otopnou soustavou nesouvisí, tyhle okruhy přece nejsou propojeny. Akumulační nádobou pouze prochází uzavřené topné potrubí, které je součástí otopné soustavy.

Ano, tlakoměr 0,3 a expanzka 0,5 atm.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    SVANC: takze kdyz to napustim a tlakomer nahore mi ukazuje 1atm tak kolik tam mam dole? (ja nevim jak se tohle pocitac, sorry). potrebuju to vedet kvuli tomu ze mam akumulacku s vnitrnim zasobnikem TUV a tam ma byt vyssi tlak nez v otopne soustave. na vodovodnim tlakomeru mam 3atm(je asi 1m vysoko nad podlahou. zasobnik TUV je v horni casti akumulacky co ma asi 195cm.

ale jinak teda kdyz to napustim tak bych mel mit na tom tlakomeru 0.3atm a na expanzce 0.5atm?
    SVANC
    SVANC --- ---
    OGMIOS: V tom případě by expanzka měla mít jen cca 0,5 atm při studené otopné soustavě.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    SVANC: expanzka je skoro stejne vysoko jako ten tlakomer, je tam potom strop takze vejs to nejde
    SVANC
    SVANC --- ---
    OGMIOS: Celá otopná soustava od nejnižšího po nejvyšší bod má tedy výšku 2,3 m? Pokud je tlakoměr v nejvyšším bodu soustavy, tak by měl za studena ukazovat jen cca 0,3. Expanzka je v jaké výšce?
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    SVANC: a jak se bere celkova vyska soustavy? ja to mam v prizemi, nejvyssi bod je asi 2,3m a tam mi prave typek dal tlakomer.

SVANC: takze vezmu kompresor s tlakomerem, pripojim na ventilek a dofouknu na hodnotu cos popsal nize. dobra zkouknu to dikec.
    SVANC
    SVANC --- ---
    OGMIOS: Změříš manometrem a podle hodnoty tlaku buď upustíš (v tvém případě velmi nepravděpodobné) nebo naopak pumpičkou dotlakuješ na požadovanou hodnotu popsanou tady SVANC.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    SVANC: automobilovej ventilek? a co s nim delam? odpustim vzduch? nebo naopak dopustim vzduch? ja vim blbe se ptam ale zaskocilo me to ted trochu :D
    SVANC
    SVANC --- ---
    OGMIOS: Na druhý straně expanzky, než je potrubí, je normální automobilovej ventilek. Jenom pozor, aby manometr, kterým to budeš měřit, byl přesný.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    SVANC: jezis jak se tlakuje expanzka? vzdyt to je jen cervenej blbinec. ja tam nikde zadny stelovani nevidel...? ale je pravda ze kdyz dopoustim a dostanu se k ty 1atm tak slysim jak si mi to uprdne do expanzky,
    SVANC
    SVANC --- ---
    OGMIOS: 1,5 atm mi sice nepřipadá moc (na to, aby voda už unikala), ale záleží na tom, jakou hodnotu ten pojistný ventil skutečně má resp. jaká je v projektu.
    Ta 1 atm je tam tedy za studena. Tahle hodnota by byla v pořádku, pokud by výška celé otopné soustavy byla 7 - 8 m Je tomu tak? Předpokládám přitom, že manometr je v nejnižším místě soustavy.
    Pokud tlak za studena nesouhlasí, tak by měl být upraven na hodnotu výška otopné soustavy v metrech krát 0,1 plus 0,2 až 0,3. Také je potřeba upravit tlak expanzní nádoby, aby byl o cca 0,2 atm vyšší, než tento minimální tlak. Ventilem bych se zabýval teprve po zkontrolování těchto údajů. Obecně častou příčinou úniků bývá špatně natlakovaná nebo poddimenzovaná expanzka.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    SVANC: k tomu ucmrndavani dochazi kdyz je topna soustava nad 60C, tlak vetsinou jde nahoru mirne z 1atmosfery tak na 1.5. ale neni to podminka. nekdy si to ani neuprdne. mam ten ventil vymenit?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam