• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KACHNIKVytápění rodinných domů
    Vytápění všeho druhu. Pochlubte se, sdílejte zkušenosti, recenzujte dodavatele...
    rozbalit záhlaví
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    PAWLEEQ: PISTA1: a ja si rikal kde je trabik :D
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    PAWLEEQ: Jestli chceš tak Trabiho prodávám za 2500.

TANTRAMAN: Já sem pořídil vyměnit kotel včetně ventilů u radiátorů a termohlavic za 19kKč :)
    Ne, že bych automat nebral, ale bohužel by se mě do sklepa nevešel :(
    PAWLEEQ
    PAWLEEQ --- ---
    PISTA1: Ty tvoje vozidla jsou sakra inspirativní :)
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    Dneska sem asi po 15 napustil vodu do topení a vypadá to že to konečně už nikde nesákne :D

Kohouty u radiátorů vyměněný, kotel připojenej a ustrojenej, jen co se po vejkendu ochladí tak zkusím první zátop :)

Úplně sem taky zapoměl na zatápěcí matroš, takže jsme museli rychle vyrazit na šišky, dokud sou po vedrech pěkně suchý a otevřený. Snad to bude na zimu stačit :D
    SVANC
    SVANC --- ---
    DOKKTOR: Aquapol je evidentní podvod. Dokonce existují stránky, které na to upozorňují: http://aquapol.unas.cz/aqua.php
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    MAKROUSEK: juuu kouzelna krabicka :D
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    DOKKTOR: Maji tam cenu - za vysuseni objektu kouzelnou krabickou 60000 Kc. Ver a vira tva te uzdravi.
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    kdysi sem v nejakém dokumentu o vodě (opravdu dokument o vodě, nikoliv promo na to zařízení) narazil na toto http://www.aquapol.cz/ - bohužel nevim, jak to vychází cenově
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    PAWLEEQ: pekny :D
    GUMBA
    GUMBA --- ---
    SVANC: Samozrejme nemam ani jedno z tech reseni na takovehle pouziti ozkousene, presto z nejakeho duvodu mam porad obavy, ze jenom pridavani (byt tepleho) vzduchu tu vlhkost pryc neodvede, nebo ne v dostatecnem mnozstvi. Naproti tomu te spotreby u aktivniho vysousece se prilis nebojim, rekneme prikon 1 kW, 4-8 hod denne na nizky tarif (~1.3 Kc/kWh), to je do 1000 Kc za sezonu. V porovnani s hrozicimi radove vyssimi skodami snesitelne, stejne tak v porovnani s temi panely za 20-40 tis. Kc. Nadto mam s vysouseci zatim jen pozitivni zkusenosti.
    Idealni by byla kombinace obojiho - vysousec na solarni pohon, ale to je asi fantazie ;-)

PAWLEEQ: Vyrobit si to sam bohuzel nepada v uvahu, a penize nejsou ten hlavni problem (resp. minoritni problem ve srovnani s potencialnimi skodami pri celozimnim vlhnuti a plesniveni), hlavni faktor je funkcnost a spolehlivost. Vlastni zkusenosti mam bohuzel jen s aktivnimi vysouseci (adsorpcnimi i kompresorovymi), kdezto ty panely ve mne zatim vzbuzuji pochyby - nachazim jsou jen prospekty a marketing, kterym se neda moc verit.
    SVANC
    SVANC --- ---
    GUMBA: Před časem jsem o řešení podobného problému uvažoval. Aktivní vytápění jsem z úvah rovnou vypustil kvůli nákladům, ale napadlo mě použít inteligentně řízený ventilátor, vhánějící vzduch zvenku dovnitř. Řízení by spočívalo v porovnávání vzdušné vlhkosti uvnitř domu a venku v jeho okolí, tzn. ventilátor (s malou spotřebou, náklady minimální) by se zapínal pouze tehdy, pokud by jeho chod vlhkost v domě snižoval. A už i proudění vzduchu samo o sobě by mělo pomoci. Ale vyzkoušené to nemám a třeba by se našel nějaký háček, proč to zas tak dobrý nápad není...
    PAWLEEQ
    PAWLEEQ --- ---
    GUMBA: Jsou tu větší fořti a doufám, že se ozvou, ale aspoň trochu něco utrousím:
    ad A) Teplovzdušný panel se dá s trochou šikovnosti vyrobit a vstupní investice nemusí být tak horentní. Pokud výstup horkého vzduchu dobře rozvedeš na riziková místa, může to pomoci. Zároveň vzduch musí cirkulovat, takže bude potřeba i odvětrání.
    ad B) Namísto odvlhčovače bych na vlhký místa namířil infrapanel a zapínal ho v danejch intervalech přes hodiny, aby se nějakej ten proud ušetřil.

Každopádně tohle všechno je jen odstraňování následků, raději se soutředit na příčinu.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    GUMBA: tak jestli jen odvlhcujes tak posbirat z ruznejch zabalenejch elektronik pytlicky silicagelu a mas to ;)
    GUMBA
    GUMBA --- ---
    Mate nekdo zkusenosti v tomhle smeru? Resim zazimovani stareho domu, kde behem zimnich mesicu hrozi nadmerna vlhkost a s tim spojene niceni omitek, plisne apod. Chtel bych to resit nejakym aktivnim systemem a zatim mne napadly dve cesty:
    A) Teplovzdusny solarni panel.
    Nevyhoda: velka vstupni investice, nestalost (slunce), velky rozmer, mam pochyby o ucinnost (jen to vhani teply vzduch, vlhkost jako takovou neodvadi), nemam s tim zadnou zkusenost - tezko odlisit marketingove recicky od opravdovych zkusenosti
    Vyhoda: nezere el. proud
    B) Odvlhcovac vzduchu
    Nevyhoda: provozni naklady (proud)
    Vyhoda: mam jeden mensi doma a vim ze funguje (snizuje vlhkost)
    PAWLEEQ
    PAWLEEQ --- ---
    PISTA1: Tři tuny briket, nějaký dřevo. Měl bych protáhnout komíny a vyčistit kamna :)
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    Tak co topiči jak se připravujete na zimu :D
    Já se konečně pustil do výměny kotle. Starej už je bokem a když ho zejtra přivezou k prodejci, tak v pátek půjde novej do sklepa a starej ven :)
    Podařilo se mě povolit všechno co bylo potřeba i kdyžto byl občas docela boj a přiohnul sem jeden hasák :(
    Teď mě čeká vybourat soklík a vybetonovat novej.
    Pak už to jen všechno napakovat, napustit, připojit rouru do komína a hurá můžem topit :)
    Dřevo v dřevníku už taky pěkně přibejvá, uhelna je plná. Ale zima teda chodit ještě nemusí :D
    SVANC
    SVANC --- ---
    OGMIOS: Teda s takhle roztopeným krbem manipulovat se soustavou, byť jenom dopouštěním vody, to seš docela dobrodruh :-)
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    SVANC: tam byl trochu moc velkej ohen na lopatku. rozhodne se vedle toho nedalo stat ani kdyz to bylo zavreny. ale snad to bdue ok. jestli ne tak aspon poridim silnejsi model. mam 14kW a mozna bych mohl mit i vic. uvidim v zime az to pojede vsechno.
    SVANC
    SVANC --- ---
    OGMIOS: V takovýhle případech je snad lepší popadnout lopatku a celý - byť hořící - obsah krbové vložky vyházet honem na zahradu. Pustit studenou vodu do přehřáté vložky je dost riskantní.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    ty jo to zas byla vcera akce, ja bych se nekdy zastrelil. sem prisel domu, zkontroloval a upravil ty tlaky. dopustil vodu, zatopil v krbovkach s vymenikem a nahrivam si TUV. no a za chvili koukam a krbovky rozpaleny jak krava. tak se jdu podivat co se deje. prijdu do kotelny, tam vylitla hadice jak jsem dopoustel vodu, vsude vody jak krava, topna soustava z pulky vupustena(mam 1000l akumulacku). no ja debil si zapomnel zavrit ventil jak jsem dopoustel vodu a mi vytekla voda z topeni. tak to rychle dopustim za chodu neb v krbovkach ohen jak krava at to nepropalim. ozvalo se buraceni a syceni, za chvili se z domu evakuovala vystrasena pritelkyne s dcerkou. ze prej z odvzdusnovaciho ventilu se valila para na celej barak a se bala ze ji ty krbovky tam bouchnou. no to byl zase den.
    takze pouceni pro priste..neodkladej nakup sk pasky. mohl sem tu hadici mit zafixovanou a tohle by se nestalo.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam