POHODAVOLE: Nemohu souhlasit, zkušenosti hovoří úplně jinak. Od roku 2007 bydlím v NED domě, jehož stavbu jsem tehdy dokončil, a instalace vzduchotechniky jsem nelitoval ani minutu. Dokonce kdyby mi teď někdo nabídl, že mi vrátí veškeré náklady na vzduchotechniku a ještě 50 litrů přidá, když se jí vzdám, tak bych se mu vysmál. Kdykoli v horkém období léta někam přijdeme na návštěvu, tak si vždycky uvědomím, oč příjemněji je u nás doma. Naopak v zimě je v jiných domech už jen nosem někdy znát, že se lidem nechce otevírat okna do mrazu tak často, jak by bylo potřeba. A když už se větrá, tak dovnitř proudí nepříjemně studený vzduch. U mě je vzduch do domu nasáván skrz několik desítek metrů potrubí uloženého v hloubce kolem dvou metrů, takže v létě má vzduch na vstupu do domu teplotu od 7 stupňů (začátkem léta) do nějakých 13 stupňů (koncem léta, když už je zem okolo registru trochu zahřátá). V zimě to funguje přesně obráceně - teplota na vstupu do domu nikdy neklesne pod +5 stupňů a průchodem rekuperací se dále zvýší na nějakých +18 a to i v případě, že je venku třeba -20 a ostatní lidé si hodně rozmyslí, zda okna vůbec otevírat. Netvrdím, že z toho nutně musí mít zdravotní problémy, ale dobře to určitě není. Ten komfort je prostě neporovnatelný.
Druhou věcí jsou náklady. Dům je tak dobře zateplený, že bez vzduchotechniky by náklady na teplo ztracené správným větráním činily cca polovinu celkových nákladů na teplo. Rekuperace mi z této poloviny vrátí přes 80%, přičemž příkon potřebný na provoz vzduchotechniky se pohybuje v desítkách wattů.
Btw mám dřevěný okna :).