MRDAC_BEDEN: Jak funguje samotíž jakž takž vím, ale netušila jsem, že se protlačí čerpadlem. Předpokládala jsem, že je nahoře teplo ze vzduchu a od komína. Komín vyvložkovaný není, máme to v plánu příští rok.
Jak jsem již psala, tak problém je samozřejmě v těch kamnech. Dům jsme koupili i s nimi a byl k nim papír, kde se tvrdilo, že mají výkon 2kw (nebo 4kw, to už si nepamatuji) do místnosti a 8kw do vody. Tento text nikoho (ani nás, ani topenáře) v té době nenapadlo zpochybnit a tak se systém vymyslel na tento výkon. Zde se ukazuje, že daní topenáři nebyli moc dobří, protože neprovedli ani zkoušku topné soustavy (což jsem tehdá ani nevěděla, že se dělá), ani se nijak nezajímali o to, zda to opravdu celé funguje, jak má.¨Při následných telefonických dotazech, říkali jen, že je to divné a pak se odmlčeli.
Určitě by stačilo koupit jiné krbovky s dostatečným výkonem, mám jich pár vyhlédnutých, ale je to akce na příští rok (doufám). Sladit krbovky a elektrokotel jsem chtěla již v původním návrhu, ale ti topenáři tvrdili, že to nejde bez akumulační nádrže. Samozřejmě ve světle toho, že již nemají mou důvěru, předpokládám, že by to nějak mohlo jít. Přitápět v noci, ale asi nebude potřeba, máme s mužem dost odlišný biorytmus, takže já chodím spát ve tři, on vstává po sedmé a je vyzkoušeno, že když před spaním přiložím, ráno je tam většinou ještě žhavé.
Technickou místnost nemáme. Teoreticky by se dala kotelna udělat v přilehlém sklípku, ale znamenalo by to velké stavební úpravy a navíc nějaký kotel s automatickým přikladačem (nebo extra dlouhým spalováním, násypkou...), protože chodit celou zimu dvakrát, třikrát denně ven a po schodech přiložit, je vražedné. Barák zateplen není (zdi 60 - 100cm, 19. století) vyjma půdy, ta je nově udělaná. Jsme mix mezi dodavatelským přístupem a svépomocí. Co zvládáme ať už fyzicky nebo umem si děláme sami.