CUKI: S legionelou souhlas, jestli se můžeš spolehnout na to, že vždy vodu ohřeješ nad 65°C a zůstane takto horká řádově alespoň jednotky minut, tak žádný problém, ale obecně se nestaví předehřevy pitné vody na nízké teploty právě z tohoto důvodu, resp. když se staví (např. u TČ), tak se dělají ve formě cirkulace vody z/do bojleru. Ale nechtěl jsem tím strašit, spíše jsem chtěl říct, "jak se to dělá"...
Co se týče ceny kamen, tak mě přišla ok (hezké nové kachle, ne úplně nejlevnější, dvě trouby s teploměry a luxusními dvířky, velká pec na ležení, nasávání vzduchu zvenčí, teplovodní výměník se vším příslušenstvím a ochranou apod.) a naopak si myslím, že se v řádech bavíme o reálné ceně. Samozřejmě to jde udělat jednoduše a levně třeba za půlku, ale za míň už asi ne.
Ty ostatní věci už zase tak úplně komáři nejsou. Například jsem nikdy neviděl výměník do kamen s přírubou na katodu. Bez katody bude mít železný výměník s pitnou vodou životnost 2 až 3 roky. Taky je možné udělat výměník měděný, ten vydrží víc (bude-li v ohništi, tak to taky nebude moc dlouho), ale ta cena. Regulace je ještě složitější - je potřeba poznat, že kamna nehoří, je potřeba poznat, že se voda ve výměníku přehřívá - to není ani levné, ani spolehlivé a už vůbec ne trvanlivé (životnost spalinového čidla je pár let).
Odpadní teplo se sice využívá, ovšem jeho nahodilost, nesoulad s potřebou teplé vody a nutnost tyto nahodilosti zregulovat (podle mě) dělá takovéto řešení naprosto neekonomické. V zásadě to chce přebytky nevyrábět (což se u kamen dělá blbě) a když už se vytváří, tak se je spíše snažit zregulovat bez práce - např. větší tepelnou setrvačností stěn - střelím od boku, ale kubík kamene nebo lépe šamotu ve spalinových cestách, například ve formě pece (třeba namísto ytongu, ze kterého se často staví spodky kamen nebo pec), funguje perfektně. Když začíná být teplo, tak se přepne páčka do pece (to existuje i v automatické verzi a vzhledem k tomu, že se měří teplota vzduchu v místnosti, tak to i docela vydrží) a člověk má pár hodin na to, aby ubral množství přikládaného dřeva. Za dvanáct hodin po vyhasnutí je v místnosti stále příjemně.
Klasický teplovodní výměník, na který asi vzhledem k ceně dojde, má objem 3 - 15 litrů, takže aby se opravdu odebíralo nějaké "ekonomicky zajímavé" teplo, tak jím bude muset protékat nemalé množství vody (= někdo se bude muset zrovna koupat). To se povede možná pár hodin v roce. Po dobu pár hodin v roce teda dokážeme do vody odevzdat max. 1 kW (reálně pár stovek wattů, málokdy přece jedou kamna naplno). Stojí to za to?
Ani nebudu nahazovat víc high-tech záležitosti typu cirkulační ohřev spodní části bojleru nebo třeba bojler s tepelným čerpadlem, protože cena za technologii, servis a komplikovanost řešení nemůže nikdy vynahradit těch pár uspořených korunek za elektřinu. Spočítejte si to, co se nezaplatí do cca 7 - 8 let tak nemá smysl pořizovat.