• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KACHNIKVytápění rodinných domů
    SHIN
    SHIN --- ---
    CUKI: mohl bys to prosim te nejak demonstrovat, idelane na svym pribehu ?
    tzn. jak si poridil svuj dum, pripadne jaky sis nechal postavit, jakou plochu vytapis a kolik vody ohrivas a teda cim .... jestli stepkou tak jestli si ji kupujes a kolik protopis za rok, paklize si ji vyrabis sam kolik te stoji elektrina na to abys ji vysusil + prostor kde ji skladujes (pokud ji teda neporizujes v pytlich na palete)

jinak teda dodam (protoze to vypada, ze ses na kotel opravdu nekoukal) ze se v nem po vymene retorty da stejne tak topit peletama, takze mam vlastne kotel na pelety ! uz je to lepsi ?

nechali jsme repasovat dvere, v planu jsou okna (ktery u starsiho domlu proste za plastovy vymenit nemuzes), strechu mame novou s izolaci pres aktualni normu, tzn. v patre mam radiatory termohlavicema temer vypnuty, celkova vytapena plocha je kolem 100m coz je na domek spis malo nez vic, kotel jsem poridil kuli tomu, ze pomoci ekvitermni regulace dokaze svuj vykon regulovat cca 30-100% pri zachovani vsech parametru spalovani. tzn. bych rekl, ze snizeni spotreby byl program cislo jedna.
    ale v tvojem svete jsem beztak zly a spatny protoze topim svinstvem.

Pokud člověk nemá prachy, tak má zase čas na to si to dřevo nařezat - to jako myslis opravdu vazne ? zvlast kdy to cely uvedes tim, ze "je nas tu hodne" ?
    TANTRAMAN
    TANTRAMAN --- ---
    CUKI: snizit naroky znamena zateplit/vymenit okna. znovu, ne kazdej na to ma. a pelety jsou 2x tak drazsi nez uhli. vubec nevim, proc bych je mel pouzivat
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    PISTA1: no drahy je, ale kdyz mi tenkrat rikal tchan, kolik ho stoji topeni uhlim v daleko mensim domku, tak platil vic nez my se stipanym, ktery si akorat odvozim koleckem..
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    PISTA1: btw i stipany drivi vyjde lip nez uhli ne?
    CUKI
    CUKI --- ---
    SHIN: nejde o to topit elektrikou, ale snížit primárně nároky na spotřebovanou energii.
    Z pohledu komfortu je topení peletami a štěpkou stejné spíše lepší jako to uhlí
    CUKI
    CUKI --- ---
    PISTA1: Přijde doba a takový domy co se nedaj vytopit se budou hromadně bourat. Je to daň za to že je nás tu hodně. Pokud člověk nemá prachy, tak má zase čas na to si to dřevo nařezat. Dost mě udivujou ty lidi co se v honbě za co nejlevnějším bydlení, vůbec nezajímaj jak ekonomický a hlavně ekologický bude provoz této nemovitosti. Pokud na to nemam tak koupim něco menšího a ne že raději koupím něco většího s tím, že se dobrovolně stanu otokem této nemovitosti a ještě s hypotékou na krku.
    Konkrétně ty, kdyby jsi vložil svůj um, čas i prostředky které plýtváš na tvém topném systému do nové stavby, uděláš mnohem lépe.

Zachraňovat a obydlovat staré stavby má smysl jen v případě, že ta stavba za to z historické a architektonické stránky věci stojí, což min 95% dnešních staveb nesplňuje.
    SHIN
    SHIN --- ---
    CUKI: pokud budes topit elektrinou, tak nez se k tobe dostane, spalis toho uhli pri jeji vyrobe 3x tolik.
    Plyn u nas neni, slunce u nas uz treba ted na severni strane sviti tak hodinu denne, pristup ke drevu nemam. Resp. nemam cas ho neustale shanet, skladovat atd.
    nevim jestli ses koukal na parametry toho kotle, ale mam pocit, ze mam nejekologictejsi topeni siroko daleko v okoli. myslim, ze moje karma tohle jeste snese, ale jinak si samozrejme necham poradit cim jinym nez svinstvem bych mel topit a ohrivat vodu.
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    CUKI: A co má člověk dělat když bydlí v baráčku má prachy, tak na to aby přežil s uhlím. Netopit a zmrznout??
    Já topím dřevem jen proto, že ho mám dostupný za hubičku. Je s tím takový práce, že kdybych ho měl kupovat za normální tržní cenu, tak na to zvysoka prdím a taky jedu uhlí. Mám starej barák, plyn tady nikdy nebude a statisíce na tepelný čerpadlo fakt nemám.
    CUKI
    CUKI --- ---
    SHIN: otázka je jestli je v dnešní době nutné topit uhlím. I při sebelepším spalování je to prostě svinstvo a to se i ty nejlepší kotle zdaleka ani řádově neblíží kvalitě spalování v uhelných elektrárnách a ani to není technologicky dost dobře možné.
    SHIN
    SHIN --- ---
    TANTRAMAN: to je stara fotka, ted uz na tom mam takyvy ty pouzdra z mirelonu ... jinak je to benekovC27 (jedinej kotel na uhli, na kterej je mozny v tomhle kole dostat dotaci)
    TANTRAMAN
    TANTRAMAN --- ---
    SHIN: co je to za typ ? obal vsechni trubky plsti. hodne to pomuze
    CYBERBARA
    CYBERBARA --- ---
    PISTA1: jak topíš pilinama? A v čem? taky jich máme hromady...
    CYBERBARA
    CYBERBARA --- ---
    PISTA1: je to vymyšlené, teď ještě aby nám to někdo schválil a řekl: "jo, to je v pohodě, takhle nevyhoříte, komín potáhne a bude se dát v pohodě čistit... jděte do toho"
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    CYBERBARA: rozumná volba ;)
    CYBERBARA
    CYBERBARA --- ---
    ZORB: už jsme připustili svouplášťový komín :) mám tedy čekat, že se ozve, nebo se mu podle Tebe vůbec nebude chtít se tím zabývat??
    SHIN
    SHIN --- ---
    raz,dva,tri ....

po dvou letech romantiky, kdy sme barak vytapeli krbovkama, popel a prach byl vsude na vsem, prisla zmena.
    komfort neuveritelnej .... zajimavy je , jak rychle si na to clovek zvykne a sam sebe presvedci, ze se vlastne o topeni uz nemusi starat. coz vcera doslo tak daleko, ze po 6ti dnech! skoro doslo uhli v nasypce a popelnik pretejkal :)
    CUKI
    CUKI --- ---
    EXCITE: 40% nebo dokázat že to opravdu nepotřebuji. Vtip je v tom že mi na to má dát papír revizák :-) Jak to on spočítá když o stavebnictví nic vědět nemusí, to ani srnky netuší...
    BTW hledám nějakýho rozumnýho revizáka na elektroměr, za rozumný peníz, neví někdo o někom Praha západ ideál
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    CUKI: musel jsi splnit nějakou tu podmínku o minimálním výkonu? Dočetl jsem se něco 55%
    ROSTA6
    ROSTA6 --- ---
    PISTA1: Nad infra zářičem jsem přemýšlel. Každopádně ještě bych měl napsat že ta koupelna je v bytě ještě 50cm navýšená nad druhým patrem které je celé prosklené z jižní strany takže samo o sobě je tam dost tepla. V druhém patře jsou dva pokoje, jeden se vytápí ústředním topením (tohle je ložnice, takže se tam zapíná topení ráno od 6-9 a večer od 9-11) a druhý pokoj (tenhle je bez topení, je to chlastací obýváku a krom tepla z prvního patra a vedlejšího pokoje se dá přitápět klimou (relativně efektivní, je to nová klima co má fajn účinnost, jestli jsem to dobře četl tak pokud venku nemrzne tak to z 1kw elektřiny udělá 4kw tepla) do koupelny se leze z chlastacího obýváku a dokud tam bylo jenom WC tak mi nepřišlo že by tam byla zima. Nechci tam řešit odvětrání, musel bych se nějak dostat na střechu což by asi šlo ale střecha je kolmá jak hovado a vůbec držím se pravidla že když do ní neteče tak do ní nechci dělat díru. každopádně ale zároveň s podhledem je střešní okno co se bude otvírat po každé sprše aby se odvětrala vlhkost. Přišlo mi že vyhřívaná podlaha která by se zapnula řekněme 30 min před sprchou (jsme dost IT domácnost, takže spínač by byl i přes internet - budu se chtít sprchovat, zapnu v appce v mobilu topeni) a po opuštění sprchy otevřu okno a vypnu topení by mohla být nejlevnější cesta.

ad. závity, ten jar tu funkci klouzání plní docela dobře, fakt nevím kde na to ten magor co mi to poradil přišel, ale šlo to krásně. U toho teflonu jsem zkoušel dát toho tam jak málo tak hodně a stejně to teklo. Asi nebudeme nikdy kamarádi. S tím tangit uni-lock mám v plánu to ještě testnout, přeci jenom se s tím pracovalo krásně. Ale to konopí je fakt paráda, jestli ten závit dělám 5 min nebo 2 mi je vlastně úplně jedno když se tím neživím.

ad. bazar pro nyx, zůstal mi cca 4 roky používaný bojler DRAŽICE OKCEV 160 komplet včetně závěsů. Leží mi v brně a za lahvinku dobrého rumu/whisky ho pustím do světa. Osobní převzetí v Brně případně někde na trase Brno-olomouc-ostrava po domluvě. Stav netuším, doteď sloužil ale upřímně se o to nikdo 4 roky nezajímal takže stav bez garance čehokoliv ... :)
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    ROSTA6: Závity sou vpohodě, jen se to nesmí přehánět s výplňovým materiálem je zbytečný ho tam cpát moc, taky mě to pár desítek závitů dalo než sem našel to správný množství :)
    Konopí a jar, tak tuhle kombinaci slyším poprvý, maže se to jen proto aby to dobře klouzalo v závitu, na pitnou vodu stačí obyč indulona, já používám lékařskou vazelínu co si sní patlám nohy.

Pokud bych měl koupelnu vytápět pouze elektrikou tak já bych šel každopádně do infra zářiče na zeď, zapneš a hned je pocit tepla i ve vychladlé místnosti, vykoupeš se, vypneš.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam