• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KACHNIKVytápění rodinných domů
    Vytápění všeho druhu. Pochlubte se, sdílejte zkušenosti, recenzujte dodavatele...
    rozbalit záhlaví
    TANTRAMAN
    TANTRAMAN --- ---
    POHODAVOLE: kolik je to mesicne v $ ?
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    TANTRAMAN: CUKI U sebe jsem za poslední 3 zimy spotřeboval 2,5 MWh na vytápění, vlastně až do teď, protože topná sezóna u mě ještě nezačala. Za rok v přepočtu na dřevo spotřebuju asi půl kubíku...
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    CUKI: jak se to vubec dela? To mas nejakou formu, kterou vylejvas nebo nejaky salovani? Co tam mas pak za izolaci, ze to nic neztraci?
    TANTRAMAN
    TANTRAMAN --- ---
    CUKI: sorry, mozna jsi to psal, ale na kolik te vyjde topna sezona ? samozrejme, pasivni domek je pecka, ale ja treba koupil starej, a z toho pasivni neudelam ani s 12cm vaty :-)

ja mel spotrebu ~50q hnedeho orechu 1 na rok
    ted mam nove dva mesice automat, takze nevim, kazdopadne uz neohrivam bojler nocnim proudem, takze to je tak 1000,- mesicne dolu.
    CUKI
    CUKI --- ---
    EXCITE: Beton protože je to místní materiál, jsem na hranici českého krasu. Ale je to v celku jedno, hrubá stavba je minoritní částka v celkovém rozpočtu, takže to může bejt z čehokoliv. Teď se zabývám spíše dřevem. Důležitý jsou jiný věci. Jinak je to malý 3+kk, ale plně dostačující, teď chci dělat menší.
    Pokud by jsi chtěl větší podobnej projekt jsem dělal ještě jeden taky z betonu a tam je necelejch 100m2 užitný plochy asi na 700k Kč statické TZ 1,1kW (já mám 852W)
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    CUKI: CUKI: půl mega?? Jak je to velký? Z čeho to je postavený?
    CUKI
    CUKI --- ---
    POHODAVOLE: Z venku může být jako každá jiná, akorát nemá komín :-D
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    CUKI: nahod foto, to by me dost zajimalo, jak vypada takova stavba :)
    CUKI
    CUKI --- ---
    PISTA1: tak jsem to právě nemyslel. Ale ta naše modrá planeta má své limity. A pokud si mohu vybrat, raději budu ve vetší symbióze s naší planetou žít v míru, než abych viděl další vojenský konflikt, těch už mám na do smrti dost. Možná proto si toho míru více umím vážit.
    Jinak určitě tvůj přístup je lepší než sedět v hospodě před panelákem, s tím naprosto souhlasím. Ale myslím, že v první řadě je potřeba řešit příčiny problému (nároky na teplo) a ne až ty následky (jak levněji topit).
    CUKI
    CUKI --- ---
    SHIN: Konkrétně u mě? 3 několik let jsem hledal starší domek který bych opravil nebo zrekonstruoval. Vždy jsem došel ke stejnému závěru, rekonstrukce by nikdy neskončila a nikdy by to nebylo ono. A za tu cenu bych ten domek postavil. Takže jsem se vydal cestou stavby nového domu na místě kde stál starý (nechtěl jsem stavět na zelené louce).

Takže jsem se pustil do stavby pasivního domu, která mě vyšla ani ne na půl mega se vším všudy. To je cena za kterou nekoupím ani ten starý. Bez žebrání o nějaké nesmyslné dotace.

Navíc cena domu není jen jeho kupní cena, ale i cena za jeho dlouhodobý provoz. U sebe jsem za poslední 3 zimy spotřeboval 2,5 MWh na vytápění, vlastně až do teď, protože topná sezóna u mě ještě nezačala. Za rok v přepočtu na dřevo spotřebuju asi půl kubíku...

A kolik stál můj otopný systém? Asi 5k Kč a 10k Kč termostaty, které mi umožnují bez jediného zásahu kontrolovat teplotu v každé místnosti zvlášť...

Jinak na kotel jsem koukal, takovou částku, co stojí ten kotel za topení pravděpodobně nezaplatím do své smrti...
    SHIN
    SHIN --- ---
    CUKI: mohl bys to prosim te nejak demonstrovat, idelane na svym pribehu ?
    tzn. jak si poridil svuj dum, pripadne jaky sis nechal postavit, jakou plochu vytapis a kolik vody ohrivas a teda cim .... jestli stepkou tak jestli si ji kupujes a kolik protopis za rok, paklize si ji vyrabis sam kolik te stoji elektrina na to abys ji vysusil + prostor kde ji skladujes (pokud ji teda neporizujes v pytlich na palete)

jinak teda dodam (protoze to vypada, ze ses na kotel opravdu nekoukal) ze se v nem po vymene retorty da stejne tak topit peletama, takze mam vlastne kotel na pelety ! uz je to lepsi ?

nechali jsme repasovat dvere, v planu jsou okna (ktery u starsiho domlu proste za plastovy vymenit nemuzes), strechu mame novou s izolaci pres aktualni normu, tzn. v patre mam radiatory termohlavicema temer vypnuty, celkova vytapena plocha je kolem 100m coz je na domek spis malo nez vic, kotel jsem poridil kuli tomu, ze pomoci ekvitermni regulace dokaze svuj vykon regulovat cca 30-100% pri zachovani vsech parametru spalovani. tzn. bych rekl, ze snizeni spotreby byl program cislo jedna.
    ale v tvojem svete jsem beztak zly a spatny protoze topim svinstvem.

Pokud člověk nemá prachy, tak má zase čas na to si to dřevo nařezat - to jako myslis opravdu vazne ? zvlast kdy to cely uvedes tim, ze "je nas tu hodne" ?
    TANTRAMAN
    TANTRAMAN --- ---
    CUKI: snizit naroky znamena zateplit/vymenit okna. znovu, ne kazdej na to ma. a pelety jsou 2x tak drazsi nez uhli. vubec nevim, proc bych je mel pouzivat
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    PISTA1: no drahy je, ale kdyz mi tenkrat rikal tchan, kolik ho stoji topeni uhlim v daleko mensim domku, tak platil vic nez my se stipanym, ktery si akorat odvozim koleckem..
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    PISTA1: btw i stipany drivi vyjde lip nez uhli ne?
    CUKI
    CUKI --- ---
    SHIN: nejde o to topit elektrikou, ale snížit primárně nároky na spotřebovanou energii.
    Z pohledu komfortu je topení peletami a štěpkou stejné spíše lepší jako to uhlí
    CUKI
    CUKI --- ---
    PISTA1: Přijde doba a takový domy co se nedaj vytopit se budou hromadně bourat. Je to daň za to že je nás tu hodně. Pokud člověk nemá prachy, tak má zase čas na to si to dřevo nařezat. Dost mě udivujou ty lidi co se v honbě za co nejlevnějším bydlení, vůbec nezajímaj jak ekonomický a hlavně ekologický bude provoz této nemovitosti. Pokud na to nemam tak koupim něco menšího a ne že raději koupím něco většího s tím, že se dobrovolně stanu otokem této nemovitosti a ještě s hypotékou na krku.
    Konkrétně ty, kdyby jsi vložil svůj um, čas i prostředky které plýtváš na tvém topném systému do nové stavby, uděláš mnohem lépe.

Zachraňovat a obydlovat staré stavby má smysl jen v případě, že ta stavba za to z historické a architektonické stránky věci stojí, což min 95% dnešních staveb nesplňuje.
    SHIN
    SHIN --- ---
    CUKI: pokud budes topit elektrinou, tak nez se k tobe dostane, spalis toho uhli pri jeji vyrobe 3x tolik.
    Plyn u nas neni, slunce u nas uz treba ted na severni strane sviti tak hodinu denne, pristup ke drevu nemam. Resp. nemam cas ho neustale shanet, skladovat atd.
    nevim jestli ses koukal na parametry toho kotle, ale mam pocit, ze mam nejekologictejsi topeni siroko daleko v okoli. myslim, ze moje karma tohle jeste snese, ale jinak si samozrejme necham poradit cim jinym nez svinstvem bych mel topit a ohrivat vodu.
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    CUKI: A co má člověk dělat když bydlí v baráčku má prachy, tak na to aby přežil s uhlím. Netopit a zmrznout??
    Já topím dřevem jen proto, že ho mám dostupný za hubičku. Je s tím takový práce, že kdybych ho měl kupovat za normální tržní cenu, tak na to zvysoka prdím a taky jedu uhlí. Mám starej barák, plyn tady nikdy nebude a statisíce na tepelný čerpadlo fakt nemám.
    CUKI
    CUKI --- ---
    SHIN: otázka je jestli je v dnešní době nutné topit uhlím. I při sebelepším spalování je to prostě svinstvo a to se i ty nejlepší kotle zdaleka ani řádově neblíží kvalitě spalování v uhelných elektrárnách a ani to není technologicky dost dobře možné.
    SHIN
    SHIN --- ---
    TANTRAMAN: to je stara fotka, ted uz na tom mam takyvy ty pouzdra z mirelonu ... jinak je to benekovC27 (jedinej kotel na uhli, na kterej je mozny v tomhle kole dostat dotaci)
    TANTRAMAN
    TANTRAMAN --- ---
    SHIN: co je to za typ ? obal vsechni trubky plsti. hodne to pomuze
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam