POHODAVOLE: No právě že tohle téma je dost ujeté. Earthships jsou určitě všechno možné, jen ne nízkorozpočtové. To že použiji nějaké plechovky je sice pěkné, ale myslím, že pokud je pošlu na druhotné zpracování do sběru, udělám mnohem lépe. Nehledě na to že abych je použil, budu muset použít mnohem více betonu než bez nich.
Jinak myšlenka domu v zemi pouze z jižní části odkrytá a prosklená mi není cizí, už mám připraven skoro 10let jeden návrh který bych rád realizoval, ale až budou prostředky.
Problém je Reynolds ty stavby ze slunné suché pouště přemístil do našeho velmi rozdílného biotopu. Tady ale musí stavitel použít zase jiné fígle.
Tuto diskusi bych rád zaměřil na stavbu vesměs, u nás běžně dostupných stavebních materiálů.
Nestotožnuji se z byšlenou že pokud do stavby přidám recyklovaný materiál bude to nutně eko, stejně tak, že to nutně musí být přírodní materiál ala slaměnky (ač proti nim nic nemám) nemyslím si že jsou levné. O použití ekologické izolace na bázi ovčí vlny jsem taky slyšel mnoho bájí, jak je to levné a eko. Ale to že se to posílá hluboko do polského vnitrozemí na vyprání a pak zase zpátky o tom už nikdo nemluví.