• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KACHNIKVytápění rodinných domů
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    OGMIOS: Kamarad ma podlahovy topeni a stezuje si, ze mu otekaji nohy. Stejny, jako kdyby clovek chodil porad ve snehulich.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    CUKI: a to teplo z koupelny rozvadis jak?
    CUKI
    CUKI --- ---
    OGMIOS: No já to dělám tak, že tou koupelnou vytápím třeba celý dům. Pak je podlaha teplejší :-) Protože topení má 170W, Tak se v největších mrazech přidá i jiný
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    Ja zas naprosto miluju kdyz slapnu nohou na podlahu a ta je prijemne tepla. Do koupelny super takhle vylizt na ni po poradny sprse. Ale je pak potreba mit vetsi tepelny ztraty pac to je uz dost teplo na to aby tak bylo v cely mistnosti. Proto me zarazi jak to muze negativne ovlivnovat cloveka.
    ALDARION
    ALDARION --- ---
    OGMIOS: Kdysi jsem na to narazil a šlo o to, že příliš teplá až horká podlaha není zdravá (neptej se mne proč :) ). Takže snažit se pouze podlahovkou rychle vytopit barák s velkýma ztrátama ne, ale moderní podlahovky s nízkou teplotou média v dobře vyřešeném domě by měly být v pohodě, natož přitápění podlahovkou v kombinaci s jinými zdroji tepla... Rozumný článek o tom, jaké teplotní rozdíly mezi podlahou a vzduchem jsou OK a jaké už ne určitě nekde visí. ;)
    CUKI
    CUKI --- ---
    OGMIOS: to je nesmysl do 30°C (a i mnohem víc) je to spíše pozitivní. Pro mě určitě. Co bylo pro mě zklamáním, že to opravdu fungovalo tak jak jsem to vypočítal :-D
    Protože podlaha která má teplotu jako vzduch je de facto studená, respektive nepoznáš jestli se topí nebo ne...
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    A k ty podlahovce, podle me to je dobrej druh vytapeni, ale nekdo asi tady psal ze to neni dlouhodobe dobry pro lidi na nohy tak ted nevim co je na tom pravdy.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    ZATAMOKO: me se zase moc libej hrazdeny domy a chtel bych mit takovou vnejsi stenu, nebo cistou cihlu. Vim ze to muzu oblozit ale to neni jaksi ono pro me. A v domech s vnitrni izolaci jsem bydlel a strasne lehce se do toho delaj diry ac clovek ani nechce. A izolaci z hlediska drzeni tepla potrebuju tak premejslim kam ji nacpat :)
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    CUKI: takže máš teplotu podlahy třeba 22 °C, kterou jedeš celé topné období a "přitápíš" solárními zisky?
    Mě nejvíc vyhovuje 21 °C, proto těch 22 °C v podlaze.
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    OGMIOS: to si postavil jeden chlapík (zámečník), kterýho jsem kdysi potkal na brigádě. Skladba byla cihla-ps-cihla a co si pamatuju, tak ps bylo cca 10cm. Prej mu to fungovalo dobře, ale jak se v tom žije dlouhodobě nevim.
    On to stavěl tak, že sbíral matroš po cestě do a z práce, neb jezdil denně žatec-praha dodávkou :)
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    CUKI: aha nekde jsem to tam nezaregistroval napsany. Me na jakekoliv izolaci vadi hlavne meka stena. Venku mi vadi a uvnitr jeste vic. Ja bych nejradsi bral z obou izolace poradnou cihlovou zed :)
    CUKI
    CUKI --- ---
    OGMIOS: psal jsem to už zde: [ Ekologické, nízkonákladové a nízkorozpočtové stavby (max do milionu Kč) ]
    s vnitřní izolací jsem nebyl první ani poslední. Sám jsem dělal v ČR 2 návrhy, které už pár let fungují a o několika dalších vím. Jen je moc nedělají stavební firmy.

Rozhodl jsem se tak pro to, že v mém konkrétním případě to pro mě bylo výhodné. Vyhnul jsem se drahému řešení tepelného mostu v patě zdiva. Foamgrass F by mi neprošel v projektu jen proto že na to není určený a Perinsul byl extrémně drahý. Použít plovoucí desku na drti z pěnoskla u mě nešlo, protože jsem na skále se sklonem 45° a potřebuji tedy přímé svázání základů s masivem.

Navíc jsem chtěl z venku pevnou stěnu protože fasáda by měla být obrostlá popínavou zelení.

"Nevýhodu" vnitřního zateplení a tedy menší či větší ztráty akumulace, jsem i přes protestovaní a mrmlání mnoha architektů využil jako výhodu. Ač mi nikdo nevěřil, že to bude s podlahovkou fungovat protože má dlouhé náběhy a celkově fázový posun, takže mi hrozí velké teplotní výkyvy, tak to opravdu funguje naprosto dokonale.
    Protože jsem trval na podlahovce z důvodu nejideálnějšího rozvrstvení teplot v místnosti a absenci topných prvků v místnosti, kde by mi překáželi, šel jsem cestou co největšího rozdílu tepelné akumulace mezi nahřívanou plochou a zbytkem domu.

Takže teplota v podlaze = teplota v místnosti + nějaká ta desetinka stupně na vrch (max 1°C). Což je obrovská výhoda protože nepotřebuju žádnou ekvitermní regulaci a bůhví co všechno. V jednoduchosti je síla. Teplota je po celou dobu stálá. Letní přehřívání jsem mnohem lépe korigovat větráním oproti vnější izolaci. A navíc mnohem efektivněji využívám solární zisky. Protože slunce svítí především na podlahu...

Nevýhoda tohoto řešení je pouze větší světlý rozpon střešní k-ce, ale cenu to zas tolik nezvýší.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    CUKI: no je to ot tady, ale mas vnitrni nebo vnejsi izolaci teda ve finale? Jestli vnitrni tak bys byl prvni u koho to slysim v cechach. Tak by me zajimalo proc ses tak rozhodl.
    ZORB
    ZORB --- ---
    TANTRAMAN: Je na to takova ta klasicka vypalovaci stribrenka..
    TANTRAMAN
    TANTRAMAN --- ---
    daj se ty kominovy trubky natrit barvou ?
    TANTRAMAN
    TANTRAMAN --- ---
    klapka dela divy. zatim stale ve stadiu pozorovani.
    CUKI
    CUKI --- ---
    ZORB: Tak to jo, já si představoval že chceš regulovat konstantní tah dle aktuálního saní větru z komína dle anemometru :-D
    ZORB
    ZORB --- ---
    CUKI: Ne proboha, fuj takovou slozitost:-) Ten regulator je ciste mechanickej, tak jak ho popisuje PISTA1... Anometrem zjistim tah, nasteluju regulator a je hotovo.
    CUKI
    CUKI --- ---
    OGMIOS: kde?
    CUKI
    CUKI --- ---
    ZORB: jako ten regulátor založenej na anemometru? To mi právě přišlo jako velkej experiment, ale asi je to úhel pohledu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam