• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KACHNIKVytápění rodinných domů
    CUKI
    CUKI --- ---
    LOVE_DALI: To že něco prošlo stavebními normami naší země neznamená že je to uděláno dobře. Naše normy jsou velmi mírné a nepostihují všechny důsledky možných realizací. Sice se to trochu lepší ale velmi pomalu a velkou oklikou.
    Dodnes jsou lidé dokonce i se stavebním vzděláním, kteří tvrdí že zdi musí dýchat. To že i tou nejhorší zdí projde tak řádově promile až procento potřebné výměny vzduchu už ale nikdo nevnímá nebo o tom ani neví.
    Prostě větrání je základ a je jedno jestli je nucené nebo průvanem okny. Mikroventilace v oknech je pouze nonsens nepochopení fyzikálních jevů, co se ve stavebnictví vyskytují.

Topení na 22,5°C v ložnici je velmi nezdravé!
    LOVE_DALI
    LOVE_DALI --- ---
    POHODAVOLE:
    CUKI:
    GALLETTO:
    ZORB: Děkuji všem za odpovědi. V podstatě se řešení nakonec našlo samo - zatím to ještě není na 100% a téměř hotovo. Větráme krátce a mocně, aby se tady vyměnil vlhký vzduch. Otevřel jsem dvěře v celém bytě a termostat nechal u nás v ložnici. Zvýšil jsem teplotu na 22.5C a teď je situace o moc lepší. Domácí říkal, že s tím tam problémy nebyly. Barák je sice starý a co jsem pochopil tak 3 kompletně předělaný, ale posledně - tak cca 3-4 roky z5 tam byla školka, takže i přes to, že jsme v Čechách, tak bych řekl, že stavba a papíry budou ok.
    Řekl bych, že kdybych nastavil termostat na 23C mohl by být klid. Občas vyvětrat a taky hlavně dokopat domácího, aby tam konečně udělal digestoř - teď samozřejmě větráme, pokud se něco vaří.
    Střecha je placatá - co tam je to netuším, ale jednou nám za deště navlhly 2 rohy, což potom když uschlo, tak jsem vzal Savem a od té doby klid.
    Možná by se nějaký ten požírač vlhkosti neztratil, tak ještě uvidíme - ale teď hlavně, bude jaro a léto, takže to bude v klidu ;)
    Ještě jednou díky moc - kdyby vás ještě něco napadlo, dejte vědět :)
    ZORB
    ZORB --- ---
    LOVE_DALI: K tomu co pise Cuki, co mate nad sebou, strecha, puda, zatepleny atd..
    GALLETTO
    GALLETTO --- ---
    LOVE_DALI: Problém je zřejmě s nedostatečným větráním. Asi máte neprůvzdušná okna (všechny standardní jednoduchá plastová, hliníková a „euro“ okna) a zároveň nemáte systém nuceného větrání - v takovém případě je větrání otevřenými okny apriori nedostatečné. Bydlíte tedy v prostoru, který nesplňuje základní předpoklady na kvalitu vnitřního vzduchu. Je-li to starý dům s vyměněnými okny (bez stavebního povolení), problém by měl jít za majitelem, je-li to dle SP nebo to je novostavba, problém by měl jít za projektantem. Jednoduché řešení je dvojí, buď si udělat větrací štěrbiny do oken, dveří nebo zdí, nebo si do obytných místností pořídit rekuperační jednotky (viz google). ..velmi zjednodušeně.
    CUKI
    CUKI --- ---
    LOVE_DALI: je potřeba nejdřív zjistit jak vypadá skladba zdi, co je to za okna, jak jsou přidělaný. Pak se dá něco poradit. Vysušovač je hloupost a zadarmo to taky neni. Pro začátek větrej často krátce průvanem. To nic nestojí, vyměníš pouze teplý vzduch za studený-suchý.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    LOVE_DALI: jaky mate okna? Nejsou udelany spatne?
    TANTRAMAN
    TANTRAMAN --- ---
    EXCITE: ja mam na zpatecce tohle. podlahovku mam jen v koupelne

Koupelny Ptáček - Ventil termostatický Heimeier - Multibox RTL/C -bílá - zakrytované
    http://www.koupelny-ptacek.cz/ventil-termostaticky-heimeier-multibox-rtl-c-bila-zakrytovane.html
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    Poraďte mi nějakej termostat na podlahovku..
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    JADR: jednu teplotu, pokud chceš další teploty jen sledovat tak stačí http://www.ebay.com/...mometer-for-Refrigerator-Fridge-Freezer-Temperature-50-110-C-L4-/201443110637
    jen koukat aby byl do 110°C sou totiž i jen do 70°C
    kablík od čidla můžeš přestřihnout a nastavit ;)
    JADR
    JADR --- ---
    PISTA1: je ta vecicka jen na sledovani jedne teplotz nebo i vice mist? idealne bzch chtel pohromade sledovat teplotu v kotli, teplotu zpatecky v bojleru...
    LOVE_DALI
    LOVE_DALI --- ---
    Tenhle dotaz nebude o vytápění RD, ale o něčem s tím spojeným. Bydlíme v baráku, kde máme pronajatý horní patro. V podstatě je tady jedna velká L místnost, kde je kuchyň/obývák/ložnice. Předpokládám, že velikost L bude min takových 80m2.
    Co řeším? Vlhkost. Máme permanentně zapařený okna. Snažíme se nějak rozumě větrat, ale máme malýho a taky termostat přímo v ložnici. Mám možnost s ním hýbat - jak a místem, tak s teplotou apod.
    Řešíme, co s tím? Pokud budu ještě víc větrat, pan domácí protopí majland a zastřelí mě. Pokud to nechám (což stejně nedělám, protože okna utírám a čistím savem proti plísním - už to bylo potřeba.
    Samozřejmě, jakmile se oteplí, tak bude po problému, ale rád bych to vyřešil nějak, abych měl klid - ze všech stran.

Mohli by jste prosím doporučit nějaké řešení? Koukal jsem na odvlhčovače vzduchu, ale to bych jich tady musel mít mrak a furt dokupovat filtry, nebo tablety nebo co se to tam dává.
    Nějaký typ?

Díky moc

PISTA1
    PISTA1 --- ---
    JADR: To všechno řeší ten termostat co sem linkoval, můžeš si nastavit zvlášť teplotu spínání relátka, zvláť alarm a termostat můžeš mít klidně 20m od kotle kde na něj uvidíš, dotáhneš jen dráty.

POHODAVOLE: rozpětí spínání - vypínání si nastavíš ve volbě "d" jde 1 - 15 °C
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    PISTA1: zkoušel jsem to před dlouhou dobou, takže nevím přesně, ale šlo mi o spuštění při dosažení teploty a vypnutí při nižší teplotě. Tuším, ze se mi to nevypinalo ale kecal bych..
    CUKI
    CUKI --- ---
    JADR: v bojleru jsou vždy 2 jeden s potenciometrem na nastavení teploty (plácnu od 30-70°C) a druhej pojistnej na 90°C
    JADR
    JADR --- ---
    dik za odpovedi.

uz tam jeden takovy termostat mam - http://www.expos.cz/.../pro-topny-system/regulus-termostat-provozni-kapilarovy-0-90-c-1-5-m-brc.html
    prave na to kotlovy cerpadlo, akorat ten termostat mam ze spousti cca na 60C kdezto ten alarm bych chtel tak na tech 90C , nevim jestli k tomu muzu neco dalsiho pripojit...
    pak jsem chtel neco kde muzu pohodlne sledovat teplotu, to na termostatu nejde, prilozny teplomer mi prijde moc zastrceny...
    kdyz koupim treba takovy http://www.meteostanice.cz/zbozi/4900/Kapilarovy-teplomer-0--120-C--prumer-60-mm--kapila
    a tu kapilaru pridelam treba dratem k medenymu potrubi bude to aspon +/- nejak merit?.
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    POHODAVOLE: Co ti na tom nejde nastavit?
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    PISTA1: tohle mám doma a absolutně mi to nejde nastavit :-(
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    JADR: za sebe můžu doporučit tohle http://www.ebay.com/...gital-Temperature-Controller-50-110-f-Sensor-Thermostat-Control-/291045169194
    Za dvě kolča máš nastavitelnej alarm a zrovna i ovládání "čehokoliv". ;)
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    JADR: ono stačí i čidlo, kterým spoustis čerpadlo, akorát na něj napojis něco, co dělá bordel..
    CUKI
    CUKI --- ---
    JADR: pojistný termostat z bojleru a zapoj ho na co chceš :-) stojí pár korun a je to spolehlivý
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam