IV0:
Jen pár poznámek/dotazů:
Souhlasím, že teplovodní systém přináší jistou energetickou bezpečnost - zajímavá by byla debata zda se to vyplatí, resp. jestli to má smysl.
Jak chápat "levnou" pasivní rekuperaci? Máš tím na mysli prostě jednoduchou větračku? Jinak bych moc levné jednotky nedoporučil...
Mohl bys hodit nějaké důvody proč nedávat teplovodní výměník? (Důvodů mám také dost, ale jdou proti doporučení udělat teplovodní systém).
K výběru těles a zdroje tepla - v podstatě souhlasím - je mnoho aspektů, které výběr ovlivňují, jednak preference uživatele, ale i "druh" domu. Je popsáno něco jako pasivní dům, ale tam mi moc nehraje poměrně vysoká ztráta (teda pokud se nejedná o nějaký hodně velký dům).
Co se týče typu čerpadla - nekvalitní vzducháč může být i extrémně hlučný, ale pozor na kompresor u zem - voda (spousta lidí je toho názoru, že je naopak vzducháč tišší, resp. pokud dělá nějaký hluk, tak je to venku...).
U krbu podle mě záleží na tom, jak moc chce investor ve skutečnosti topit (ať už je to jen pro "hezčí" teplo, třeba když se přijde z lyží, nebo se jedná o "pyromana", který prostě rád topí, nebo je to snaha o úsporu). Dle mých zkušeností většina lidí v pasivních domech pak v krbu topí méně, než předpokládali (v podstatě všichni předtím v pasivním domě nebydleli a tak si nedokázali představit, že to tam funguje úplně jinak než v "klasickém" domě) - pak je otázka, jestli má nějaký hypokaust investičně smysl.
S tvrzením, že to takhle na primární energie vyjde bych brzdil :-)