• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KACHNIKVytápění rodinných domů
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    OGMIOS: Motor je rarita, speciálně upravená 250 do velorexe se startérem a dynamem ze spartaka. Bylo jich vyrobenejch cca 20 kousků. http://dum.laydakk.net/traktor/page_01.htm

Ještě něco z lesa. Když nemá člověk velkej naviják, musí si poradit jinak :)
    Přibližování 1
    http://www.youtube.com/watch?v=wa3BRZODfLk

Přibližování 2
    http://www.youtube.com/watch?v=XWrPhfSKCsQ
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    OGMIOS: Nojo ale z toho co jsi psal vyzmělo, že jde o jednoho člověka ne o čtyři.
    Když si máknu, tak za 20 minut pokácím a naložím metr sám na vlek bez problémů, to není žádná extra rychlost. :D
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    PISTA1: cumel jsem jak to bylo rychle, ale prisam bohu ze nekecam. Jeden s pilou a 3 nosili na vozejk. Za pul hodiny jsme byli doma a to cesta trva 20minut.
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    OGMIOS: Kecáš. :D
    To můžeš tak tvrdit někomu kdo vživotě nedělal v lese. Na metr potřebuješ tak 5 - 10 15cm kousků. A to dostat ze stojícího stavu na vlek během 5minut je zhola nemožný .
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    PISTA1: jinak pekny vozitko, z ceho to ma motor? Ja ted hodne vozil podobny kladicky. Minulej tejden jsem ale voddelal 2 gumy pac jsem vozil na klasickym 2napravovym 2,5m dlouhym vozejku 8m dlouhy tyce a jaksi to uz bylo trochu moc ikdyz jich bylo jen asi 20kousku. Na ty zadnejsi naprave se to pak cestou prospikoval. Jinak s priblizovanim byla ted hodne sranda. Delam oplocenky a delaly jsme v peknejch krpalech. Tak jsem ukecal ze mi to tam vyvezou malou vyvazeckou za 4kolkou. No jenze bylo trochu vlhko a 4kolka se zahrabala uz pod kopcem tak jsem ji zaprahl za landrovra defendra a tahnul do kopce a to byl masakr. Prvni stoupani dobry, v druhym prikrejsim na pisku jsem v zrcatku videl jak jeste nakopava pohon na hydrauliku aby si pomohl napravou na vyvazecce a tak jsme se horkotezko vyhrabali a u tretiho stoupani jsme se zasekli, hrabem hrabem pak se to chytlo a vyjeli jsme, ja zastavil vitezoslavne jsem vyskocil rict mu jaky jsme kabrnaci ze jsme to vyjeli a von hubu od ucha k uchu a rika mi at se kouknu za nej. Tak cumim a kara prazdna. Nas nenapadlo to pod kopcem prikurtovat a ruka na kare to neudrzela. Bylo to nakejch 50-60 4m tyci. Tak jsme to pak hodinu rucne vyklizeli z ty cesty. No proste v lese se clovek nenudi.
    Pak jsem to do toho kopce tahal za landikem na retezu, to auto je docela dobrej traktor a vyjede fakt hodne.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    PISTA1: no ja musim rict ze vono to moc casu nezere kdyz to clovek umi(ne muj pripad). Vim pak ze neco pres metr drivi do 15cm prumeru mas pokacenej, odvetvenej, vytahanej a nalozenej za 5 minut a to fakt nekecam :)))
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    OGMIOS: Kéžby, starej hajnej je v důchodu a novej chce za to co dával starej zdarma těžký prachy :(
    Tohle je od soukromníka na místě kde to nikdo nechce dělat za 200/kubík. :D

ZATAMOKO: Nevím ale pěkná darda, ještě mě čekaj položit dva 30m kousky a pak si to majitel přijde spočítat.
    Děláme to se sousedem napůl a doufám že toho doma vyskládám alespoň 20 kubíků :)
    Času to sežere hodně, ale jak píšeš, dělám to kvuli tomu abych se hejbal a že mě to baví.
    Taky ten pocit, když vlasníma rukama podřízneš 30m 3kubíkovej strom. Kterej začne pomaloučku padat, až nabere rychlost a žuchne, až se ti pod nohama oklepe země, to za tu dřinu s tím pak, prostě stojí :D

A hlavně je u toho sranda :)
    Přibližování 3
    http://www.youtube.com/watch?v=ALfwEFP3OPU

Přibližování 4
    http://www.youtube.com/watch?v=tHdwtijHbyE
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    PISTA1: wow, kolik toho je? :D
    Kolik tak casu stravis s m3 nad kompletni pripravou od pokaceni az po vyskladani polinek?
    Ja si to pocital a zas takovy terno to neni, tak to beru spis jako cviceni a odpocinek od kompa, jinak by se mi vyplatilo koupit ready-made smrk. U buku/dubu by ta ekonomika byla lepsi, ale ten tu bohuzel na samovyrobu nemam.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    PISTA1: to se hajnej nak pochlapil, ne? :)
    IV0
    IV0 --- ---
    STETKA: Pod vše, co říkáš, bych se podepsal, kromě:
    S tvrzením, že to takhle na primární energie vyjde bych brzdil
    * Kotel (myšleno třeba na peletky, ne elektrokotel) a pasivní rekuperace vyjdou v prakticky každém domě.
    * Pasivní rekuperace, přímotopy a krb u 4 - 5kW domu vychází běžně, resp. úpravy nutné na dosažení na B1 budou minimální a smmysluplné.

Jinak se dostáváme do detailů, které hrozně odhadujeme, bez bližších informací to jsou spekulace.

K dotazům:
    * Levnou rekuperací jsem myslel nijak zvlášť vybavenou, bez tlaku na vysokou účinnost apod.
    * I přes velký pokrok v krbech s výměníkem je to furt to samé dokola - ohniště pro oheň vhodný pro sálavé a hezký pohled na plamen (krb) je v přímém rozporu s ohništěm vhodným pro předávání tepla do výměníku (kotel). Je 100+1 způsobů, jak to vylepšit, ale řešení to nemá.
    STETKA
    STETKA --- ---
    IV0:
    Jen pár poznámek/dotazů:
    Souhlasím, že teplovodní systém přináší jistou energetickou bezpečnost - zajímavá by byla debata zda se to vyplatí, resp. jestli to má smysl.
    Jak chápat "levnou" pasivní rekuperaci? Máš tím na mysli prostě jednoduchou větračku? Jinak bych moc levné jednotky nedoporučil...
    Mohl bys hodit nějaké důvody proč nedávat teplovodní výměník? (Důvodů mám také dost, ale jdou proti doporučení udělat teplovodní systém).
    K výběru těles a zdroje tepla - v podstatě souhlasím - je mnoho aspektů, které výběr ovlivňují, jednak preference uživatele, ale i "druh" domu. Je popsáno něco jako pasivní dům, ale tam mi moc nehraje poměrně vysoká ztráta (teda pokud se nejedná o nějaký hodně velký dům).
    Co se týče typu čerpadla - nekvalitní vzducháč může být i extrémně hlučný, ale pozor na kompresor u zem - voda (spousta lidí je toho názoru, že je naopak vzducháč tišší, resp. pokud dělá nějaký hluk, tak je to venku...).
    U krbu podle mě záleží na tom, jak moc chce investor ve skutečnosti topit (ať už je to jen pro "hezčí" teplo, třeba když se přijde z lyží, nebo se jedná o "pyromana", který prostě rád topí, nebo je to snaha o úsporu). Dle mých zkušeností většina lidí v pasivních domech pak v krbu topí méně, než předpokládali (v podstatě všichni předtím v pasivním domě nebydleli a tak si nedokázali představit, že to tam funguje úplně jinak než v "klasickém" domě) - pak je otázka, jestli má nějaký hypokaust investičně smysl.
    S tvrzením, že to takhle na primární energie vyjde bych brzdil :-)
    IV0
    IV0 --- ---
    KUURA: Doporučil bych dvě varianty:

1. Klasika: Teplovodní systém a levnou pasivní rekuperaci.

Teplovodní systém přináší určitou energetickou bezpečnost (možnost náhrady zdroje tepla). Můžeme se na tuto téma pobavit podrobně...

Pasivní rekuperace bude potřebovat elektrický předehřev, jako ochranu proti zamrznutí.

Krb/kamna bych doporučil bez teplovodního výměníku. Je mnoho důvodů proč nedávat teplovodní výměník, zase můžeme probrat detailně.

Volba topných těles závisí na preferencích a typu stavby, volbě zdroje (vysoko/nízko teplotní), požadavku na chlazení (ano/ne) a požadavků na individuální regulaci teploty v každé místnosti (chodit chvíli po teplé a pak po studené podlaze je stejné, jako chodit pořád po studené), typicky to budou radiátory, konvektory nebo podlahovka.

Zdroj tepla zase závisí na tom jestli chcete něco úplně bezúdržbového nebo ne (chcete krb, takže kotel by mohl být přijatelný). Tepelné čerpadlo je další varianta, navíc umožňuje chlazení. Jestli vadí hluk u vzducháčů, tak země voda, v těchto výkonech bude dražší o cca 40 - 60 tis. Kč (je to adekvátní cena za ticho?).

2. Minimální prostor: Aktivní kompaktní rekuperace (tzn. s bojlerem), atypický krb, přímotopy.

Tohle prakticky odstraní
    nutnost mít technickou místnost bude stačit prádelna nebo větší koupelna - prostor je nakonec to nejdražší u novostavby, ovšem není zde žádná možnost nahradit zdroj tepla něčím jiným.

Krb bude muset být hodně nestandardní, tzn. trojsklo, malé okénko, extrémně zaizolovaný, jinak se tam upečete. Hlavní množství tepla bude potřeba odevzdat rekuperaci, takže ideálně nějaký hypokaust a ohřívat odpadní vzduch před vstupem do rekuperace (kompakt z toho udělá teplotu vodu a správně teplý čerstvý vzduch).

Přímotopy pro případ, že je extrémní zima a nechce se přikládat. Jestli budou mít formu radiátoru nebo podlahové fólie je celkem jedno, radiátor bude levnější a kromě koupelny i příjemnější.

Jestli žádáte o Zelenou Úsporám, tak obě varianty vyhoví primárním energiím (jestli vyjdou tepelné ztráty samozřejmě netuším).

Nakonec to jako vždy skončí na penězích, varianta dvě bude určitě investičně levnější (hlavně po započtení uspořeného prostoru kotelny nebo technické místnosti a v případě použití přímotopných radiátoru), provozně bude dvojka mírně dražší.
    KUURA
    KUURA --- ---
    IV0: No bylo to neco 5,8kW ale navysili jsme o neco tepelnou izolaci. Budeme nechavat prepracovavat PENB, ale o moc min to nebude. Bylo to neco pres tri konstrukci a asi 2,3 vetranim. coz prej pokreje ta rekuperace
    IV0
    IV0 --- ---
    KUURA: Jaká je výpočetní tepelná ztráta domu?
    KUURA
    KUURA --- ---
    Je tu nekdo, kdo by mi vymyslel topeni? Pripadne dotaz... budem stavet, nikoenergeticky/pasivni, tak nejak na rozhrani asi. Vzt jednotka s rekuperaci, jen krbova kamna v obyvaku... a ted vytapeni. Plyn neni, puvodne jsme meli navrzeny cerpadlo vzduch voda, jenze po tom, co jsem to zkoukla, tak mi uprimne dost vadi to huceni - kazdej tvrdi, jak to neni slyset, ale je. Tak hledam nejakou jinou alternativu... chteli bychom podlahovku, nekde jsem se docetla, ze u nizkoenergetickych domu staci i elektricka podlahovka, ze se stejne moc netopi a podobne. Obehala sem veletrhy, ale kazdej tvrdi neco jinyho...
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    drobný dotaz: je v tom nejaký háček? chcu to použit na sběr přebytečného tepla z kachlového sporáku. neni v tom šnek, ale voda se míchá v celém objemu. na co sou ty 4 ďoury odshora dolů na straně jak je štítek?
    Akumulační nádrž 750L Slokov Hodonín 4x otvor na spirálu - Hodonín, prodám
    http://dum.bazos.cz/inzerat/61993018/Akumulacni-nadrz-750L-Slokov-Hodonin-4x-otvor-na-spiralu.php
    DRUDRIGER2
    DRUDRIGER2 --- ---
    tak jsem narazil na reseni problemu kombinovaneho boileru na dane reseni. poridit si todle
    Termostat Euroster 11B pro oběhové čerpadlo
    http://www.top-termostat.cz/cz/produkt-3150/termostat-euroster-11b-pro-obehove-cerpadlo.html
    a nespinalo by to cerpadlo ale elektroventil
    cenove by to vyslo na dva tisice
    co vy na to , jeste neco k tomu bude potreba a nebo.?
    DRUDRIGER2
    DRUDRIGER2 --- ---
    to otvirani a zavirani asi resi termostaticky ventil tricestni aspon myslim. topenar to prijde celi zapojit tento nebo pristi tyden.
    to s tim nahratim kombinovaneho boileru sem myslel ze sam si zavru radiatory a mrnu na boiler, az bude biler nahratej tak radiatory opet pustim. jeden radiator je stale zapnutej. a je to radiator na uplnem konci nejdal od kamen asi 10metru a na nejchladneji kamenne zdi.
    Staci na to ten termostatickej tricetni ventil.?
    na radiatorech termostaticke nemam, mam tam obyc
    ZORB
    ZORB --- ---
    DRUDRIGER2: A ten tricestak bude rizenej cim? Bude se Ti ten bojler zavirat, kdyz bude nahratej? Pocitas s tim, ze jeden radiator bude stale otevrenej, jako pojistka proti pretopeni kamen-vymeniku? Nebo mas jiny reseni na krizove stavy, kdyz mas nalozeno v kamnech, bojler nahratej a najednou se objevi slunicko a ventily na topeni se zavrou?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam