• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KACHNIKVytápění rodinných domů
    Vytápění všeho druhu. Pochlubte se, sdílejte zkušenosti, recenzujte dodavatele...
    rozbalit záhlaví
    ROBERT_MOST
    ROBERT_MOST --- ---
    IV0: Zdi jsou tlustý přes 30cm. Okna jsou dost špatný. Největší problém bude bych řekl izolace stropu. Myslim, že to teplo hlavně uniká horem, což potvrzuje sníh na střeše, kterej nikdy dlouho nevydrží a roztaje. Na půdě mezi trámama neni vůbec nic, žádná izolace.
    OGMIOS: Hlavní důvod je přikládání. Musí se tam častěji chodit, což nikoho nebaví.
    Ale jak vás tu tak poslouchám, tak začínám se přiklánět k tomu zateplení a výměně oken/dveří. A uvidíme, co to přes zimu udělá, jestli to bude znát. Třeba zjistim, že je to v pohodě a nechám to, jak to je.

IV0
    IV0 --- ---
    ROBERT_MOST: Jestli nemáš nějaký palác tak budeš muset určitě zateplit. Píšeš, že budeš muset vyměnit okna a dveře, to je určitě správný krok (prakticky i kvůli dotacím). Jak byla ta okna (a dveře) velká a jak moc byla špatná? Případně jak jsou tlusté zdi a z čeho?
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    PISTA1: To bych měl na chalupě tak na 10 zim. Možná 15. :-)
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    ROBERT_MOST: a z jakyho duvodu ze to chces cely predelat?
    ROBERT_MOST
    ROBERT_MOST --- ---
    ZORB: Nevim, ale to se bude dělat teď
    ZORB
    ZORB --- ---
    ROBERT_MOST: Ja sem vytapel nejakych 120 metru - 6 mistnosti+chodba, stary okna, vchodovy dvere deravy jak reseto. Nezatepleny 60ka cihla. Za zimu sme protopili nejakych 26 000 tisic v uhli a jeste tam na 14 dnu je (pristi rok otestuju pelety), v automatu+komplet novy rozvody a radiatory. Roztopeny to je za 30-45 minut komplet. Ztraty sou spocitany na 16kW. Samotiz je fajn, ze kdyz vypadne elektrika, jedes dal, ale kotel na kterej muzes dostat dotaci, stejne potrebujes elektriku na rizeni a na ventilator.
    Jeste mne napada v jakem stavu mas komin? Vyvlozkovano?
    ROBERT_MOST
    ROBERT_MOST --- ---
    takže za rok se koupilo dřevo za 43 tisíc a zbylo ještě tak na měsíc
    ROBERT_MOST
    ROBERT_MOST --- ---
    ZORB:
    první radiátor v cestě tak 20 minut, zbytek za hodinu a ten poslední, jak řikám, ten neni snad nikdy rozumně teplej
    ZORB
    ZORB --- ---
    ROBERT_MOST: Jak rychle si to roztopil?
    ROBERT_MOST
    ROBERT_MOST --- ---
    ZORB: Jo jo normálně funguje. Pálili jsme dřevo. Info o množství/ceně dodám později. V poslední místnosti už to topí málo. Teď je tam tenhle kotel, myslim, že je to 24W. Zateplení žádný. Okna jsou v půlce domu starý, netěsnící. Budu je všechny měnit i s dveřma. Tou výměnou dveří a oken už bych měl splnit tu jednu podmínku pro dotaci.
    ZORB
    ZORB --- ---
    ROBERT_MOST: Roztapel si ten system v zime?
    IV0
    IV0 --- ---
    ROBERT_MOST: Doporučuju: Pozvi si nějakého topenáře ze staré školy ať se na to podívá. Vypadá to jako poctivě udělané samotížné topení. Takhle to nikdo dneska už udělat neumí / nechce, protože řešení s čerpadlem (a trubičkami tenkými jako brčko) dokáže postavit každý, tohle už umí málokdo. Jestli to nikde neteče nebo není zarostlé, dále jestli Ti (esteticky) nevadí tlusté trubky a relativně nízká rychlost samotížného topení, tzn. pomalá reakce na změny topného výkonu u zdroje, tak to má obrovskou výhodu v tom, že to je naprosto bezúdržbové a funguje to i po výpadku elektrické energie. Jestli dům zateplíš tak můžeš přejít i na nízkoteplotní zdroj a bude to stále fungovat (jen to bude ještě o kousek pomaleji reagovat).

Asi jako první se musíš rozhodnout, jestli to budeš zateplovat. Víš, kolik (peněz, metráků uhlí nebo něčeho jiného) se v domě předtím protopilo za rok? Jestli ne, tak bude potřeba nějaký jednoduchý plánek obvodových zdí domu a popis současných konstrukcí podlahy, stěn (včetně velikostí, orientace vůči světovým stranám a typu oken) a stropů a taky polohu domu (kvůli výpočetní teplotě). Z toho určíme, kolik zhruba za rok protopíš.

Dalším krokem bude, jestli to má smysl zateplovat (jestli se to vyplatí, jak to vychází na dotace, taky u hodně velkých tepelných ztrát se prakticky nedá dosáhnout komfortní prostředí).

Až budeme znát cílovou ztrátu, pobavíme se o tom, čím to vytápět.

Pošli výše uvedené a popojedeme dál.
    ROBERT_MOST
    ROBERT_MOST --- ---
    Ahoj, chceme udělat topení do starého domu, který nemá dělané žádné zateplení. Dům bude na trvalé bydlení. Má 7 místností. Přikládám fotku topení. Je to spojený hroznou spoustou trubek, některý silný jak ruka. Občas se tomu systému návštěvy podivujou:) Ty bych asi vyměnil rovnou s kotlem, jestli je to nutný. Vůbec netušim proč a pro jaký palivo bych se měl rozhodnout, ani jaký výkon a tak dále.
    Možné je zateplit cokoliv. Zatim bych udělal jen to nutné, abych dostal na kotel dotaci. Nějaká forma zateplení je při tom nutná, jestli jsem dobře četl.

PEPO
    PEPO --- ---
    Ahoj, zkoušel jsem to tu pročítat, ale za zeptání nic nedám...

plánujeme stavbu RD, stavět budeme asi z tvárnic vyplněných minerální vatou, okna trojskla...

nyní samozřejmě řešíme čím topit. Budeme mít kamnovou vložku ale bez sofistikovaného rozvodu do dalších místností...preferujeme podlahové, nebo stropové vytápění.

na výběr je tedy plyn (u paty pozemku), nebo tepelné čerpadlo (asi vzduch-voda)....

Plyn - odzkoušená a poměrně standardní forma vytápění, nižší pořizovací náklady, vyšší roční náklady na vytápění

TČ - vyšší vstupní investice, sofistikovaná technologie, nižší roční náklady na vytápění, hlučnost když je čerpadlo v provozu, nižší účinnost při nízkých teplotách

Co by jste mi doporučili?

i přes velkou snahu jsem na internetu našel pouze PR články opěvující TČ ale téměř žádné negativní zkušenosti majitelů (opravdu jde o tak bezporuchový provoz?)
    Jak moc jsou TČ vzduch-voda hlučná?
    Není potřeba mít k TČ ještě další zdroj vytápění pro tuhé zimy?
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    OGMIOS: Motor je rarita, speciálně upravená 250 do velorexe se startérem a dynamem ze spartaka. Bylo jich vyrobenejch cca 20 kousků. http://dum.laydakk.net/traktor/page_01.htm

Ještě něco z lesa. Když nemá člověk velkej naviják, musí si poradit jinak :)
    Přibližování 1
    http://www.youtube.com/watch?v=wa3BRZODfLk

Přibližování 2
    http://www.youtube.com/watch?v=XWrPhfSKCsQ
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    OGMIOS: Nojo ale z toho co jsi psal vyzmělo, že jde o jednoho člověka ne o čtyři.
    Když si máknu, tak za 20 minut pokácím a naložím metr sám na vlek bez problémů, to není žádná extra rychlost. :D
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    PISTA1: cumel jsem jak to bylo rychle, ale prisam bohu ze nekecam. Jeden s pilou a 3 nosili na vozejk. Za pul hodiny jsme byli doma a to cesta trva 20minut.
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    OGMIOS: Kecáš. :D
    To můžeš tak tvrdit někomu kdo vživotě nedělal v lese. Na metr potřebuješ tak 5 - 10 15cm kousků. A to dostat ze stojícího stavu na vlek během 5minut je zhola nemožný .
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    PISTA1: jinak pekny vozitko, z ceho to ma motor? Ja ted hodne vozil podobny kladicky. Minulej tejden jsem ale voddelal 2 gumy pac jsem vozil na klasickym 2napravovym 2,5m dlouhym vozejku 8m dlouhy tyce a jaksi to uz bylo trochu moc ikdyz jich bylo jen asi 20kousku. Na ty zadnejsi naprave se to pak cestou prospikoval. Jinak s priblizovanim byla ted hodne sranda. Delam oplocenky a delaly jsme v peknejch krpalech. Tak jsem ukecal ze mi to tam vyvezou malou vyvazeckou za 4kolkou. No jenze bylo trochu vlhko a 4kolka se zahrabala uz pod kopcem tak jsem ji zaprahl za landrovra defendra a tahnul do kopce a to byl masakr. Prvni stoupani dobry, v druhym prikrejsim na pisku jsem v zrcatku videl jak jeste nakopava pohon na hydrauliku aby si pomohl napravou na vyvazecce a tak jsme se horkotezko vyhrabali a u tretiho stoupani jsme se zasekli, hrabem hrabem pak se to chytlo a vyjeli jsme, ja zastavil vitezoslavne jsem vyskocil rict mu jaky jsme kabrnaci ze jsme to vyjeli a von hubu od ucha k uchu a rika mi at se kouknu za nej. Tak cumim a kara prazdna. Nas nenapadlo to pod kopcem prikurtovat a ruka na kare to neudrzela. Bylo to nakejch 50-60 4m tyci. Tak jsme to pak hodinu rucne vyklizeli z ty cesty. No proste v lese se clovek nenudi.
    Pak jsem to do toho kopce tahal za landikem na retezu, to auto je docela dobrej traktor a vyjede fakt hodne.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam