• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KACHNIKVytápění rodinných domů
    EHORA
    EHORA --- ---
    Nakreslil jsem současný stav samotížného topení. Barák je velký, má dva byty. Regulace topení žádná. Uživatel horního bytu chce doplňkové vytápění krbovými kamny s výměníkem... V dolním bytě pak budu potřebovat taky doplňkové topení. Kamna v bytě nechci! Snad nějaké nízkoteplotní topení v jednom, nebo ve dvou pokojích. ... Ale to jsou detaily. Co radíte udělat s takovým topením? Chce to předělat, nebo upravit? Za rady předem děkuji.

PISTA1
    PISTA1 --- ---
    Až se zima zeptá .... :D
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    EHORA: trochu mi nejde do hlavy jak skloubit samotiz se zonovou regulaci a nizkoteplotnim vytapenim z akumulacky. Tam budes muset dat smesovaci ventily a za ne cerpadla.
    Taky se da zateplovat zevnitr ikdyz se tim pripravis o obytnou plochu.
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    PISTA1: buď rád, že jsi se nepřepočítal obráceně =D mě kvuli tomu letos čekají podhledy na chodbě ...
    EHORA
    EHORA --- ---
    PISTA1: 1.Máte samotížné topení s velkým obsahem vody, nebo nucený oběh s malým průměrem potrubí? Jakou máte regulaci: termoventily nebo zónovou regulaci (případně jaký systém)?
    2. Třetinová úspora paliva u kolegy nebyla způsobena pouze přidáním AN, ale i doplněním kvalitní regulací. Tvrdil, že úspořil necelou polovinu paliva, ale poslední zima byla mimořádně mírná.
    ZORB: Jiný kolega má Herkules U22S doplněný automatickým hořákem v podstavci pod kotlem, tedy pod roštem.. Spalování nepovažuji v takovém systému za dokonalé. Udělal nad roštem jakousi klenbu ze šamotových cihel. Tím zvýšil teplotu nad hořákem a plyny nad hořákem se lépe spalují. Ale takový "AUTOMAT" systém má k dokonalému spalování daleko. Jedinou výhodou je automatizace provozu. Jaké kotly jsou dokonalé AUTOMATY?

Za nápady a zkušenosti ohledně samotížného topení předem děkuji.
    CUKI
    CUKI --- ---
    PISTA1: magický zaklínadlo je to slůvko "Až" co ti tam asi vypadlo :-)
    Kdybych já sečetl všechny tyhle "až" tak můžu zásobit energií celej středočeskej kraj :-D

...ale jinak ta úspora probíhá v tom, že prostě nevytvoříš topeniště ve kterém bys napřímo dokázal udržovat stálou teplotu (nehledě na pracnost). A to právě řeší ta AN ze které to dostáváš postupně.
    A za druhé když topíš kratší dobu, tak pravděpodobně budeš i lépe spalovat!
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    SASOS: A možná i ty dvě poslední zimy byly mírnější, než ta předchozí.
    SASOS
    SASOS --- ---
    hmm, tak já jsem za poslední 2 zimy skutečně protopil průmerně asi 45-50q / sezónu ledvického ořechu 2 v automatickém Dakonu FB2 25kW proti předchozím zimám, kdy jsem byl schopen sjet v Atmosu C18S 70q uhlí plus cca 4m dřeva. Jenže jsem mezi tím dozateplil barák. Ze 3 stran mám 16cm PS a na jižní je jen 12cm PS.
    Na půdě mám v podlaze 18cm vaty a podle výpočtů mi ještě radil borec, ať přidám ještě jednou 18cm nebo lépe 24cm, To by znamenalo zvednout celou podlahu a na to teď nemám úplně chuť, čas a finance.
    Takže ušetřit se dá, ale opravdu to chce víc kroků než jen výměnu kotle.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    ZORB: nj ja topim dřevem a minimálně jeden radiator musím mít na max + akumuluji do podlahy ale není to ono..
    ZORB
    ZORB --- ---
    POHODAVOLE: Akumulacka je podle mne o komfortu a o tom ze muzes kotel provozovat v optimalnim vykonu, kdy je ucinnost nejvetsi. Ja akumulacku nemam a mam vsude termostaty, vyhoda automatu.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    ZORB: Nj ale zase nepotrebujes tolik energie, protože pomoci nádrže můžeš dát všude termostaty a nemůžeš pretopit?
    ZORB
    ZORB --- ---
    POHODAVOLE: Ja mam za to, ze Pista je proste super topic a vetsi ucinnost z toho svyho kotle ani pomoci nadrzi nevytahne. Nemluve o tom, ze topit do nadrzi je (kdyz prehlidnes pripadnou lepsi ucinnost kotle pri optimalnim vykonu) je proste ztrata energie....
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    PISTA1:
    ZORB:

Zrovna ty tretine taky neverim, ale pouziti aku je efektivnejsi, tak by se melo topit za min nebo se pletu? :)
    ZORB
    ZORB --- ---
    PISTA1: Vid! A pak se doctes ze nekomu staci zatopit 4 hodky a ma vytopenej barak a jeste 20 hodin cerpa energii z akumulacnich nadrzi, to bych chtel osobne videt. JJ, zazraky na pockani...
    ZORB
    ZORB --- ---
    LINKOS: Kombinace tebo vyjmenovanyho paliva a jeste v automatu je podle mne skorem nemozna, resp. za rozumny penize...
    ZORB
    ZORB --- ---
    Používá někdo kotel s řízením Climatix a toudle aplikací: https://inthouse.eu/ ?
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    EHORA: co vim tak atmos dela kotel ktery muze mit automatiku na uhli/stepku/pelety a zaroven by se mel dat pouzit na topeni kusovym drevem. Kdyz jsme u toho mate s nim nekdo zkusenosti?
    ZORB
    ZORB --- ---
    EHORA: Pozvi si topenare, z kusych informaci se toho tady moc neuvari..
    EHORA
    EHORA --- ---
    Stávající kotel barák vytopí. Na výměnu dojde. Líbí se mí způsob vytápění u souseda. Zatopí asi v 16 hod naplno, natopí i AN do 20 hod. Po zbytek doby topí z AN. Tímto způsobem vytápění ušetřil asi třetinu paliva. Má zvlášť regulaci pro horní byt a pro spodní pokoje pro matku.
    ZORB
    ZORB --- ---
    EHORA:Já osobně bych začal výpočtem tepelný ztráty domu. To bude zásadní údaj pro výběr kotle.,.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam