• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KACHNIKVytápění rodinných domů
    BRUNO
    BRUNO --- ---
    _MARKLAR: www.carrierpm.cz děláme Carrier, dobrá kvalita za rozumnou cenu... mám doma 8let a nešáhl jsem na to a spokojenost, kdyžtak do zprávy - domluvím ti slevu případně i dotace...
    _MARKLAR
    _MARKLAR --- ---
    Ahoj, máte někdo tip na tepelné čerpadlo vzduch-voda o výkonu 7-8 kW, resp. na realizační firmu? Líbí se mi např. Buderus logatherm wpl ar, Vaillant flexotherm a celkově čerpadla od PZP.
    Sedlčansko, okres Příbram
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    PISTA1: pardon, kotel ma 18kw jestli se nepletu.
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    OGMIOS: do 30kw by měla vpohodě stačit 1", samozřejmě s čerpadlem.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    Jakej by mel byt tak nejmensi prumer trubky mezi kotlem a akumulackou?
    ZORB
    ZORB --- ---
    PISTA1: Příště raději budu dřív myslet, než psát.. Jasný samotíž - stoupačky atd..

PISTA1
    PISTA1 --- ---
    ZORB: Nejde, tohle se musí nechat ve stavu v jakým je to teď. Max rozvolnit nebo vyměnit vetily. Nebo kompletní rekonstrukce.
    ZORB
    ZORB --- ---
    EHORA: Jde nějak jednoduše rozdělit otopnou soustavu na okruhy těch dvou bytů?
    CUKI
    CUKI --- ---
    EHORA: Tak nejdřív dokonči rekonstrukci a podle toho dimenzuj to vytápění. Podle toho obrázku to vypadá že vytápíš přinejmenším Karlštejn :-).
    Dělat to v opačném pořadí je nesmysl...
    EHORA
    EHORA --- ---
    V obrázku nejsou uvedeny tepelné ztráty. Údaje jsou vypočteny z katalogových výkonů radiátorů. Skutečné ztráty budou nižší. Jejich hodnoty neznám. Při oknech trojskla, zdi plynosikát 40 cm a brizolit, stropy PZD nebo hurdis + beton pemza 13 cm + lepenka + vistemat lisovaný 2 cm + lepenka + beton 5 cm odhaduji ztráty 50W/m3. Předpokládám současný potřebný výkon asi 30 kW. Další snížení předpokládám zateplením stropů a zdí. Uvažuji, co by bylo vhodné s topením udělat.
    CUKI
    CUKI --- ---
    EHORA: Není lepší, ekologičtější a i levnější místo hledání vhodného jaderného reaktoru, udělat nejdřív něco s tak šílenou tepelnou ztrátou objektu?
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    EHORA: Chápu dobře, že chce v horním bytě někam fláknout krbovky a připojit je na stávající rozvod?
    Jestli jo, tak to za stávajícího stavu nemůže fungovat. Muselo by se kompletně překopat topení, aby byl rozvod trubek pro každý byt zvlášť.
    Za strávajícího stavu leda všude vyměnit ventily, abys moh regulovat teplotu termohlavicema a místo stávajícího kotle automat.
    EHORA
    EHORA --- ---
    Nakreslil jsem současný stav samotížného topení. Barák je velký, má dva byty. Regulace topení žádná. Uživatel horního bytu chce doplňkové vytápění krbovými kamny s výměníkem... V dolním bytě pak budu potřebovat taky doplňkové topení. Kamna v bytě nechci! Snad nějaké nízkoteplotní topení v jednom, nebo ve dvou pokojích. ... Ale to jsou detaily. Co radíte udělat s takovým topením? Chce to předělat, nebo upravit? Za rady předem děkuji.

PISTA1
    PISTA1 --- ---
    Až se zima zeptá .... :D
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    EHORA: trochu mi nejde do hlavy jak skloubit samotiz se zonovou regulaci a nizkoteplotnim vytapenim z akumulacky. Tam budes muset dat smesovaci ventily a za ne cerpadla.
    Taky se da zateplovat zevnitr ikdyz se tim pripravis o obytnou plochu.
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    PISTA1: buď rád, že jsi se nepřepočítal obráceně =D mě kvuli tomu letos čekají podhledy na chodbě ...
    EHORA
    EHORA --- ---
    PISTA1: 1.Máte samotížné topení s velkým obsahem vody, nebo nucený oběh s malým průměrem potrubí? Jakou máte regulaci: termoventily nebo zónovou regulaci (případně jaký systém)?
    2. Třetinová úspora paliva u kolegy nebyla způsobena pouze přidáním AN, ale i doplněním kvalitní regulací. Tvrdil, že úspořil necelou polovinu paliva, ale poslední zima byla mimořádně mírná.
    ZORB: Jiný kolega má Herkules U22S doplněný automatickým hořákem v podstavci pod kotlem, tedy pod roštem.. Spalování nepovažuji v takovém systému za dokonalé. Udělal nad roštem jakousi klenbu ze šamotových cihel. Tím zvýšil teplotu nad hořákem a plyny nad hořákem se lépe spalují. Ale takový "AUTOMAT" systém má k dokonalému spalování daleko. Jedinou výhodou je automatizace provozu. Jaké kotly jsou dokonalé AUTOMATY?

Za nápady a zkušenosti ohledně samotížného topení předem děkuji.
    CUKI
    CUKI --- ---
    PISTA1: magický zaklínadlo je to slůvko "Až" co ti tam asi vypadlo :-)
    Kdybych já sečetl všechny tyhle "až" tak můžu zásobit energií celej středočeskej kraj :-D

...ale jinak ta úspora probíhá v tom, že prostě nevytvoříš topeniště ve kterém bys napřímo dokázal udržovat stálou teplotu (nehledě na pracnost). A to právě řeší ta AN ze které to dostáváš postupně.
    A za druhé když topíš kratší dobu, tak pravděpodobně budeš i lépe spalovat!
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    SASOS: A možná i ty dvě poslední zimy byly mírnější, než ta předchozí.
    SASOS
    SASOS --- ---
    hmm, tak já jsem za poslední 2 zimy skutečně protopil průmerně asi 45-50q / sezónu ledvického ořechu 2 v automatickém Dakonu FB2 25kW proti předchozím zimám, kdy jsem byl schopen sjet v Atmosu C18S 70q uhlí plus cca 4m dřeva. Jenže jsem mezi tím dozateplil barák. Ze 3 stran mám 16cm PS a na jižní je jen 12cm PS.
    Na půdě mám v podlaze 18cm vaty a podle výpočtů mi ještě radil borec, ať přidám ještě jednou 18cm nebo lépe 24cm, To by znamenalo zvednout celou podlahu a na to teď nemám úplně chuť, čas a finance.
    Takže ušetřit se dá, ale opravdu to chce víc kroků než jen výměnu kotle.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam