• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KACHNIKVytápění rodinných domů
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    EXCITE: dělal se v listopadu nový komín, to bude smrdět celou zimu?
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    RATTKIN: imho se vypaluje, mě takhle delší dobu smrděly krbovky,což byl trochu problém v obýváku
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    RATTKIN: v kotelně je první den po vyčištění kotle taková kokosová vůně, druhý a třetí den už je to spíš smrad, co to může být?
    TANTRAMAN
    TANTRAMAN --- ---
    RATTKIN: tak se zeptej
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    mám nově v rodinném dvoudomku kotel na uhlí Benekov c25 s řídící jednotkou Siemens. Mám nějaké dotazy, je tu někdo kdo ho má taky, že bych se zeptal? dík.
    PS: kotel má emisní třídu 5, když jede naplno tak jde z komína jen takový mikro čoudeček a vůbec to venku nesmrdí.
    CUKI
    CUKI --- ---
    ZORB: kdyby bylo možné koupit jen takovýhle uhlí tak nemam problém, ale ať se to ostatní prodává jako nebezpečný odpad!!!
    ZORB
    ZORB --- ---
    POHODAVOLE: No já pozoruju, že se to letos o dost zlepšílo, asi kotlíkový dotace.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    ZORB: chápu, ale evidentně vás není moc :-)
    ZORB
    ZORB --- ---
    POHODAVOLE: Suchý a kvalitní uhlí, který je vhodně spalovaný, tak nesmrdí a nečoudí. My i sousedka máme automatickej kotel a z komínu nám jde ohřátej vzduch + nějaký ty emise plynů. Ale stejně bych rád přístí rok topil nečím obnovitelnějším....
    ZORB
    ZORB --- ---
    PISTA1: Jak píšeš, já si o cenách co píšeš, můžu zatím jenom nechat zdát. Jinak ten tvůj traktůrek je roztomilej, má to vzádu hydrauliku?
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    COWBOY: tohle je samozrejme super varianta. Sef mi taky rikal, ze mam koupit pozemek vedle, ale jaksi na to nezbyva.. :)

Btw ja s tim drevem nemam problem. Zena je doma, takze topi a kdyz je potreba, tak si pustime elektriku..
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    POHODAVOLE: Dřevem topit jenom na chalupě, ale tak pro jistotu jsem koupil dva hektary lesa asi 200 metrů od chalupy. Takže topení bude jenom za práci.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    PISTA1: my ted dostavame drivi za odvoz od zeny stryce, ale je toho samozrejme omezene mnozstvi, takze jsme si letos privezli asi tri vozejky a jeden nebo dva tchanovi. Predloni jsem zas dostal drivi za odvoz z jineho pozemku, ale abych rekl pravdu, tak nemam ani problem koupit stipany, kdyz neni cas nebo chut a stejne se i tak vejdu do 10k rocne, coz mi prijde hodne fer, kdyz vezmu, ze mi to nekdo shodi a ja si to akorat vyskladam. U toho uhli me neskutecne sere, jak smrdi. Jsem rad, ze mame v okoli jen jednoho cloveka a ze to od nej netahne az k nam, ale staci samozrejme mijet jeho dum a je to vzdycky pekelne cejtit..
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    Imho, kdo chce topit dřevem ve starším baráku (neberu NED na kterej ti stačí 2 kubíky na zimu) tak potřebuje zdroj klád v plnometrech v rozumný dojezdový vzdálenosti, max za cenu okolo litru/kubík v měkkým a musí ho bavit to dřevo zpracovávat.
    Protože při jakémkoliv dalším zpracování se objem dřeva v metru zmenšuje a cena za kubík roste, plus samozřejmě náklady na vlastní práci a energie. To se pak stírá cena mezi uhlím a dřevem. Brutální je pak, když někdo kupuje naštípaný polena nasypaný v korbě. Za 10kubíků smrku který máš na skládce dřeva v plnometru za 10kKč když to někdo naštípe na polínka, tak zaplatíš za stejnejch 10 kubíků 25kKč (cena u nás), uhlí o stejný výhřevnosti cca 13kKč

Osobně teda, kdybych měl platit ten litr/kubík, tak bych se hodně rozmejšlel, jestli se za ty 3k má cenu s tím dřít, či si jen pásem nechat bez práce šoupnout uhlí pod střechu. Nicméně máme vcelku rozumnýho hajnýho kterej mě nechává soušky na stojáka, případný vejvraty do cca půl kubíku za 360Kč/kubík, nebo soukromníka co nechává kůrovce v nepřístupným terénu za 250/kubík, při týhle ceně se vyplatí si máknout a dřevo si zpracovat :)

S hajným jsem už tak na pohodu, že stačí cinknout tady a tady je vejvrat má asi tolik a tolik, můžu ho zpracovat? Jo změř to, zpracuj, pak to srovnáme.

Zrovna včera sem na jednom byl, 0,3kubíku/108Kč :D
    CUKI
    CUKI --- ---
    ZATAMOKO: tak samo že tam nepojedeš za každýho počasí, ale když bude sucho
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    CUKI: u me to je spis mekky, coz je pro ne vetsi problem. Tatra s 20m3 krajinek to mela taktak.
    Nejbliz se dostanou po pevne ceste dostanou cca 100m od mista, ktere by se betonovalo.
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    OGMIOS: jj, na parezy chodivam po lesacich na holiny :)
    Oni to casto (po)vytahnou tezkou technikou a pak se to da obriznout motorovkou a zvednout. Jen teda retez trpi kvuli hline, pisku a kaminkum.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    No s tim drevem se ani nemusi prikladat tak casto kdyz to clovek vypozoruje jak co hori. Ja ted topil natrouchnivelym bukem. Hodil jsem tam jeden obrovskej spalek do krbovek s tv vymenikem a celej den to zhnulo jak to bylo trouchnivy, ale zaroven furt jeste tvrdy. Normalne totiz velky spalky ohorej dokola a zhasne to.Taky parezina hori neskutecne dlouho a dava hromadu tepla, to jsem jednou topil kusem parezu asi 20hodin. No ale na tyhle veci musi clovek do lesa, to za nim neprijde.
    CUKI
    CUKI --- ---
    ZATAMOKO: tak to se neboj větší terén než tady co jsem já to nebude a u nás je potřeba navíc v tom terénu odcouvat asi 500m mezi dvěma ploty vzdálenými od sebe 2,7m.
    Nepřijede ti tam každej, ale někdo se vždycky najde.

Jinak ten shotcrete se dá přej dělat rozumě i ručně
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    Ještě mě napadá, nebude tam problém se stratifikací a "mrtvým" objemem?
    Stratifikace se dá vyřešit namotáním hada plošně, ale ten mrtvý objem jen tak nevyřeším. Co jsem pochopil, tak se radiatory dimenzují na určitý teplotní spád, takže je pak problém krmit je vodou o 40 °C. Ale sám nevím, tomuhle vůbec nerozumím.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam