• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KACHNIKVytápění rodinných domů
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    RATTKIN: Aha. Já jsem zvyklý topit dřevem a tam mi to tak strašné nepřijde.
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    COWBOY: jak to začne trochu smrdět, čistit. interval 2 měsíce-to by mohlo i častěji.
    z mého automatického kotle na ořech 2 je těch černej sazí je víc než 1 kýbl, řekl bych že to má ok
    TANTRAMAN
    TANTRAMAN --- ---
    COWBOY: mně to přijde naprosto OK.
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    COWBOY: Nemá žádnou regulaci.
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    Dnes jsem byl u té kámošky z kotlem Florian Ignis. Přišlo mi, že kotelna smrdí, tak jsme se rozhodli kotel trochu vyčistit. Z kotle vede trubka cca 1,25 metrů dlouhá a dvě kolena. Spodní koleno má čistící otvor. Tak jsme vzali stetku. A jenom z toho kousků jsme vymetli cca půl kyble sazi. Pak ještě tu část kotle, co je na ruční přikládání. Z toho byla druhá půlka kyble. To celé za necelé dva měsíce provozu. Přijde vám to v pořádku? Topí tim orechem 2.
    CUKI
    CUKI --- ---
    MYKEZ: Než budeš řešit podlahový topení, tak si zjisti jaký je vůbec stavající stav izolací a tepelné ztráty podlahou. V nezaizolovaných domech se většinou podlahovka nejen nevyplatí (topíš do země), ale ani by to nevyhovovalo hygienickým normám.
    Na druhou stranu ani dobře zaizolovaný dům není na podlahovku ideální. Ne že by podlahovka byla špatná, ale prostě ji nijak moc nepociťuji. Protože podlaha má maximálně o jeden stupeň více než vzduch. Takže jestli utratit 15-20k za podlahovku a nebo 2k za přímotop, bych už asi příště váhal.

Jinak stopy 2650 jsou lepší než nic, ale 150mm je na podlahovku stejně málo. To je tak na izolaci. Pokud bych se musel nutně vejít do 150mm, tak i elektrická spotřebuje v anhydridu min 40mm, po zkušenostech bych ale pod 50mm nešel, takže by zbylo jen 100mm na izolaci. Což je sice proveditelné ale k ideálu daleko. A to nezmiňuji problém případných futer a oken. A dobrý je vědět jestli je těch 2650 všude? Chtělo by to předem proměřit.
    MYKEZ
    MYKEZ --- ---
    Ahoj, nemáte zkušenosti nebo nevíte o někom spolehlivým v okolí Prahy (konkrétně Únětice, tj. severozápad), kdo by nám dokázal poradit s podlahovým topením?

Problém je následující: rekonstruujeme kompletně barák, takovej kvádr ze sedmdesátých let, dvě patra (každý 60m^2). Dole by se nám líbilo podlahový topení (topit budem čerpadlem vzduch-voda, nový okna, izolace a tak), problém je, že:

1) podlaha je prostě zřejmě odlitej beton nebo nějakej betonovej panel, dělali jsme na pár místech sondu a nejspíš má ta betonová vrstva alespoň takových 15 centimetrů.
    2) už teď jsou dost nízký stropy (myslim, že asi 2.65m?) i futra, tj. zvyšovat podlahu by to chtělo minimálně, ideálně vůbec.

Ta podlaha je dost špatná, minimálně nějak zarovnávata dělat novou ji budeme muset stejně. Netušíte, kolik práce a peněz navíc by mohlo stát snažit se rovnou i o podlahový topení? Případně budu vděčnej za kontakt na někoho spolehlivýho, kdo by se tam s náma mohl zajet podívat. Díky:)
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    zkoušel jsem počítačovou UPS na kotel, čerpadla by to utahlo, ale šnek ne
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    PISTA1: kolik te to stalo? Taky jsem o tom uvazoval....
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    OGMIOS: 3 roky
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    PISTA1: jak dlouho tam byly?
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    Tak co, kdopak z vás ještě neproved test baterek v záložním zdroji u kotle?
    Já zrovna zejtra valím pro nový. Místo 12hodin mám výdrž 57 minut :(
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    RATTKIN: Diky
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    COWBOY: řídící jednotka na mém kotli má dvě možnosti řízení- sepnutí kontaktů pro topit a rozpojení pro netopit- tak se dělala regulace před lety a půjde tam libovolný retro termostat, a pak na jiných dvou kontaktech několik variant podporovaných termostatů s displejem a teploměrem kde se dá i sledovat provoz kotle a částečně ho řídit. Podle teploty se řídí ne jen jestli topit-netopit, ale kolik. jen v tomhle režimu funguje ekvitermní regulace spolu s venkovním teploměrem
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    TANTRAMAN: Tak ona má Florian Ignis. A topí orechem 2.
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    Chci se zeptat, je nějaký zásadní rozdíl mezi termostatem pro plynový kotel a pro kotel na pevná paliva?
    PILOT45T
    PILOT45T --- ---
    HASH: Vzal bych kus drátu a zkusil spojit všechny varianty svorek 7, 8, 9 (tedy 7 a 8, 7 a 9...). Původní termostat měl asi i napájení z kotle, nový má napájení vlastní. Potřebuješ jen sepnout asi těch 24V. Na to stačí dva dráty.
    HASH
    HASH --- ---
    ja mam kotel Vaillant a moc netusim, kde nejaky prepinac hledat
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    HASH: já mám nový benekov s termostatem, jen dva dráty. a v nastavení řídící jednotky mám nějaký přepínač, nevzpomínám si jak se to jmenuje ale když to změním, přestane to fungovat.
    HASH
    HASH --- ---
    Mam kotel, ke kteremu byl pripojeny puvodni, nejvic jednoduchy termostat jenom s koleckem
    7 - hneda, 8 - modra, 9 - zem
    Koupil jsem si termostat BPT-22, ktery ma "bezpotencialni kontakt"
    a ma jenom hnedy a modry drat.

Pokud zapojim hnedou a modrou, tak jak byl puvodni termostat, nic se nedeje.
    Co delam spatne?
    Mam pripojit i zem z puvodniho termostatu?

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam