• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KACHNIKVytápění rodinných domů
    VITI
    VITI --- ---
    Pouzivate inhibitory koroze?
    HE11_KNIGHT
    HE11_KNIGHT --- ---
    SASOS: Hele tak Atmos + Aku .. to je krása .. do kotelny chodím jenom díky zvyku z Dakonu .. a taky mě baví koukat jak ten Atmos krásně topí :D

jinak Aku ještě nemam zateplenou (zateplnení od Dražic není teda na tyto teploty stavěné) takže mi to klesne za 10 hodin třeba o 30 stupňu. Jinak těch 1500l s Atmosem natopim na jedno a půl přiložení což dělá cca 15kg dřev. briket .. ale je to peklo spálit i těch 15kg .. trvá to strašnou dobu. Čekal jsem, že se nádrž během venkovních teplot okolo -10 vybije na nějakých 10 stupňu za noc.. ale prdlačku, dalo by se z toho fakt vydržet jeden celý den bez přitápění. Uvidím jaka bude situace po seriozním zateplení, postavím kolem toho pořádný "domeček" z OSB. Nádrž ještě obtočím min. 20cm minerální vatou a Alu folii, mezery zasypu drceným polystyrenem. Potom ještě poreferuji.

HE11_KNIGHT
    HE11_KNIGHT --- ---
    Ahoj mám tady jedno oběhové čerpadlo Wilo a Honeywell regulátor tahu FR124.. kdyby někdo chtěl, nabídněte nějaké dřevo :D

Oboje je funkční.
    HE11_KNIGHT
    HE11_KNIGHT --- ---
    SASOS: Jo tak to si presne popsal muj dakon dor 16! :D jinak je to dc25s, je to primarne pro nabijeni Aku a bojleru, takze pojede stale na 100% dokud nenabije Aku. Jeste se pridava ekvitermni reseni takze to budeme jakz takz podchycene snad.. :)
    SASOS
    SASOS --- ---
    HE11_KNIGHT: Měl jsem C18S. Na houby u toho kotle je, že když ho naložíš, tak s uhlím tam musíš chodit co 2 hodiny. Byl to kombik, uhlí a dřevo. Topil jsem převážně uhlím, ale k jaru, když docházelo, tak i dřevem a v případě dřeva to byla echt tragédie. Malý přikládací prostor strašně rychle vyhořel a na dřevo jsem tak řešil, že jsem musel i časteji zatápět, protože to vyhořelo do mrtě a chcíplo. Pokud už od začátku víš, že budeš topit Aku nádrž, tak asi ok, ale nám s tím kotlem byla doma furt zima. Navíc díky kontrole teploty vratné vody byl problém, když topila manželka, protože pokud neměl kotel nad 78°C, tak nedával teplou vodu do stoupačky. Když srovnám produkci popela z automatu Dakon FB2 25kw proti Atmosu , tak je to tak polovina. To je moje zkušenost.
    GONDAR
    GONDAR --- ---
    zdarvim, tusi nekdo, kde sehnat tu vec/konstrukci na peceni, ktera je ukazana v 00:52 a vklada se primo do topeniste ? resp. co vlastne hledat/jak se tomu rika;] o dovre 40 cb uvazuju a tohle by se mi dost hodilo.

Чугунная печь Dovre 40 cbs - Фазенда (ОРТ)
    https://www.youtube.com/watch?v=evodfMPsYg4
    LAETATIO
    LAETATIO --- ---
    GOR: to ano, ale je to jednodušší způsob, než vložkovat komín.
    GOR
    GOR --- ---
    LAETATIO: Komin v pravem slova smyslu ne, ale vyfuk potreba je.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    LAETATIO: ja mam el. asi za 12 a zrovna topeni uhlim je taky drahy, tak netreba srovnavat dle me :)
    LAETATIO
    LAETATIO --- ---
    LAETATIO: resp. už od cca 30 t. Samozřejmě se dají koupit i kotle výrazně dražší.
    LAETATIO
    LAETATIO --- ---
    POHODAVOLE: asi 30 t za kotel. Když srovnám třeba s automatikou na uhlí, co má teta, tak je to zlomek...
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    LAETATIO: pardon, to jsem netusil, tak diky za vysvetleni. Kazdopadne porizovaci cena bude taky uplne jinde..
    LAETATIO
    LAETATIO --- ---
    POHODAVOLE: u kondenzačního kotle komín potřeba není...
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    LAETATIO: tak zrovna drivi staci kupovat stipany za beznou cenu a i tak vyjde o hodne levneji oproti plynu / elektrine. Plyn bych uplne zavrhl, protoze je treba komin + pravidelna revize. U topeni el. mas pak nizsi sazbu na celou spotrebu.
    LAETATIO
    LAETATIO --- ---
    Ahoj, pořizujeme starší domek na vesnici. V tuhle chvíli máme v plánu koupit kondenzační plynový kotel (okolo 20 kW). Řešíme jak pořizovací náklady, tak samozřejmě náklady na topení. Je nějaká schůdnější varianta? V okolí nemáme kontakty, abychom sháněli levně dřevo a na kotel na uhlí tam není žádný vhodný prostor (a vlastně ani na to uhlí), navíc automatika už by vyšla dost draho a na pravidelné přikládání budeme málo doma (oba budeme dojíždět za prací).
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    RATTKIN: tak urcite te ohrev vody stoji vic nez kdyby si to mel nekde v teple v kotelne, ale myslim,ze ten alobal tomu moc neprida, spis by to chtelo pridat izolaci typu vata , polystyren
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    dotaz na boiler na tuv. mám ho na půdě,v mrazu. má cenu to dodatečně izolovat? mám tu nějaký alobal.
    HE11_KNIGHT
    HE11_KNIGHT --- ---
    SASOS: A jakeho Atmose jsi se zbavoval?
    HE11_KNIGHT
    HE11_KNIGHT --- ---
    SASOS: Ja chci topit jen drevem a drev. Briketama. Budu tim “nabijet” 1500l AN. Dakon je emisni trida 2 tak bych do toho stejne musel jit za par let. Tak chci do toho jit ted dokud jsou finance. Jinak ja na Atmos ctu povetsinou kladne recenze.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam