• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KACHNIKVytápění rodinných domů
    Vytápění všeho druhu. Pochlubte se, sdílejte zkušenosti, recenzujte dodavatele...
    rozbalit záhlaví
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    COWBOY: já ti můžu trochu poradit s uhelným automatem, ale možná nejlepší bude revize.
    stejně se to má ob dva roky dělat, mě revizák hodně poradil co a jak mám hlídat, prošel komplet nastavení...
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    RATTKIN: Taky mi to přijde hodně. Proto hledám někoho, kdo se v tom vyzná.
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    ten pes to uhlí asi žere, 90q to je strašně moc.
    náš starej barák ze 70. let, dvoupatrový pro dvě rodiny, do 50q za rok
    LITTLEPUNKK
    LITTLEPUNKK --- ---
    zdravím , máte někdo kotel VERNER V25DLS ? Potřeboval bych malou konzultaci ;) …
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    RATTKIN: Bydlí tam jedna ženská a pes.
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    COWBOY: pro kolik lidí je ten dům stavěný? nemá v popelu nespálené uhlí?
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    ZORB: Florián Ignis
    ZORB
    ZORB --- ---
    Co je to za kotel?
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    ZORB: Asi bych potřeboval nějakého šikulu na nastavení toho kotle. Je tam termostat v pokoji, ale mám pocit, že to s ním nějak moc nepracuje.
    ZORB
    ZORB --- ---
    COWBOY: V tý době jsem měl "v kotli" starej fw, co nelogoval hmotnost vyhrnutého paliva, takže přesně to nevím. Ale přislo mi, že okometricky to vyjde +- stejně. U peletek sem musel mít nastavený menší interval přikládání.
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    ZORB: Tohle jsem si potřeboval ověřit. Takže vlastně na hmotnost protopíš méně.
    ZORB
    ZORB --- ---
    COWBOY: A u peletek je ještě předpoklad, že budeš mít relativně dost velkej skladovací prostor a hlavně suchej...
    ZORB
    ZORB --- ---
    COWBOY: Minulou zimu jsem si koupil několik pytlů peletek, abych si vyzkoušel rozdíl mezi hnědkou a peletkama. Došel sem k tomu, že peletky jsou super na manipulaci, popela je zásadně méně a můžu s ním i na kompost, méně sazí , méně smradu. Nicméně cenově mi to vycházelo o 12 tisíc dražší, než uhlí za sezónu. Za tu protopím cca. 21 000,-
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    A nenapadá mě, jak rozumně ten dům zaizolovat.
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    CUKI: No mně právě přišlo divné, že ty pelety stojí od 5.000 nahoru. Ale chápu, že to bude čistší práce při obsluze, méně sazi...
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    CUKI: Jedna se o starý dům. Automatický kotel na pelety už ma. V současné době v nem topí tim orechem.
    CUKI
    CUKI --- ---
    COWBOY: Tohle si jistě nenašel na webu distributora plynu nebo elektriky či prodejce uhlí, že? :-D
    Házet takto čísly je dost divoké, vždy je potřeba posuzovat dům od domu každý zvlášť. a vždy je potřeba mít závislost na co nejméně dodavatelích. Když už někdo vytápí děravé šapitó (60–70 GJ ročně), tedy asi 10 běžných domů, tak by měl v prvé řadě řešit izolaci. Teprve až poté otopnou soustavu.
    Kotel na pelety stojí klidně 100-150k Kč, Plynový kondenzační kotel začíná na částce něco přes 20k Kč. Pokud budeš mít plyn stejně zaveden, tak se ten plyn může stále vyplatit a ekologie bude někde jinde.
    Podobně to bude i s elektrikou. Tam ti zase TČ dokáže zlevnit i tu zbytkovou spotřebu elektrické energie.
    Takže dům by se měl řešit jako celek a ne nějakým porovnáním s neznámým hypotetickým domem.
    Jinak pelety nebo štěpka nejsou vůbec špatná volba, ale koukej na to nezávislým pohledem. Nikoli pohledem prodejce...
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    TANTRAMAN: No taky mi to tak přišlo.
    Tohle jsem našel na netu a trochu mě to znejistilo.

Proč zvolit topení peletami?
    kvalitní dřevní pelety obsahují vždy méně než 10 % vody a mají konstantní hmotnost a hustotu – výborná výhřevnost minimálně 5 kWh/kg, resp. kolem 18 MJ/kg,
    pelety jsou druhým nejlevnějším palivem vůbec (nejlevnější je dřevo, po peletách následuje hnědé uhlí),
    oproti hnědému uhlí však mají pelety vyšší výhřevnost,
    zpravidla levnější i než vytápění plynem či elektřinou,
    dobrá návratnost investice – pokud přejdeme z plynu, vrací se náklady na peletovou kotelnu zhruba 6–8 let, při přechodu z elektřiny pouze 2–3 roky,
    pro rodinný dům s tepelnou ztrátou 60–70 GJ ročně stačí pouze 4–5 tun pelet – topení peletami tak vyjde zhruba na 20–40 000 Kč ročně,
    komfort vytápění, bezobslužný provoz – efektivní spalování v kotli či kamnech s automatickým podáváním paliva,
    stabilní ceny – dřevní pelety se dlouhodobě pohybuje okolo 6 Kč/kg včetně daně,
    skladnost a jednoduchá manipulace – 15kg či 1t pytle, možnost dopravy cisternou přímo do zásobníku kotle – postačí jednou za rok,
    technologie a objem výroby – stálá kvalita, jistota dodávek po celý rok,
    přírodní ekologické palivo – minimální množství popela (pod 5 g na 1 kg), který lze použít jako zahradní hnojivo, nízké úlety prachu (čistá fasáda a zahrada).
    TANTRAMAN
    TANTRAMAN --- ---
    COWBOY: Pelety a uhlí mají podobnou výhřevnost, ovšem pelety stojí 2x tolik.
    SWIST
    SWIST --- ---
    WODA: PISTA1: Ok, díky oboum. Zkusím se na to kouknout, nějak poštelovat konektor a pokud to nepomůže tak budu shánět servisáka..
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    Určitě se to tu už mockrát řešilo, ale asi jsem chyběl nebo jsem to už zapomněl. Může mi někdo znalý prozradit, co bude dražší, případně o kolik. Známá topí v domě a za lonský rok protopila 90q ořechu2. Kdyby přešla na pelety, na kolik by to tak mohlo vyjít?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam