• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KACHNIKVytápění rodinných domů
    MATHEA
    MATHEA --- ---
    Ahoj, kdyby nekoho neco napadlo... Nedari se mi dovolat topenari..

Mam elektrickej kotel Protherm RAY 12K, malej baracek. Do mrazu v pohode, kotel byl nastavenej na 2kw/50°C a termostat (BT21 elektrobock) na 20-21°C, topilo to ok. Jak zacalo mrznout, zacalo se to chovat chvilema divne. Topilo to treba jen na 17-18°C. Pridala jsem na kotli na 4kw a 70°C vodu, obcas to zatopila prijemne.. Ale ted tu mam mam max 19°C, i kdyz mam termostat nastavanej treba na 23°C, kotel topi, ale vodu ohrejva jen do 56°C, radiatory jsou teply, ale proste to nefajruje. Termostat jedu v manualnim rezimu.

Napada nekoho neco? Elektrotopeni vubec nerozumim, v kotli obcas zabubla, tlak je ok, topeni odvzdusneny..
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    Potřeboval bych tip na bezdrátový prostorový termostat (programovatelný), který chci vyzkoušet k plynovému kotli Dakon. Jde mi víceméně zatím jen o test,takže do něj nechci investovat ranec.
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    RATTKIN: Všiml jsem si. :-)
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    COWBOY: edit: oprava na 4.000 kg
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    RATTKIN: Jo, to by se mi líbilo.
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    RATTKIN: Tady je to tak, že v té pravé části (automatický kotel) není žádný popelník. Prostě otevřeš spodní dvířka a naplníš kýbl. Vlevo (ručně přikládaný kotel) je dole popelník a ten se naplní tak týden. Tam už je jenom popílek.
    400 kilo za rok?
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    COWBOY: mě to vypadá stejně. já mám spotřebu 4000 kg za rok a každý třetí den mám cca jeden kýbl.

respektive mám dva popelníky, jeden je v kotli a druhý s poklopem chladne, abych si neodrovnal popelnici.
    manipulaci s popelem se snažím minimalizovat.
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    TANTRAMAN: Ten barák je tak 20 metrů dlouhý. A tak 7 metrů široký.
    Do minulého týdne jsem netušil, že topí i na půdě.
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    ZORB: To jsem nezkoušel. Zkusím příště. Ale neodhadnu kdy.
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    TANTRAMAN: No jsem zvědavý. Prolezl jsem jí celý dům. Stáhnul radiátory 2 na nebývané půdě na protizamrz, nechal vyvézt septik, takže už není potřeba mít na záchodě permanentně otevřené okno, nainstaloval vnitřní termostat do pokoje a chytrou hlavici do kuchyně. Naučil ji zavírat dveře do veranda a pokoje pro hosty, kde jsme taky snížili teplotu. Přivezl 31 metráků pytlovaneho uhlí od ridepalu. Vyčistíl kotel, kouřovod i komín. Ještě jsem si stáhnul návod na tu řidiči jednotku. Tak snad trochu ubereme z těch loňských 90 metráků.
    ZORB
    ZORB --- ---
    COWBOY: Kdyz ten vetsi kousek rozlomis, jak to vypada uvnitr?
    TANTRAMAN
    TANTRAMAN --- ---
    COWBOY: Jo, ale mas vysokou spotřebu
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    Uhlím jsem nikdy netopil. Má popel vypadat takhle?
    Z jednoho zásobníku jsou toho popela dva kbelíky. To je za 3-4 dny.

COWBOY
    COWBOY --- ---
    Tak jsem se nechal inspirovat tím balenym orechem. Jako je to dražší, ale topit se jí bude pohodlněji.

RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    ALDEMIK: proti bouchnutí v první řadě dobrý návrh, pak expanzomat a nakonec pojistný ventil.
    podle toho výroku bych ihned změnil firmu.
    MRDAC_BEDEN
    MRDAC_BEDEN --- ---
    ALDEMIK: blbost to neni, ja o doplneni elektroohrevu uvazuji taky, protoze ne vzdy se mi chce chodit topit (mam rymicku a nemuzu nic delat...) nebo nejsem doma a nechci aby do kotelny (prach z popela a z uhli) chodila zena nebo deti.
    Soustavu je potreba doplnit o expanzni nadobu, ktera slouzi presne k tomuto ucelu. Ja mam zasobnik na 1000l, topim uhlim a bezne natapim zasobnik v rozpeti 30C az 97C
    https://www.sigmashop.cz/...AVOEgfBrtESvbaYPaXz0Yr2Mr7Qazz8t2W7OwcOqAhquJ1QyS-aiYtrakFRoCD3sQAvD_BwE
    CUKI
    CUKI --- ---
    "normálně malý domek" :-D To je super informace pro kohokoliv, kdo to bude řešit. :-D
    Jaké to má tepelné ztráty, nebo ideálně taky kolik energie to spotřebovalo na otop (a čím) dosud?
    Kolik spotřebuješ za rok teplé vody? Nějaký projekt nebo alespoň půdorys a podobně...
    Podle toho se dá orientačně vyjít co je vhodné a co ne.
    ALDEMIK
    ALDEMIK --- ---
    CUKI: Hele, je to normálně malý domek, chceme topit dřevem a mít teplovodní výměník do radiátorů. Myšlenka za tím je čistě taková, že když už ohříváme vodu, můžeme i tu v kotli. Jestli je to nějaký totální overkill a děsně složitý, tak to asi smysl dělat nemá.
    (Slunka moc nemáme.)
    CUKI
    CUKI --- ---
    ALDEMIK: Musíš to správně nadimenzovat, to je vše. Nechápu jak firma může těsně před započetím akce zjistit, že to nejde. Potřebuješ znát TZ vytápěného objektu a přibližnou spotřebu TUV, podle toho se později navrhne způsob vytápění a ohřevu a také topeniště. předpokládám jde o nějakou starou stavbu-šapitó, tam by tohle řešení mohlo mít smysl. U průměrné stavby až tě bude tížit spíše TUV a tam by pak stálo za to řešit spíš něco celoročního. Tedy asi solární předehřev a elektrické dotápění.
    Největší oříšek bude vyrobit to topeniště, protože sériová výroba je dost tragická. A pak taky jestli se ti takový systém někdy zaplatí. Nebude to zadarmo.
    ALDEMIK
    ALDEMIK --- ---
    CUKI: Ano, a já potřebuju někoho, kdo se na to podívá a řekne "ano, je to takhle v pořádku", popř. "ne, musíte přidat tohle a tamto a místo těchhle kamen dát tyhle, pak to bude OK".
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam