• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KACHNIKVytápění rodinných domů
    ZORB
    ZORB --- ---
    Jo a tady je zajimavej přepočet paliv. Dost uchylná je cena obilí.
    Porovnání nákladů na vytápění podle druhu paliva - TZB-info
    https://vytapeni.tzb-info.cz/tabulky-a-vypocty/139-porovnani-nakladu-na-vytapeni-podle-druhu-paliva
    ZORB
    ZORB --- ---
    LINKOS:Jetsliže kupujes volne lozeny uhli jako já,zaplatim za sezonu cca. 20 000,-, kdyz sem si koupil par pytlu pelet, tak mi to pri prepoctu s denní spotrebou, vychazelo asi o 8-10 tisic drazsi, nez to uhli. Pokud clovek plati pytlovany uhli, tak tam cenovej rozdil skoro nebude. Mne doma stoji Viadrus Vulcanus s Climatixem 20kW. U nej musis pri prechodu na pelety, vymenit retortu, coz je prace na 5 minut (plus zatvrdnuti kamnarskyho tmelu). Jinak zapalovani mit nemusis, udrzovani zhavyho to zvladne bez vetsi spotreby pelet. Neskutecna vyhoda je "vonavej" komin, resp. co z nej leze, neskutecne malo popela co hodim na kompost. Po první sezóně pouze s peletama uvažuju o zasobniku na celou sezonu. A pak to bude uplna parada...
    EL_KO
    EL_KO --- ---
    RATTKIN: s peletkami bude. ty tomu kotli řekneš, čím topíš, a on podle toho upraví parametry, teda i pro udržování "žhavého". podavač bude prostě jen častěji přicmrndávat...
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    EL_KO: spalovat to nebude problém, ale co když už je dost teplo a kotel má přestat na dvě hodiny topit? uhlák si občas trochu foukne a trochu přiloží, ale oheň se udržuje v uhlíkách, bude to fungovat i se dřevem?
    EL_KO
    EL_KO --- ---
    RATTKIN: zapalování mít nemusí. vyrábí se automaty, co dokáží spalovat hnědé a černé uhlí i peletky. tenhle má bratr:
    https://www.attack.sk/public/media/97506/FD_AUTOMAT-right%20-%20k%C3%B3pia.png

topit peletkami je výrazně dražší, takže to ani nezkoušel. přesnější čísla by mě ale taky zajímala. peletky mají taky menší měrnou hmotnost, tak bude potřeba automat nakládat asi častěji než uhlím...
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    ZORB: na pelety musí kotel mít zapalování, ne?

LINKOS: taky by mě zajímalo
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    ZORB: jak to vychazi cenove pokud clovek prihlidne k vyhrevnosti paliva?
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    TANTRAMAN: já mám pytlovaný uhlí, sypu to do záobníku opatrně a mám kotel benekov. V kotelně sušíme prádlo, není tam smrad ani prach.
    Známý má nějaký mini kotel a to když otevřeš, je na plynovou masku.. Asi je to konstrukcí kotle.
    A nebo, nemáš zanesený kotel nebo komín, že to má malý tah? ven z kotle by nemělo nic jít, když to otevřeš.
    ZORB
    ZORB --- ---
    TANTRAMAN: Já sem byl nucenej z nudlo garaze, udelat kotelnu a dilnu... Letos se chystam, ze pred kotlem postavim pricku, udelam si tam nucenej odtah ven, aby ten jemnej volne poletujici prach, sel alespon castecne pryc. A pristi rok poridim misto uhli peletky. Taky mne ta prasnost uhli
    nebavi.
    TANTRAMAN
    TANTRAMAN --- ---
    Co děláte s prašností v kotelně?
    Mě to teda děsně vadí a vůbec mě nenapadá co s tím.
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    jo měl jsem v pytlovanym taky jednou bordel, ale počasí na to má vliv taky
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    ZORB: Nebo. Topí pytlovanym uhlím.
    ZORB
    ZORB --- ---
    COWBOY: Nebo sracka v uhli.. Ja sem v nem nedavno nasel kus asfaltu.. Asi nakladka..
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    ZORB: Dělalo to jeden den. Asi to bylo divným tlakem venku.
    ZORB
    ZORB --- ---
    COWBOY: Pokud to pretrvava at to zkusi nafotit...
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    HE11_KNIGHT: Píše, že se ji to spéká. Ještě mě napadlo, že jí před par dny vypadl proud, tak jestli to ten kotel nejak nerozhodilo.
    HE11_KNIGHT
    HE11_KNIGHT --- ---
    COWBOY: a nebude to spíše dehet? potom by to chtělo seřídit kotel...

Nám teď v létě měnili nějaké trubky a při tom všem někdo stáhl regulátor tahu na cca 40-50°C .. takže mi týden trvalo, než jsem na to přišel .. kotel zadehtovaný za tu dobu .. potom stačili 2-3 zatopení a je zase v normálu.
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    Jo a předem Dekuji za radu.
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    Až prosím budeš mít chvilku zeptej se prosím odborníků přes kotel proč se mi spejká popel a tím pádem nepropadává pryč...děkujuuu

Kopíruji sem dotaz od kamarádky. Topí v automatu orechem 2 pytlovanym.
    _MIG_
    _MIG_ --- ---
    CUKI: Termostat mám jen jeden, u dveří okolo kterých je 5 okruhů, pokoje mají bohužel jen radiátory. Zkusil jsem 35°C do podlah a je to lepší, termostat už ukazuje 21-23°C (podle toho jak topí kotel). Mám takový zvrácený směšovač do podlahy, teplá voda se mýchá s výstupem podlah a na konci lajny je čidlo pro vstupní termostatickou hlavici přívodu teplé vody, pak to jde do oběhového čerpadla, které to hrne do vstupu podlahovek a tam je i výstup vratky asi přes nějaký zpětný ventil. Jinak po změně teploty do podlah čekám týden než se to prohřeje.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam