• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KACHNIKVytápění rodinných domů
    Vytápění všeho druhu. Pochlubte se, sdílejte zkušenosti, recenzujte dodavatele...
    rozbalit záhlaví
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    LAETATIO: Tak logicky tam kde trvale topit chceš ;)
    LAETATIO
    LAETATIO --- ---
    PISTA1: mě by zajímalo, kam je cvhodné umístit termostat, když ve většině místností nechceme topit trvale (pracovny, pokoj pro hosty, ložnice), bude tam větší výměna vzduchu a nechceme, aby spínala kotel (chodby) nebo je tam další zdroj tepla (koupelna a kuchyně)
    VITI
    VITI --- ---
    RAINBOF: pokud mas topeni 1 okruh, tak jedine vice paralelnich wireless cidel ... a mozna to tak trochu bude pracovat
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    PISTA1: to ja ale nechci. chci topit nezavisle na tom kolik je v hlavni mistnosti je to defakto chodba kde je jeste nahore patro vestavba. Kdyz tam bude 22 u termostatu, bude klidne v jine mistnosti -5 nebo take 30 to sice vyresej hlavice ale uz nevyresej ze ja to vypnu protoze se v mistnosti pecu.

Takze bych rad ten hlavni termostat bypasoval tak, ze budou 4 termohlavice a pokud jsou vsechny vyple vypne se i kotel. tim je mi cca sumak to na kolik je nastavena jaka mistnost kotel pojede pokud ma kde topit.

PISTA1
    PISTA1 --- ---
    RAINBOF: Kotel vypne termostat, když se ohřeje místnost kde je.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    PISTA1: to ted takhle mam. ale nefunguje to. navic nevim o tom ze by hlavice vypnuly kotel.
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    RAINBOF: Tak znova ;) PISTA1:
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    mam otazku,
    mame kotel vaillant 236 5-3 ecotec pro a topenar provedl dle bytaku nejlevnejsi instalaci a vypad (diky bohu byl to buran a prase). Mam ovsem problem s tim ze mam v kazde mistnosti jedno topeni coz vykonove staci, ale termostat na naprosto nevyhovujicim miste. Chtel bych, nejake mereni pro kazdou mistnost kdy s poslednim topenim to vypne i kotel. jde neco takoveho ? Aby nedoslo k uplnemu zavreni okruhu mam pod tim v koupelne zebrik co jede porad. Je na to neco ?
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    TANTRAMAN: taky tak.
    TANTRAMAN
    TANTRAMAN --- ---
    Tak už zase jedu.
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    TANTRAMAN: Já vloni přestal topit už začátkem dubna, letos ještě zkraje minulého týdně jsem to zapnul. Sucho je, ale žádné extra vedra nejsou. Teď bylo tepleji dva dny, ale ráno je pořád kosa.
    TANTRAMAN
    TANTRAMAN --- ---
    Dnes ráno jsem vypnul uhelný reaktor, takhle brzy to snad ještě nebylo.
    SHIN
    SHIN --- ---
    RATTKIN: zrovna tvuj kotel to umi urcite.Udrzžování funguje stejně jako s uhlim. Jenom se musi vyměnit ta retorta.
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    ZORB: Aha, už to vidím.
    ZORB
    ZORB --- ---
    COWBOY: A jaký typy kotlu tam mas pro jednotlivy paliva naklikany?
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    ZORB: To bych potřeboval trochu osvětlit.
    Černé uhlí má výhřevnost 21,3 a cenu 5,1 za kilo a pelety 17 a cenu 5,2, přesto to vytápění vychází lépe pro peletky. Jak to?
    ZORB
    ZORB --- ---
    Jo a tady je zajimavej přepočet paliv. Dost uchylná je cena obilí.
    Porovnání nákladů na vytápění podle druhu paliva - TZB-info
    https://vytapeni.tzb-info.cz/tabulky-a-vypocty/139-porovnani-nakladu-na-vytapeni-podle-druhu-paliva
    ZORB
    ZORB --- ---
    LINKOS:Jetsliže kupujes volne lozeny uhli jako já,zaplatim za sezonu cca. 20 000,-, kdyz sem si koupil par pytlu pelet, tak mi to pri prepoctu s denní spotrebou, vychazelo asi o 8-10 tisic drazsi, nez to uhli. Pokud clovek plati pytlovany uhli, tak tam cenovej rozdil skoro nebude. Mne doma stoji Viadrus Vulcanus s Climatixem 20kW. U nej musis pri prechodu na pelety, vymenit retortu, coz je prace na 5 minut (plus zatvrdnuti kamnarskyho tmelu). Jinak zapalovani mit nemusis, udrzovani zhavyho to zvladne bez vetsi spotreby pelet. Neskutecna vyhoda je "vonavej" komin, resp. co z nej leze, neskutecne malo popela co hodim na kompost. Po první sezóně pouze s peletama uvažuju o zasobniku na celou sezonu. A pak to bude uplna parada...
    EL_KO
    EL_KO --- ---
    RATTKIN: s peletkami bude. ty tomu kotli řekneš, čím topíš, a on podle toho upraví parametry, teda i pro udržování "žhavého". podavač bude prostě jen častěji přicmrndávat...
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    EL_KO: spalovat to nebude problém, ale co když už je dost teplo a kotel má přestat na dvě hodiny topit? uhlák si občas trochu foukne a trochu přiloží, ale oheň se udržuje v uhlíkách, bude to fungovat i se dřevem?
    EL_KO
    EL_KO --- ---
    RATTKIN: zapalování mít nemusí. vyrábí se automaty, co dokáží spalovat hnědé a černé uhlí i peletky. tenhle má bratr:
    https://www.attack.sk/public/media/97506/FD_AUTOMAT-right%20-%20k%C3%B3pia.png

topit peletkami je výrazně dražší, takže to ani nezkoušel. přesnější čísla by mě ale taky zajímala. peletky mají taky menší měrnou hmotnost, tak bude potřeba automat nakládat asi častěji než uhlím...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam