• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KACHNIKVytápění rodinných domů
    Vytápění všeho druhu. Pochlubte se, sdílejte zkušenosti, recenzujte dodavatele...
    rozbalit záhlaví
    8Z4S
    8Z4S --- ---
    CUKI: a jak se to bude kontolovat?to bude chodit úředník od baráku k baráku a klepat na dveře?
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    CUKI: a pak vylezeš s prahy do reality a zjistíš, že to má každý v p***i
    CUKI
    CUKI --- ---
    DOKKTOR: To platí teď, ale zákony se v tomto ohledu naštěstí velmi rychle spřísnují. Prostě komín=revize a pokud ne =pokuta. Čím dříve to přijde tím lépe. Když vidím čím, jak a v čem někteří topí... Prakticky 90% všech požárů v domácí výstavbě je díky špatnému topeništi. Vzhledem k tomu že ti lidé neohrožují jen sami sebe, ale i své okolí, tak proto je na cestě novela která to dost dramaticky zpřísňuje a bohužel i dost zbyrokratizuje...
    CUKI
    CUKI --- ---
    DOKKTOR: Blackouty asi přijdou, pokud za XY let pojedeme jenom ze solárů a větrníků :-)
    Ale myslím, že to nakonec nenastane. Protože lidé mají rádi své pohodlí.

Pokud si to postavíš sám, tak stejně musíš počítat svůj čas a prostředky. Pokud někdo prostě k životu potřebuje kachlová kamna a je to jeho hobby, proč ne. ale pokud tam kde pouze o peníze tak je to nesmysl. Nehledě na masochismus v podobě topení a teplotní diskomfort.
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    CUKI: revizi prakticky potřebuješ jen na to, že až vyhoříš, aby ti pojištovna vyplatila prachy.
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    R6ANDREW: je to teda dost malá plocha na těžké kamna, ale asi by to šlo. resp. záleží na ztrátách objektu, pokud to nemáš zateplené, tak to nehraje roli, v těžkých kamnech se topilo a topí v horských boudách o pár desítkách metrů. zkus mrknout tady na to, borec to má dost dobře popsané včetně výpočtů http://klasici.sk/node/257 takže pokud se do toho dostaneš, tak ty kamna navrhneš i postavíš sám. největší oser je kachlování, ale tomu se dá vyhnout. hledej třeba tyrolské nebo finské kamna, taky k tomu jsou tutoriály, i když všechno je původně myšlené do horské boudy, kde je fakt potřeba velké množství tepla. ve zkratce výkon ti určí množství paliva=velikost topeniště - mělo by to odpovídat množství hmoty, kterou chceš natápět/čas po který to teplo do té akumulační hmoty chceš ukládat (=interval přikládání). imho kachle prostor přetápět nebudou, ty mají na povrchu vždycky stabilní teplotu, pokud jsou kamna dobře navržené. většinou na to vpohodě sáhneš rukou. teplo z topeniště ti sežere akumulace a ta to postupně přes plášť předává do okolí. taky se dají kamna opláštit třeba hurdiskama nebo jinými duťákama a naomítat, takže tam máš ještě vzduchovou vrstvu, která to předávání zpomaluje. taky se dělají stavebnice a to ti snad i spočítá firma na míru. zase je to jenom lepení tvarovek a obestavba pláštěm. hypokaust je asi dobrá věc, ale do stejného patra to musí hnát ventilátor = hluk. topení elektrikou je asi o hodně pohodlnější, nemusíš co 24h škrtnout sirkou a položit kostku pepa pod hromadu dřeva, ale musíš mít důkladně vyřešené tepelné ztráty objektu a osobně bych nešel do řešení ala jediný zdroj tepla v domě je elektřina z prostého důvodu blackoutu (pokud ovšem nemám vlastní zdroj elektřiny dimenzovaný tak, aby mi zvládl pokrýt topení po libovolnou dobu za libovolné venkovní teploty). asi dostanu výsměch, ale ty blackouty prostě přijdou.
    CUKI: pokud si to budeš stavět sám a nebudeš na to volat kamnáře, kteří jsou fakt drazí na to, co dělají, tak jediná výrazná investice je komín. hlína stojí pár šupů, šamotky seženeš na bazarech nebo nekde rozebereš staré kamna a opláštit to nemusíš nutně kachlama viz výše. nové kování sice stojí peníze, ale po bazarech se toho válí hromada.
    CUKI
    CUKI --- ---
    8Z4S: Tak to nedokážu od boku takto odhadnout, ale za cenu kachláků, komínu a všeho okolo se to vejde bezpečně. Navíc je to trvalá investice, nehledě na fakt, že tam nějakou tu izolaci bude muset dát stejně a řešit ty povrchy a pod. Pochopil jsem že je to před rekonstrukcí...
    8Z4S
    8Z4S --- ---
    CUKI: je super,že píšeš,kolik protopí :) že taky nenapíšeškolik ho bude stát to zateplení?
    R6ANDREW
    R6ANDREW --- ---
    CUKI: revize budu platit na stavajici komin, s tim se pocita. Na ten novej ale ne.
    CUKI
    CUKI --- ---
    R6ANDREW: na legislativu srát můžeš, ale bude to čím dál horší. prostě máš komín=potřebuješ revizi. To co má platit asi za dva roky bude mnohem větší oser než teď :-(
    R6ANDREW
    R6ANDREW --- ---
    CUKI: zapomnel jsem podotknout, ze na legislativu seru. Takze zadny revize (ikdyz pravda je, ze ty kachle budou mit asi vic nez 9,9 kW). Kamnar mi slibil, ze ty co mi nakresli budou mit tak 3-5 podle chuti.
    CUKI
    CUKI --- ---
    R6ANDREW: Dobře zaizolovat :-) Stodoly pokud za to stojej, mají většinou masivní a stabilní nosnou k-ci, takže de facto už řešíš jen izolace, které jsou chráněny před povětrnostními vlivy. Díky rozměrům stodol, mohou být všechny parametry dosti velkorysé. Pokud pak protopíš za rok 1-2k Kč v elektrice, bude tě to stát míň než všechny revize nově navrhované legislativy.
    R6ANDREW
    R6ANDREW --- ---
    CUKI: urcite si rad poslechnu,jak na to, pac tam kamna i komin akurat prekazi:-(
    CUKI
    CUKI --- ---
    R6ANDREW: Pokud to teprve řešíš, není lepší, to rovnou udělat tak, aby jsi tam vůbec ty kamna nepotřeboval? Stodoly jsou na to většinou ideální, pokud jsou v dobré kondici. Dělat do takové stavby kamna (jakékoliv) je minimálně ekonomický nesmysl. O komfortu vůbec nemluvě.
    R6ANDREW
    R6ANDREW --- ---
    Ahoj, omlouvam se, nemam kapacitu hledat jednotlive prispevky, tak snad nebudu kopirovat neci dotaz. Resim vytapeni "maleho" bydleni. Zastavena plocha bude cca 40m2, prizemi a patro. Ze stare stodoly. Mel jsem dohodnuteho kamnare, ze postavime tezka akumulacni kamna na miru, ale najednou desne zdrazil a citim, ze se mu do toho moc nechce. Tak premyslim, ze koupim rozebrane kachlovky. ALE: puvodne mely kamna na miru mit dve ze ctyr vyhrivanych sten v detskem pokojicku. Nastavene tak, aby se mistnost (cca 12m2) neprehrivala. Jenze kachlaky to pravdepodobne pretopi jak hovado. Dokaze nekdo poradit, ci odkazat na nekoho, ohledne hypokaustu? Pac to mi jako laikovi prijde jako jedina moznost, jak distribuovat teplo efektivne, tedy tak, jak chci - aby se decak neprehrival a statni teplo poslat do kupelny vedle/loznicky pres chodbicku/zbytek nahoru do obyvakuchyne. Diky za pripadnou pozornost.
    CUKI
    CUKI --- ---
    EL_KO:
    MAKROUSEK:
    Podle mě se jedná o din llištu do průmyslového rozvaděče. A není kompatibilní s klasickou domovní rozvodnicí ani tou lištou, ale já se k těmhle průmyslovejm věcem nikdy moc nedostal. Ale modul 22,5mm není zrovna standard. Navíc ten přívod těch vodičů je někde nad krytem rozvodnice... Přijde mi to jako paneovej prvek, kterek může být pospojován din lištou, ale tohle jde hodně mimo mě.

Já bych se soustředil na to ty dvě topení spíše ovládáním rozdělit. Pak by termostat třeba PT713ka (12A) a nebo obyč PT14 (16A) od Elektrobocku v pohodě stačila. Ale teď mě napadá že i ty termostaty nejsou úplně tiché. Pak je zbytečné taková investice, když to stejně nepomůže.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    EL_KO: Tak ja to jako zkusim. Ted tam bude mesic bydlet medved Fulghum, tak aby ho to v noci nebudilo.
    EL_KO
    EL_KO --- ---
    CUKI: Hele nevim, ale instalovat by se dal všelijak - třeba do solo krabičky s chlazením do zdi nebo tak podobně.
    Data sheet zde: https://docs-emea.rs-online.com/webdocs/0cfc/0900766b80cfcf9b.pdf
    jestli to dobře čtu, tak to topí max 4W a píšou třeba:
    assembly instructions: Can be aligned with ≥ 22.5 mm spacing
    je tam třeba i gráfek zatížitelnosti v závislosti na okolní teplotě
    CUKI
    CUKI --- ---
    EL_KO: cena hodně dobrá, ale tohle nestrčíš do bytové rozvodnice. Dokonce ani do běžných průmyslových by se to podle mě nevešlo i když jsou otevřené. Navíc jakou má ten chladič teplotu? Kolik pozic musíš na obě strany vynechat?
    LAETATIO
    LAETATIO --- ---
    vybíráme kondenzační kotel a líbí se nám tohle https://www.bosch-thermotechnology.com/cz/cs/ocs/rodinne-domy-a-byty/cerapuracu-1098096-p/
    máte nějaké zkušenosti? Značka, poměr cena výkon, cokoliv (spočítaná tepelná ztráta asi 8 kW, 2 lidi a smečka zvířat, která zvyšuje požadavky na teplou vodu)
    CUKI
    CUKI --- ---
    MAKROUSEK: Co to je za objekt? Ubytovna? Hotel?
    EL_KO
    EL_KO --- ---
    MAKROUSEK: tak tenhle by to měl dát, ne?
    2297167 | Contactron Solid State Contactor 30A | RS Components
    https://cz.rs-online.com/web/p/solid-state-rele/6669781/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam