• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KACHNIKVytápění rodinných domů
    Vytápění všeho druhu. Pochlubte se, sdílejte zkušenosti, recenzujte dodavatele...
    rozbalit záhlaví
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    ABDULAH:
    POHODAVOLE:
    já jsem zkoušel kotel na malou UPS provozovat, naběhla regulace, ale jak měl naskočit šnek, chcíplo to.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    ABDULAH: mam klasickou ups k pc.
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    Prosim Vas neresil jste nekdo zalozni zdroj na kotel? Nejakou rozumnou cestu za rozumny peniz?

Záložní zdroj k čerpadlu
    https://www.elventil.cz/...ve-cerpadlo?gclid=EAIaIQobChMIor-Dt4LR5QIV2ON3Ch0L6gQ-EAAYBCAAEgKNIfD_BwE
    Baterie olověná 12V 100Ah MOTOMA pro soláry (bezúdržbový akumulátor) | TN Trade.cz
    https://www.tntrade.cz/...ie-olovena-12v-100ah-motoma-pro-solary-bezudrzbovy-akumulator-detail-55562

dekuji
    CUKI
    CUKI --- ---
    SNUPAK: teplo ti nepomůže, ale cirkulace vzduchu ano. Pokud chceš cyklus zkrátit, musíš naštípat na menší kousky. Ideální je aby to bylo co nejsušší a na každej cca centimetr schne zhruba rok do šířky a 3-8cm podélně s vláknem dle druhu dřeviny. Pokud to bude venku půjde ti to rychleji než ve špatně větrané místnosti i kdyby byla vytápěná...
    SNUPAK
    SNUPAK --- ---
    PISTA1: Jasně no, jenže já to většinou potřebuji točit rychleji. Vozím ho podle toho, jak se v práci nějaké namane. S novým velikým a na sekce rozděleným dřevníkem to bude lepší.
    Mám teď 5 let starý akát a to je teda paráda. Ty polena svojí výhřevností připomínají čistý uran:)
    Škoda že přišla na řadu teď, kdy je venku 15°. Schovával jsem je na -15°
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    PISTA1: Já ho radši stípnu aspoň na půl.
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    SNUPAK:
    Nelepší pro vysychání dřeva je, že ho narovnáš v metrech na palety, aby nehnilo zespodu a přikreješ ho z vrchu, aby do něj neteklo.
    Pak si ho alespoň 5 roků nevšímáš.
    Potom ho jen nařežeš na potřebnou délku, naštípeš a spálíš ;)
    SNUPAK
    SNUPAK --- ---
    Okrajové téma: budu stavět dřevník, nenarazil jste někdo na nějakou dobrou vychytávku, co se rychlosti vysychání dřeva týče?

Budu dělat podlahu ve vzduchu s průduchy, stěny z kari sítě nebo z latí, veliký přesah střechy, ale stále přemýšlím, jestli tam pomocí skel nebo polykarbonátu nezvednout teplotu jako ve skleníku.
    Zase bych nerad aby to v horkém letním dnu shořelo.
    Jako klidně bych tam mohl udělat Trombeho stěnu a hnát teplý vzduch drenazni trubkou skrz dřevo, ale mám trochu strach :)
    EL_KO
    EL_KO --- ---
    CUKI: no a další věc je, že to leckdo dělá za tyhle dnešní prachy stejně blbě, jako za starých časů :)
    CUKI: jj, je to málo, i pofidérně udělaných 10cm EPS může být málo, jak jsem se mohl nedávno přesvědčit...
    CUKI
    CUKI --- ---
    MRDAC_BEDEN: A 7cm EPS na nějakém pseudoizolantu hraničí s možností to celé poslat do pekla. Díky takovejm šikulům, co si to předem nespočítají, se dneska ujala hláška že stavba musí dýchat.
    CUKI
    CUKI --- ---
    EL_KO: Jo jen ten blbej ETIC je fakt někde jinde. Dost mě zaráží co vše se dá certifikovat jako košér řešení a pak zjistíš po pár letech že se to tak dělat nemůže.
    Lepení na buchty, na pěnu, kotvení na hmoždinky do 8m, teď už cokoli..., fasáda nesmí být tmavá, řešení ostění s perlinkou se taky dělá mnohem složitěji, zdění cihlovzduchu na pěnu,... Poslední dobou už se ani nedoporučuje lepení EPS na EPS, přitom ještě minulý rok se dělalo školení na lepení pěnou EPS na EPS...
    Co z toho co dneska děláme správně bude alespoň dobře za deset let?
    EL_KO
    EL_KO --- ---
    CUKI: V tom máš určitě pravdu. Skoro na všechno ve stavebnictví jsou teď kladeny mnohem větší nároky. I třeba to blbý zateplení EPS už dávno není o tom, že se deska prdne na dvě-tři buchty lepidla, pak si maník nahoře připne perlinku hřebíkem na holej polyš, rozroluje a zvrchu přestěrkuje. Takový fasády už právě začínají dneškem dosluhovat a ta generální oprava vyjde pak klidně na trojnásobek, když se to dělá podle současných standardů...
    MRDAC_BEDEN
    MRDAC_BEDEN --- ---
    CUKI: ale chytří lidé, kteří viděli o krok napřed už v té době zateplili polysterenem, tehdy luxusními 7cm i když to tehdá bylo zbytečné a drahé. Před 15 lety investovali do vrtů a TČ voda voda, i když to bylo drahé a zbytečné a kotel na LTO stále fungoval. Dnes je cena ropy dvojnásobná, ale byla i čtyřnásobná.

Proti tomu tu stojí budovatelé, kteří chtějí stavět středověká kamna, protože v Čechách je zrovna levné dřevo (kůrovec + poptávku civilizované Evropy uspokojují Rumuni, kteří masivně plení lesy, ale ani jedno nebude trvat věčně). Nemluvě o ochraně přírody, kde jsme také stále 20 let za Evropou.

Rekonstrukce stodoly na bydlení mě čeká za pár let také a poslední co bych tam chtěl stavět je středověk.
    EL_KO
    EL_KO --- ---
    BOREC: jj, teplovodní topení má svoje výhody. Dá se pak prostě napojit to čerpadlo. Ani to nemusí chladit jen decentně, když k tomu přidáš příslušenství. Teď jsme měnili čerpadlo za nejnovější Daikin, co bude v létě i chladit. V pokoji mám pak na zeď instalovanej chiller (jako vnitřní klima jednotka, jen jako médium je voda a ne plyn), ještě nebyla možnost chladící výkon vyzkoušet, ale když přijdu domů a zapnu to na topení, než vylezu ze sprchy, mám tam hned o pár stupňů víc...
    CUKI
    CUKI --- ---
    MRDAC_BEDEN: Druhá věc je že průměrná stavba z roku 95 je na tom kvalitativně hodně jinde než dneska. Požadavky, a to teď zdaleka nemluvím jen o energetické náročnosti, jsou dneska někde jinde.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    BOREC: asi ho natáhli.
    BOREC
    BOREC --- ---
    POHODAVOLE: strašně dlouha návratnost imho. 200k je strašně moc za to kolik tam toho Maj?
    CUKI
    CUKI --- ---
    POHODAVOLE: Tak to je otázka co si za těch 200k Kč necháš udělat. Podle mě je u RD vůbec zbytečné do toho těch 200k Kč vrazit. Já uvažoval pro běžnou rodinu investici cca za 10-15% toho co píšeš.
    MRDAC_BEDEN: Práce šla strašně nahoru, materiál taky, ale dost se projevil efekt internetových obchodů, který to dost razantně snížil. technologie jsou ale spíše dolu.
    BOREC
    BOREC --- ---
    Kamna jsme nakonec z projektu vyřadili náklady na komín 60k plus kamna mi přijde fakt moc na to abych si zatopil párkrát na podzim. Chtěl sem to jako zálohu ale nakonec jsem se na to vyprdnul.
    BOREC
    BOREC --- ---
    Z myho pohledu pasivem se dostaneš na třeba 3 kW tepelné ztráty, dobře udělaná nizkoenergetika 5 kW. Tenhle rozdíl v energii není tak vysokej oproti rozdílům nákladům na to zbudovat ten pasiv.
    BOREC
    BOREC --- ---
    Imho co se tyce návratnosti a uspor resp. výdajů na energie je dobrá cesta nízkoenergetickej dům s tepelným čerpadlem vzduch voda, aspoň 200 l akumulaci topné vody a klidně 8 fv panelu. Ideálně podlahové teplovodní topeni kterým můžeš krz cerpadlo v létě drobne vychlazovat. Rekuperace variabilne. My ji máme, ale není nezbytná samozřejmě otázka je kde clovek ten barák má.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam