• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KACHNIKVytápění rodinných domů
    BOREC
    BOREC --- ---
    Kamna jsme nakonec z projektu vyřadili náklady na komín 60k plus kamna mi přijde fakt moc na to abych si zatopil párkrát na podzim. Chtěl sem to jako zálohu ale nakonec jsem se na to vyprdnul.
    BOREC
    BOREC --- ---
    Z myho pohledu pasivem se dostaneš na třeba 3 kW tepelné ztráty, dobře udělaná nizkoenergetika 5 kW. Tenhle rozdíl v energii není tak vysokej oproti rozdílům nákladům na to zbudovat ten pasiv.
    BOREC
    BOREC --- ---
    Imho co se tyce návratnosti a uspor resp. výdajů na energie je dobrá cesta nízkoenergetickej dům s tepelným čerpadlem vzduch voda, aspoň 200 l akumulaci topné vody a klidně 8 fv panelu. Ideálně podlahové teplovodní topeni kterým můžeš krz cerpadlo v létě drobne vychlazovat. Rekuperace variabilne. My ji máme, ale není nezbytná samozřejmě otázka je kde clovek ten barák má.
    BOREC
    BOREC --- ---
    POHODAVOLE: má recht. Jde to strasne nahoru během pár let. I materiál. Teď sem resil s projektantama cosi a padla rec na to ze po nich někdo chce nakreslit dům za 3 Mega a od studie k začátku stavby je na 4m l.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    MRDAC_BEDEN: na druhou stranu jsou příjmy taky vyšší než dřív.
    MRDAC_BEDEN
    MRDAC_BEDEN --- ---
    VYHULENY_UFO: sorry, vychazim z webu CSU. Napr. ceny stavebnich praci v roce 2015 = 100%, dnes = 110%, 1995 = 51%
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    MRDAC_BEDEN: tam by bylo dobry tu vedu ozdrojovat cisly.
    MRDAC_BEDEN
    MRDAC_BEDEN --- ---
    8Z4S: Bydlení není investice na rok, za co jsi postavil v roce 1995 1 barák dnes postavíš maximálně 0.5 baráku. Žádná velká věda, prostý fakt.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    CUKI: co se týče solarniho ohřevu, tak ono to šlo nějak pekelně dolů? Souseda stály přes 200 a přijde mi teda, že to byla úplně nejhorší investice, která se nemůže vrátit.
    CUKI
    CUKI --- ---
    EL_KO: já ale nikde netvrdil že by bylo vhodné "novostavbu" osazovat špaletama. Naopak jsem od začátku psal že by stálo za to z toho udělat už rovnou něco fungujícího aby to sloužilo člověku a ne aby sloužil člověk stavbě. Tedy podle mě došlo z tvé strany k nedorozumění. A nic ti nepodsouvám, nepředpokládám, že by jsi si něco takového pro sebe postavil, protože pracuješ ve stavebnictví a znáš dobře cenu té "neviditelné" práce....
    EL_KO
    EL_KO --- ---
    R6ANDREW: Kdybys komín řešil, tak podotýkám, že mám opakovaně špatnou zkušenost s vložkami od CIKO. Někde praskly při správné instalaci i po několika topeních. Reklamace jednou neuznána de facto s odůvodněním, že se v tom topilo :))
    EL_KO
    EL_KO --- ---
    A v čem jsem teda vedle s tou nechtěnou mikroventilací u špaletovek? Že se by se s nima dostal pod desítku ročně při topení elektrikou? Tenhle fakt, že to nepůjde, byl totiž jedinou pointou toho sdělení. Vůbec jsem nepsal cokoliv jako že by to mělo stačit k výměně vzduchu za čerstvej.

Víš absolutně kulový, jakej je můj obecnej přístup k běžný stavbě a nárokům na zráty. Tak mi přestaň podsouvat nějakej naprosto jinej, ke kterýmu bys rád byl v opozici.
    Běž se nějak hodit do klidu a pak si to celý vlákno přečti od původního dotazu, kterej vůbec nezněl "jak mám postavit barák". Spánembohem.
    CUKI
    CUKI --- ---
    Ještě teď nechci aby to vypadalo jako že jedině topení EE je to nejlepší. Ale pro malé objekty se asi nic jiného moc nevyplatí. U větších objektů s větší tepelnou ztrátou, kde už může alespoň rozumě hořet oheň aby ekologicky spaloval dřevo už ten komín špatný být nemusí. Pak je ale rozumné řešit všechny ohřevy dohromady. Tedy i TUV a případně do toho zapojit nějakou solární pomoc (kolektory na léto a nebo celoročně FVE). A pak je k tomu nezbytný nějaký dobře zaizolovaný tepelný výměník který sám o sobě nepustí do objektu víc tepla než jsou jeho běžné tepelné ztráty. Tedy i v přechodovém období. Což je dost obtížné a ta energie navíc, která je nezaizolována, prostě přijde vniveč.
    Ideální je aby takový objekt udržel stejnou teplotu. Čím větší je rozsah teplot, tím je to snazší vyřešit, ale zase klesá přímou úměrou tepelný komfort. Proto se moc vzduchová kachlová kamna rozumě použít nedají. To fungovalo tak nějak u nezaizolovaných objektů. Ale dneska je potřeba tu energii umět lépe regulovat. Nehledě na zbytečně nevyužitý prostor v domě.

No a takový systém má i své slabé místa. Jedno z nich je nucený oběh vody který je závislý na elektrické energii, což sebou nese poruchovost a složitost celého systému. Regulace, případně automatizace celého systému není úplně triviální a hlavně není zadarmo. Proto jak píšu, musí jít o opravdu velký objekt. případně takový který stojí za to z historických důvodů zachovat. V ostatních stavbách je to cesta do pekla.
    CUKI
    CUKI --- ---
    EL_KO: Já nepíšu že udělat komín dodatečně je easy, přečti si to pořádně. Jen je to srovnatelnej vopruz a ani jedno bych dobrovolně dodatečně dělat nechtěl. Je to neúměrně drahé, složité a už to nikdy nebude ono.
    Jenže na rozdíl od toho komínu, který v takovém pididomku není potřeba, bych si tam stará naprosto nevyhovující okna nedal ani kdyby mi za to někdo platil. To že jsou zadarmo neznamená, že je to výhodný kauf. Je to prostě odpad. A přijde mi divné investovat spoustu času a prostředků na to abych je umístil do domu. To je ta věc našich rozdílných pohledů. Protože já se sice snažím vymýšlet a stavět ty stavby co nejlevnější, ale taková to akce tu stavbu jen prodraží i když je "zadarmo"
    Hokynář tedy fakt nejsem, nikomu nic nenabízím. Jen dávám do placu jiný pohled na věc. Který je v mých očích mnohem lepší. Nevnucuji nikomu, že je lepší než jeho. Jen to dávám ke konstruktivní diskusi.
    A s tou "mikroventilací" jsi úplně vedle. To že tam je škvíra neznamená

1. že se ti mění ideálně vzduch "špinavý" za "čistý", ale pouze v dominantní míře studený za teplý. A to je právě to o čem se bohužel nikdy moc nepíše. Je to stejně zvrhlé to takto hodnotit, jako účinnost dnešních rekuperačních systémů. protože se hodnotí tak maximálně přenos tepla (a to ještě dost nadivoko díky rozdílnému obsahu vlhkosti) ale už se neřeší ta opravdová výměna vzduchu "čistého" za "špinavý". Což je vlastně ten nejdůležitější účel, proč větrat.
    2. Výměna vzduchu i v paneláku se starejma děravejma oknama, je pouze cca jediné procento toho co je potřeba vyměnit z důvodu hygienických požadavků. Takže pokud to jedno procento zanedbám, tak musíš větrat stejně.

Větrání průvanem. Tedy přes velká okna a dveře naproti sobě je zatím to nejúčinnější co se zatím nabízí. Při velkých oknech stačí i na jedinou minutu otevřít okna dokořán a vyměníš všechen vzduch na ráz. Tím že vyvětráš průvanem. Jediné co ochladíš je ten vnitřní vzduch, plochy stěn se ti nestihnou ohladit. Pokud otevřeš okna do třetí polohy, nebo nedejbože na mikroventilaci, tak vyměnuješ stále jeden a tentýž vzduch kolem okna. Tedy jeden z mých požadavků na kvalitní stavbu je požadavek na průvan. Který uvažuji už v návrhu.

Budoucnost lidem kurvíš akorát ty svým přístupem. Protože stavět něco co je ve výsledku ekonomicky a ekologicky neudržitelné a zralé spíše na zbourání, je podle mě špatná investice. Zatím veškeré mnou navržené stavby fungují dle mého návrhu a energetickou náročností jsem se nikdy moc neseknul. Až tak že mě to překvapuje. A těch co nakonec udělali jen polovičaté řešení a nebo na má slova nedali a pak si to po letech vyčítali je docela velká fronta. Není to o tom že by to byl můj nápad a řešení. prostě jen rozvíjím a šířím něco co už někdo řešil a vyřešil předemnou.

Nepíšu to tu poprvé, ale stavbu jako investici je důležité hodnotit z dlouhodobého horizontu. Tedy ne kolik ta stavba bude stát v době kdy se tam nastěhuji, ale kolik bude stát její dlouhodobí provoz a údržba. Minimálně do doby než tu investici alespoň zaplatím. Což bohužel dělá jen málokdo.
    R6ANDREW
    R6ANDREW --- ---
    Jo a abych to uvedl na pravou miru, ta panelakova okna jsou dvojskla, ale ta vakuovana, ne ta stara, co jsou jen dve skla v jednom ramu. Takovych izolacnich vakudvouskel mam pak jeste dost bez ramu, takze si muzu dost dobre vybrat, co pouziji;-) ale na ta bude potreba nechat si vyrobit ramy na miru, coz je komplikace, ledva je pouzit jen jako neoteviraci na jednu stenu.
    R6ANDREW
    R6ANDREW --- ---
    Jeste podotykam, ze to budu stavet v upe nejvetsim prdelakove, kde je 8 baraku a ten nas je na kraji, kde konci silnice. Sice na stodolu praktucky neni videt, ale kvuli zachovani razu stejne asi vyhrajou ty spaletaky.
    R6ANDREW
    R6ANDREW --- ---
    Okna mam jak stare obri spaletaky (teda ty s ramem v kuse, ne ty co se zazdivaj z obou stran, nevim jaky jsou ktery), tak plastova z panelaku s dvojsklem. Zatim nevim, ktere pouziju, uvidim, co poradi projektant (ale az po NR, ted nema cas), co se dozvim tady a co se doctu jinde. Oboje jsou za odvoz;-)
    Jinak ta stara spaletova okna se daji docela dobre zatesnit, az tak, ze mi ve starym obydli tahlo prasklinama mezi ramem a zdivem, ne vylozene oknama.
    Samozrejme bych nejradeji komin vubec neresil, ale jen ele topit nechci, ostrovni system tam zatim take stavet nechci, podlahovku - jakej system? S vodou? Ele decky? U vody musim mit malej pocitac a cerpadlo, to asi taky nechci.. Jako vim, ze topit a cistit mikropopel a vozit a stipat drivi je opruz, no uz rok a pul vozim prakticky kazdodenne vodu v barelech, pac nemam poradne vyresenou studni, a taky to jde..;-)
    EL_KO
    EL_KO --- ---
    CUKI: Tak to jsi teda fakt mimoň... Hele, vždyť ty jsi fakt úplně vyřízenej, chlape, prober se :)

Stavba staršího standardu se větrá prosím pěkně tak, že ty ztráty tepla jen ze samotného větrání převyšují tvoje celoroční náklady na komplet vytápění. A třeba zrovna špaleťáky jsou taková okna s nechtěnou trvalou mikroventilací...

Zdá se skoro, že jsi někdy dělal dodatečně komín uprostřed malýho domku, kde se kolem toho má bydlet :) jak to šlo s dírou ve střeše, všech stropech, podlahách, rozvrtané příčky, jak se dělal základ dole pod kuchyní? Asi hodně v pohodě.

Asi tě to teda překvapí, ale mě ke koupi špatných oken nevede nic. Dokonce ani nikdo další tady nehodlá špatná okna kupovat. Podle toho, co tady píše R6ANDREW, staré obří špaleťáky už má k dispozici.

Ještě že nejsi třeba hokynář. By si k tobě přišel někdo pro meloun a dostal by přednášku, že potřebuje 4 avokáda a nakonec by odešel s prázdnou.

Víš, není to poprvé, podruhé, ani po páté, co tě vidím v podobné situaci :)
    V pohodě ale předej svou vizi, jak by to měl teda udělat úplně jinak a protopit za rok v elektrice jen klidně i 5000. IMHO se ale do svojí původní finanční rozvahy vůbec nevejde a nebude mít ani ten komín, kdyby šlo do tuhýho. Co tě k tomu vede takhle lidem kurvit budoucnost?!)
    CUKI
    CUKI --- ---
    COWBOY: Oj! A jak se to teplo liší? :-)

DOKKTOR:
    Pokud stavíš nějakou kuču bez energetických požadavků, tak je to "jen" kubík betonu. V normální stavbě ale řešíš tepelný most a jiné neduhy. Ne že by to nešlo řešit, ale už tě to dost omezuje. Já stavím jen levné nízkorozpočtové stavby a tohle je prostě i finanční problém.

EL_KO: A jak se větrá ta tvoje normální stavba, když nemá rekuperaci? Podle mě stejně jako ta pasivní bez ní. Já v tom rozdíl nevidím. Jako jestli má někdo problém otevřít okno, co teprve až bude muset zatopit? Vymněňovat okna v zaizolované stavbě jsou často větší oříšek, než udělat komín. Ale ani jedno není dobrá volba dělat někdy později. Hlavně proč kupovat špatná okna které pak budu zase vyměňovat? Co tě k tomu vede?
    Pokud to tvého kamaráda baví a má na to čas a peníze proč ne. Mě by to nebavilo a těch "romantiků" z krbem, který potom používali jen při svátečních příležitostech znám fakt dost. Dokonce i tady na nyxu...
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    A hlavně. Teplo ze dřeva a teplo z elektriky se nedá srovnat.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam