• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KACHNIKVytápění rodinných domů
    Vytápění všeho druhu. Pochlubte se, sdílejte zkušenosti, recenzujte dodavatele...
    rozbalit záhlaví
    CUKI
    CUKI --- ---
    GOR: Krokové motory se používají v automatizaci celkem běžně, větráky taky... Jen výkonové spotřebiče jedou v AC. Navíc i akumulace energie na krokové motory je jednodušší nabíjením kondenzátorů, než řešit rozběhy v AC. Pokud jde o pár motorů je to jedno, ale pokud jede linka kde sic menších motorů máš třeba i tisíce kusů řeší se to převážně takto. MaR v DC je mnohem jednodušší.
    GOR
    GOR --- ---
    CUKI: OK, cirkulační čerpadlo v DC provedení asi bude, ale nějaky specifický pohony? Nevím, nevím...
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    CUKI: tvoje teorie je krasna - kolik bude stat prestavba kotle?

OPOP kotel ma 48W motor na vnitrnim podavaci :-)
    40W motor na tom fukaru
    15W motor na peletkovem hlavnim podavaci ...
    cerpadlo pro ten domek ma 50W

NO a ted to nahrad :-) kdyz musis mit emisni limity atd ...
    CUKI
    CUKI --- ---
    ABDULAH: Tak 1) bych se na střídač vy... ale řešil to rovnou v DC. 2) Peltierův článek 100W stojí asi 200Kč Při účinnosti co si ze školy pamatuju asi 15% ti 10 takovech článků udělá asi 150W. Kolik W opravdu potřebuješ na čerpadlo? Podle mě na čerpadlo by stačili tak 2 tyhle články, na nějakej podavač kolik? 200W mi přijde tedy dost.
    Nechci do toho nijak štourat prakticky jse nic takového nezkoušel a vzhledem k tomu, že žádné z mnou navržených obydlí pevnými palivy netopí a ani nemůže, tak asi jen tak nevyzkouším. Ale jen mě zajímá proč se to takto neřeší, těch katastrof, když dojde šťáva. těch jsem v okolí viděl už nespočet. Tohle mi přijde jako nezávislejší řešení než UPS...
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    CUKI: no ale kolik bude stat termoclanek co mi da kontinualne tak 200W pro jistotu s menicem na 230V a jeste si vem ze to teplo musis nekam predat - cim vetsi rozdil tim vetsi napeti - plus uprava kotle ...
    CUKI
    CUKI --- ---
    ABDULAH: Nešlo by místo složité a finančně náročné ochrany s UPS na ochranu proti přehřátí používat termočlánky? Ideálně tak aby bylo topeniště úplně nezávislé na EE. Malá úřinost by zde vůbec nemusela vadit...
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    ZORB: ahoj prosimte zde mi prisla odpoved na dotaz primo od vyrobce:

Záložní zdroj musí mít čistý sinus. 101 W je max trvalý výkon, ve špičce při rozběhu motoru podavače to bude samozřejmě více, ale přesný údaj neznám.
    Zájemcům o záložní zdroje k našim kotlům dávám kontakt na Ing Chasu, který zdroje dodává. Ing Chasa 737161613.

Pana ING Chasu google nezna tak nevim ...

Jinak je to toto: Ekoscroll Alfa s ridici jednotkou EkoMaxx 800

Zaloha alespon tech 8 hodin ...

RATTKIN: snek co jsme meril na peletkaci jedne pani si pri rozbehu papnul az 200W coz muze byt problem ... navic je trapne rizeny "PWM" delanou tak ze se pousti jednotlive prubehy pomoci SSR a snimace pruchodu nulou pomoci procesoru jednotky ... takze zde mohla ups rici kurva co to tam je - chvili to zere chvili ne - seru na nej - vypnu to ...
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    ABDULAH:
    POHODAVOLE:
    já jsem zkoušel kotel na malou UPS provozovat, naběhla regulace, ale jak měl naskočit šnek, chcíplo to.
    HE11_KNIGHT
    HE11_KNIGHT --- ---
    ZORB: tak to nemam
    ZORB
    ZORB --- ---
    HE11_KNIGHT: Nějakou konstatní spotřebu más změřenou?
    HE11_KNIGHT
    HE11_KNIGHT --- ---
    ZORB: Teda to bych taky potřeboval poradit :) mám Atmos DC25S, čerpadlo je řízeno kotlem/equitermii. A zálohovat aspon 2 hoďky.
    ZORB
    ZORB --- ---
    ABDULAH: Co máš za kotel, jak je řízený oběhový čerpadlo? Jak dlouhý čas to má zálohovat?
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    ABDULAH: mam klasickou ups k pc.
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    Prosim Vas neresil jste nekdo zalozni zdroj na kotel? Nejakou rozumnou cestu za rozumny peniz?

Záložní zdroj k čerpadlu
    https://www.elventil.cz/...ve-cerpadlo?gclid=EAIaIQobChMIor-Dt4LR5QIV2ON3Ch0L6gQ-EAAYBCAAEgKNIfD_BwE
    Baterie olověná 12V 100Ah MOTOMA pro soláry (bezúdržbový akumulátor) | TN Trade.cz
    https://www.tntrade.cz/...ie-olovena-12v-100ah-motoma-pro-solary-bezudrzbovy-akumulator-detail-55562

dekuji
    CUKI
    CUKI --- ---
    SNUPAK: teplo ti nepomůže, ale cirkulace vzduchu ano. Pokud chceš cyklus zkrátit, musíš naštípat na menší kousky. Ideální je aby to bylo co nejsušší a na každej cca centimetr schne zhruba rok do šířky a 3-8cm podélně s vláknem dle druhu dřeviny. Pokud to bude venku půjde ti to rychleji než ve špatně větrané místnosti i kdyby byla vytápěná...
    SNUPAK
    SNUPAK --- ---
    PISTA1: Jasně no, jenže já to většinou potřebuji točit rychleji. Vozím ho podle toho, jak se v práci nějaké namane. S novým velikým a na sekce rozděleným dřevníkem to bude lepší.
    Mám teď 5 let starý akát a to je teda paráda. Ty polena svojí výhřevností připomínají čistý uran:)
    Škoda že přišla na řadu teď, kdy je venku 15°. Schovával jsem je na -15°
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    PISTA1: Já ho radši stípnu aspoň na půl.
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    SNUPAK:
    Nelepší pro vysychání dřeva je, že ho narovnáš v metrech na palety, aby nehnilo zespodu a přikreješ ho z vrchu, aby do něj neteklo.
    Pak si ho alespoň 5 roků nevšímáš.
    Potom ho jen nařežeš na potřebnou délku, naštípeš a spálíš ;)
    SNUPAK
    SNUPAK --- ---
    Okrajové téma: budu stavět dřevník, nenarazil jste někdo na nějakou dobrou vychytávku, co se rychlosti vysychání dřeva týče?

Budu dělat podlahu ve vzduchu s průduchy, stěny z kari sítě nebo z latí, veliký přesah střechy, ale stále přemýšlím, jestli tam pomocí skel nebo polykarbonátu nezvednout teplotu jako ve skleníku.
    Zase bych nerad aby to v horkém letním dnu shořelo.
    Jako klidně bych tam mohl udělat Trombeho stěnu a hnát teplý vzduch drenazni trubkou skrz dřevo, ale mám trochu strach :)
    EL_KO
    EL_KO --- ---
    CUKI: no a další věc je, že to leckdo dělá za tyhle dnešní prachy stejně blbě, jako za starých časů :)
    CUKI: jj, je to málo, i pofidérně udělaných 10cm EPS může být málo, jak jsem se mohl nedávno přesvědčit...
    CUKI
    CUKI --- ---
    MRDAC_BEDEN: A 7cm EPS na nějakém pseudoizolantu hraničí s možností to celé poslat do pekla. Díky takovejm šikulům, co si to předem nespočítají, se dneska ujala hláška že stavba musí dýchat.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam