• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KACHNIKVytápění rodinných domů
    Vytápění všeho druhu. Pochlubte se, sdílejte zkušenosti, recenzujte dodavatele...
    rozbalit záhlaví
    CUKI
    CUKI --- ---
    RATTKIN: Zas tak moc bych to nepřeháněl, ale autobaterie by to mohla táhnout tak 8-10min, což je sotva tak na start toho agregátu.
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    CUKI: upska kterou jeden člověk unese se vybije sama za pár hodin jenom vlastním provozem řídící elektroniky, aniž by něco napájela.
    Pokud chceš provoz na několik dní, bavíme se o velké místnosti a bateriích za stovky tisíc.

Na několik dní bude lepší diesel a nabiješ si i mobil, utáhne to i mrazák atd
    CUKI
    CUKI --- ---
    ABDULAH: po odstavcích: :-)
    -nepletu
    -ano, to je jasné
    -to mě nenapadlo, jasný zde problém není, na to jsem nemyslel. Tedy jde pouze o výpadek z vytápění, což by ale problém být neměl. Zase jak velká by ta UPSka musela být aby pokryla několik dní bez proudu, což se v naší síti dost často děje? U dnešních domů je to jedno, ten jen tak nevychladne, ale u starší zástavby je to celkem nemilé. A taky problém zbytečného výkonu ze sítě
    -viz třetí odstavec, máš samozřejmě pravdu
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    CUKI: pletes si peltiera a termodynamicky generator ...

Nejvetsi problem je napriklad v rozvodu tepla - rozdil teplot znamena i omezeni vykonu jinych clanku pri seriovem zapojeni atd ...
    Cim vetsi rozdil teplot - tim vetsi vykon a pri urcite teplote i ucinnost

Klasicky turbokotel se neprehreje - hrstka peletek bez privodu vzduchu pohasne behem minuty - takze pohoda - spise jde o to aby to topilo nez o ochranu prehrati ...
    OPOP ma 30cm kolem sebe bezne vic nez 60 stupnu ... a elektronika co je pul metru daleko si tech 50 na krabicce klidne da ...

To ze ti neco funguje na petrach s par ledkama neznamena ze to bude behat s tim vsim elektromarastem ...
    CUKI
    CUKI --- ---
    ABDULAH: dík, docela zajímavé. Škoda že tam nebyla uvedena alespoň přibližná cena, těch řešení. podle mě to ale nebude tak drahé. Navíc to krom soběstačnosti kotle, šetří ještě energii ze sítě.
    No a v létě by se dalo přebytkem z FVE třeba chladit :-) Účinnost v tomto případě sice nic moc, ale zase je to potřeba přesně ve chvíli kdy jsou ty přebytky, což je základ použitelnosti.
    CUKI
    CUKI --- ---
    ABDULAH:
    ABDULAH:
    Do tý doby dokud náš kapitalismus bude pokřiven dotacemi a hloupostí, tak to co píšeš zdaleka platit nebude. Nechci se hádat, co je a co není kravina, neříkám že to tak musí fungovat, jak píšu s tím článkem nemám žádné praktické zkušenosti, ale zas tak strašný to nebude když se používá v autochladničkách. I když obráceně a výkon do chlazení je tuším mnohem lepší. Zajímají mě ty slabé stránky co a kde je největší problém. Nechci aby to vyznělo že je to jednoduché a že to má fungovat, ale beru to jako zajímavé téma k diskusi, kterou cestou zkusit jít.
    Cpát to někam přímo do topeniště nemá smysl, ale v místě kde bude výměník už je to jiná. Ten článek pokud vím tak nepotřebuje nějak výrazný rozdíl teplot. Stále mi jde primárně o ochranu proti přehřátí při výpadku proudu. To jestli by to celé mohlo fungovat samo už je jiná a jistě složitější problematika. A tedy je problém hlavně při velkém výkonu kdy je energie dostatek. Zapalování je zase opak to máš pravdu. Tak bych neviděl takový problém s malým výkonem to obstará kondenzátor bez problémů, ale více problém samovybíjení.
    Co se týče teploty tak přeci ta elektronika není přímo v topeništi nevím kolik máš ty stupňů kolem kamen. Ale měla by tam být pokojová teplota. U těch motorů nebude o mnoho víc.
    Taky mě zajímá použití u dnešních staveb nikoli o vytápění hradů a stodol. Topení dřevem mi přijde jako zajímavá alternativa, která vede k soběstačnosti, ale prostě dnešní komerčně vyráběné topeniště na takové stavby nejsou zdaleka připraveny a o soběstačnosti se zrovna 2x hovořit nedá, když stejně ke svému chodu potřebují elektrickou síť...

GOR: viz předchozí odstavec, není to přímá reakce na původní dotaz, zajímá mě použití jako takové. účinnost zde není žádný problém, protože ta energie se nikam neztratí :-)
    Ad renovace stávajícího stavu. viděl jsem termoelektrický článek z číny u někoho na petrách v maringotce, moc to asi nestálo, soudě podle vybavení. Ale dávalo to asi 50? Wattů na osvětlení. Docela to fungovalo.
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    CUKI: vidis to jsem uplne zapomnel - zapalovaci patrona myslim 800W 230V by potrebovala solidni akumulator s menicem ...
    Bert to co jsem tam psal s tou zalohou na rozbeh - proc rovnou takto slozity system nepripravit na samocinny chod?
    Zkus to vymyslet cena by me zajimala - hlavne s automatickym zapalovanim i pri vypadku energie ... A jeste vice to provedeni zapalovani ... Mozna by to slo s malym plaminkem z male bombicky s malym ventilem a malym jiskristem co by jsi zapalil ... nechal prohoret peletky a pak z maleho zdroje pomalu roztocil ventilator a pomalu to zivil dokud se nerozjede hlavni zdroj co doda potrebnou energii na vse ostatni ...
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    CUKI: heled podle me to co pises je kravina a ver mi ze dnes slovo kravina je hodne slusne ...

To co ty navrhujes znamena pouzivat samospadu peletek - nasledne oddeleni komor jinym zpusobem nez se dnes bezne pouziva z duvodu prohoreni do privodu. Dale by jsi potreboval samocinnou cyrkulaci vody a tve vypocty jsou trosku fadni - pocitas s tim ze budes mit tu energii porad ... Stejne na rozbeh potrebujes nejaky zdroj ... Navic co cerpadlo - pokud ho pripadne pouzujes? Pro 20KW kotel ti 5W stacit pro rozvod po baraku stacit nebude ...

Tudiz z mych zkusenosti se stavbou termalnich clanku - viz termalni lucerna ... "Spousta" energie z topeniste utece prave temi clanky - cim nizsi napeti - tim vetsi proud a tim vetsi propustnost na samotnem clanku ... Muzes oponovat tim ze je muzes chladit tou vodou kdyz budes mit na clancich 800 stupnu na vnitrni strane, pripadne vzduchem - je to furt par watu v porovnani s vykonem kotle.

Pro co nejlepsi ucinnost musis mit clanky kovove a umistene tak aby nedoslo k jejich ocazeni, ci zaneseni cimkoliv co zvetsuje tepelny odpor primo v topenisti - coz omezuje jejich zivotnost a kazda stena vse prodrazuje ... Slozitost steny s izolacnimi prvky atd zanedbame. Zapominas na ty kondenzatory - kde je umistis aby vydrzely co nejdele? Elektronika bude v nejchladnejsim koute kotelny? A nejen kondenzatory jsou namahane teplotou - takze metr tyc na podavac s krokovym motorem atd ...

Zijes v kapitalismu - pokud by to bylo vyhodnejsi nez stavajici konstrukce a levnejsi na vyrobu - VSICHNI by to jen diky tomu PICO EKO VOLE SAMO - uz davno vyrabeli ... protoze pod tim EKO SAMO by si mohli prirazit a kurva namastit kapsicky...

Atd atd atd ..

Znamej dal 80 zakamna pred par lety - ted uz by nemohl (nesplnuji emise) a ochrana proti prehrati je jeden bimetal a klapka ... jinak ma samotiz - dvoupodlazni dum ... co usetril na kotli narval do trubek atd :-)))
    GOR
    GOR --- ---
    CUKI: Jasně, ale řeč byla o hotovém kotli z fabriky, který už někde je.
    Takže jo, když mám možnosti, je dobře to mít v DC na úrovni mn, ale když to řeším expost, jsou mi tyhle úvahy gh.
    CUKI
    CUKI --- ---
    GOR: Krokové motory se používají v automatizaci celkem běžně, větráky taky... Jen výkonové spotřebiče jedou v AC. Navíc i akumulace energie na krokové motory je jednodušší nabíjením kondenzátorů, než řešit rozběhy v AC. Pokud jde o pár motorů je to jedno, ale pokud jede linka kde sic menších motorů máš třeba i tisíce kusů řeší se to převážně takto. MaR v DC je mnohem jednodušší.
    CUKI
    CUKI --- ---
    ABDULAH: Já nemluvím o přestavbě ale o návrhu něčeho použitelnějšího než se prodává. To co píšeš jsou maximální výkony, minimálně to čerpadlo nemusí jet současně s tím zbytkem, tedy jsme i tak na max 100W Tedy by jsi jich nepotřeboval ani deset. Kamarád si do svého domu třeba kamna nechal udělat na míru a nestálo ho to tolik. Výkon měřený odhadem je při 10kW do výměníku asi necelý kW do prostoru. Asi 60k dal za kamna a kolem deseti do ochrany proti běhu na prázdno, což mi přijde děsivé.
    GOR
    GOR --- ---
    CUKI: OK, cirkulační čerpadlo v DC provedení asi bude, ale nějaky specifický pohony? Nevím, nevím...
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    CUKI: tvoje teorie je krasna - kolik bude stat prestavba kotle?

OPOP kotel ma 48W motor na vnitrnim podavaci :-)
    40W motor na tom fukaru
    15W motor na peletkovem hlavnim podavaci ...
    cerpadlo pro ten domek ma 50W

NO a ted to nahrad :-) kdyz musis mit emisni limity atd ...
    CUKI
    CUKI --- ---
    ABDULAH: Tak 1) bych se na střídač vy... ale řešil to rovnou v DC. 2) Peltierův článek 100W stojí asi 200Kč Při účinnosti co si ze školy pamatuju asi 15% ti 10 takovech článků udělá asi 150W. Kolik W opravdu potřebuješ na čerpadlo? Podle mě na čerpadlo by stačili tak 2 tyhle články, na nějakej podavač kolik? 200W mi přijde tedy dost.
    Nechci do toho nijak štourat prakticky jse nic takového nezkoušel a vzhledem k tomu, že žádné z mnou navržených obydlí pevnými palivy netopí a ani nemůže, tak asi jen tak nevyzkouším. Ale jen mě zajímá proč se to takto neřeší, těch katastrof, když dojde šťáva. těch jsem v okolí viděl už nespočet. Tohle mi přijde jako nezávislejší řešení než UPS...
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    CUKI: no ale kolik bude stat termoclanek co mi da kontinualne tak 200W pro jistotu s menicem na 230V a jeste si vem ze to teplo musis nekam predat - cim vetsi rozdil tim vetsi napeti - plus uprava kotle ...
    CUKI
    CUKI --- ---
    ABDULAH: Nešlo by místo složité a finančně náročné ochrany s UPS na ochranu proti přehřátí používat termočlánky? Ideálně tak aby bylo topeniště úplně nezávislé na EE. Malá úřinost by zde vůbec nemusela vadit...
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    ZORB: ahoj prosimte zde mi prisla odpoved na dotaz primo od vyrobce:

Záložní zdroj musí mít čistý sinus. 101 W je max trvalý výkon, ve špičce při rozběhu motoru podavače to bude samozřejmě více, ale přesný údaj neznám.
    Zájemcům o záložní zdroje k našim kotlům dávám kontakt na Ing Chasu, který zdroje dodává. Ing Chasa 737161613.

Pana ING Chasu google nezna tak nevim ...

Jinak je to toto: Ekoscroll Alfa s ridici jednotkou EkoMaxx 800

Zaloha alespon tech 8 hodin ...

RATTKIN: snek co jsme meril na peletkaci jedne pani si pri rozbehu papnul az 200W coz muze byt problem ... navic je trapne rizeny "PWM" delanou tak ze se pousti jednotlive prubehy pomoci SSR a snimace pruchodu nulou pomoci procesoru jednotky ... takze zde mohla ups rici kurva co to tam je - chvili to zere chvili ne - seru na nej - vypnu to ...
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    ABDULAH:
    POHODAVOLE:
    já jsem zkoušel kotel na malou UPS provozovat, naběhla regulace, ale jak měl naskočit šnek, chcíplo to.
    HE11_KNIGHT
    HE11_KNIGHT --- ---
    ZORB: tak to nemam
    ZORB
    ZORB --- ---
    HE11_KNIGHT: Nějakou konstatní spotřebu más změřenou?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam