• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KACHNIKVytápění rodinných domů
    ZORB
    ZORB --- ---
    CUKI: Bavime se o plastovejch eurooknech?
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    VITI:Já mám rovný úseky 2cm mirelon, ohyby, armatura atd omotaný spoustou plstěnýho pásu.
    okruh nádrží ještě obalenej hliníkovou parotěskou a omotanej hliníkovou páskou.

GOR
    GOR --- ---
    VITI: Dával jsem Tubex a kolena jsem motal plstenym pasem. Jen bacha, abys nekde nemel saknouci spoj, kdyz ho necim prikrejes, je to bleskova cesta k prohniti na sracku behem 2-3 let (pokud nemas Cu)
    VITI
    VITI --- ---
    BOREC: i na topeni, ale je pravda, ze nezvlada vic nez 90 stupnu, takze u klasickeho stareho kotle, kde to obcas muze ujet nahoru, bude zivotnost kratka ;-)
    Trubice MIRELON PRO, vnitřní průměr 6 mm | mirelon.com
    http://www.mirelon.com/cz/trubice-mirelon-pro-vnitrni-prumer-6-mm-i000001.html?p=280
    BOREC
    BOREC --- ---
    VITI: miralon je na vodu
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    VITI: Já tam mám tubolit, to je nějaký pěnový návlek. hodně to pomohlo.
    VITI
    VITI --- ---
    Cim izolovat trubky od kotle ve sklepe?
    Staci obyc Mirelon (asi nejlevnejsi varianta) nebo je lepsi pouzit nejaka pouzdra z vaty? (nebo vatove pasy)
    Zajimavy clanek je zde: http://www.topin.cz/clanky/tepelne-izolace-potrubi-v-nevytapenych-prostorech-1-cast-detail-1246
    SNOWING
    SNOWING --- ---
    Ahoj, sháním někoho kdo by mi pomohl vymyslet ekonomický a ekologický systém vytápění starší vilky na Sázavě. Není tam přívod plynu ale dva roky starý kotel na tuhá paliva - kusové dřevo. Zároven je tam samostatný komín pro stávající krb-bez vložky. Dům jsem koupila nedávno a nemám finance na stavební úpravy a ráda bych to řešila pro stav budoucí a ne stávající. Obvolala jsem nějaké projektanty a nebyli mi schopni vyjít vstříc. Dům je neobývaný takže bych nerada aby mi tam někdo nadimenzoval přehnaný počet radiátorů který pro mě bude výhledově (cca rok, dva zbytečný) akorát mi na tom vážně vázne rekonstrukce. Nechci zůstat napospas topenáři kterej mi jen odřežeje stávající radiatory. Jde mi o navržení principu jelikož podle mé zkušenosti jsou profesanti napojení na různé firmy a cpou mi jejich systém.Díky
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    CUKI: a já si celou dobu myslel, že za tou skvirou je pěna. No nic. Neboj máš pravdu CUKI, nemusíš reagovat.

Jinak dříve se často vetralo a mnohde se tak ještě větrá, dlouhé větrání studeného vzduchu, místo krátké větrání nahrateho vzduchu.
    CUKI
    CUKI --- ---
    ZORB: orosení může nastat jen při dosažení rosného bodu, což u tohoto případu nenastane, protože směrem ven dramaticky klesá vlhkost vzduchu. Kondenzovat může jen tam kde má nějakou překážku, což díra nepředstavuje a proudí tam vlivem rozdílu teplot vzduch.
    Kdyby to bylo tak jak píšeš, paneláky by se kapitalismu nikdy nedožili :-)

LINKOS: Nevím jaké moudra nosila tvá babička (bez urážky) Ale dřív, co já vím, se větralo taky průvanem (v rámci možností malých stavebních otvorů).
    Ta mikroventilace a podobné nesmysly jsou výmysl dneška. V Praze na Jižnáku když se jim začala tvořit plíseň v nově zaizolovaných domech na počátku EPS boomu, tak přišla stavební firma a na férovku do těch oken nechala navrtat díry. První okna neměli možnost mikroventilace.
    ZORB
    ZORB --- ---
    Tvl. jakákoliv mezera okolo okna, znamená v zimě, že se Ti bude rosit, páč tam bude nejstudenejší bod... Stalo se mi to jak v paneláku, tak v našem současném starém domě. Nedokážu si představit, jaká by tam musela bejt díra, aby tím odešla přebytečná vlhkost ven...
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    CUKI: konstantní teplota rozhodně není něco s čím se dá v takovém případě počítat. Větrání není jen o diletanskych firmách, je to základní předpoklad pokud chceš mít dům kterýmu netahne okny a dneska to je problém protože většina se snaží větrat jak před padesáti lety, podle moudrosti svých babiček.
    CUKI
    CUKI --- ---
    LINKOS: Krom poslední věty je to zatím tvůj první příspěvek k tématu se kterým mohu souhlasit. U fungujícího domu by ale neměl být rozdíl kdy větráš, protože mi přijde přirozené mít trvale stejnou teplotu.
    Poslední větu takhle od boku vystřelit nemohu na to mi chybí mnoho informací. Větrání tomu sice pomůže a řada diletanských stavebních firem se na to odkazuje, ale chyba je většinou jinde. Nejhorší kombinace bývá zaizolovat nevhodně stavbu bez kvalitní vodorovné hydroizolace. To pak ta výměna oken je velmi drastický počin.
    CUKI
    CUKI --- ---
    LINKOS: Já nemám problém s vlhkostí a větrám okny. Nečteš z mých příspěvků snad, že bych doporučoval takto větrat? Nebo ano? Pak máš problém s elementárním pochopením psaného textu.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    Kdyby to teda někoho zajímalo, tak správně to je to mít co nejlépe utesněné a větrat zásadně když je vzduch nahřátý a unese více vlhkosti.
    Přesně opačně jak jsou lidi mnohdy naučení otevřít okno na dlouho ráno, než se zatopi.
    Celý problém bude nejspíš ve špatném větrání
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    CUKI: jasně jen si vetrej prez pur penou vyplněnou mezeru :-D
    Ty jsi fakt tydyt
    CUKI
    CUKI --- ---
    LINKOS: Já si nic nepletu, ale ty máš problémy se základními fyzikálními jevy a nebo neumíš číst. Prostě tou těsností se projeví to co dříve bylo skryto tou infiltrací. Dokonce mám i konkrétní příklad z praxe. Kdy ve starém domě vyměnili okna za nová plastová (stejnej shit jak popisoval dotazující), ale protože byly vsazeny řekněme diplomaticky s velkou rezervnou, tak jim to ta firma nemohla pořádně zapravit a kolem byly často velké spáry pouze zapěněny, ale ta pěna přes léto degradovala a 2 zimy domácnost fungovala s těmito okny. 2 roky tam měli sice šílenou spotřebu a velkej diskomfort, ale s vlhkostí problém nebyl.
    Po těch dvou letech to zadělali dokonce opravdu tak jak se má, ale začlo jim to silně rosit. Tak to pak chtěli reklamovat :-)
    Tedy stejná okna jen ta spára. A povrchová teplota na okně u rámečku má stejné vlastnosti. Rozdíl je ve vysoušení vzuchu infiltrací.

A jinak nemusíme chodit daleko, nač si myslíš že "vynalezli" mikro ventilaci?
    To je jen odstraňovaní důsledků ve stavbě která na to prostě není připravená a není dobře vyřešena hydroizolace a tepelné mosty. Ale není to chyba těch oken. I když u dvouskel je ta povrchová teplota u distančního rámečku tak jako tak nedostatečná. Problém je jinde. A ta infiltrace to do té doby maskovala.

Ostatně jak moc se tento jev projeví, by jsi poznal pokud by jsi někdy bydlel třeba někde ve starém paneláku. Ty rozdíly vlhkostních podmínek mezi létem a zimou jsou vyloženě zdravotní problém. V zimě jsme měli doma obrovské množství rostlin, které to trochu korigovali a na topení odpařovače...
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    GOR: no, ale je to prostě kravina a takle to nefunguje.
    To co popisuješ je taky jiný případ, protože se měnily stará okna bez těsnění za těsná a když se pak nedostatečné vetralo, dělalo to problém. Ale jak to podává CUKI tak to je jednoduše omyl, touhle sparou nic nezachráníš, ale CUKI má hold vždy pravdu i když si plete základní pojmy
    GOR
    GOR --- ---
    LINKOS: Zvanis z hladu. IMO Cuki nerika, ze je spara dobre, ale ze kdyz jsou na picu okna, je infiltrace zadoucim jevem z hlediska vyskytu plisni. Viz miliarda panelakovych story, kdy se po vymene oken radove snizila infiltrace, vzrostla vlhkost a najednou, ku podivu, se naplno zacla projevovat absence tepelny izolace, tepelny mosty a jiny chutovky. To samy u starejch baraku bez izolace zdiva, za dervejch spaletaku vse OK, po vymene plisen na plisen.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    CUKI: ale to co píšeš je jednoduše kravina a odmítám rozesírat dohadováním s tebou další diskuzi.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam