• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KACHNIKVytápění rodinných domů
    SHIN
    SHIN --- ---
    TANTRAMAN: já kupoval v září, tusim neco kolem 370-380, ale teď je cena kolem 400 běžná.

CUKI: nebude, víš to dobře stejně jako my ..
    CUKI
    CUKI --- ---
    TANTRAMAN: Doufám, že brzo tyhle strajdy budou stát desetinásobek...
    TANTRAMAN
    TANTRAMAN --- ---
    Teď jsem dokupoval ořech 2 za 400,-. Jaké máte ceny vy?
    MILAZAJICEK
    MILAZAJICEK --- ---
    CAHOUN: na tzb.info je na to super kalkulacka. Podle toho to zvládne kazdej. https://m.tzb-info.cz/tabulky-a-vypocty/107-vypocet-tepelne-ztraty-objektu-dle-csn-06-0210
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    NAVRY: Použij na to koleno s čistícím otvorem. výstup klimošky dáš do něj a s krbovkama nemusíš vůbec hýbat ;)
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    NAVRY: pokud se s tema kamnama da normalne manipulovat a nebudes tim kourovodem zbytecne lomcovat pri demontazi,aby sis ty saze rozmetal po obyvaku, tak uplne vpohode muzes menit. Jenom ten komin vycisti, nez tam posles klimu
    NAVRY
    NAVRY --- ---
    Zkušení krbaři a kominíci, můžete mi říct, jestli je moje myšlenka debilní, nebo jen neotřelá?
    mám v obýváku komplet přípravu na krbovky (dlouho jsme se nemohli rozhodnout, jestli krbovky nebo vložku), zatím jsme spíš než topit potřebovali v létě chladit (když je i v noci 26, tak ani bypass na rekuperaci nepomůže). To jsem, inspirován mládím, vyřešil mobilní klimatizací (kterou jsem už měl) a zapojil její výdech do komínové díry ve zdi. Fungovalo to dobře, na těch pár kritických dní to úspěšně snížilo teplotu v obýváku na přežitelnou. Rád bych si tuhle možnost zachoval i při osazených kamnech. Nepotřebujem je, jsou spíš na náladičku a sychravé podzimní soboty. Hlavní otázka ale je:
    Je reálné každý rok na jaře odmontovat a na podzim zase zamontovat kamna?
    Budou to malé krbovky, které unese rudl, jde mi spíš o padající saze z kouřovodu a jakým způsobem se to utěsňuje. Zvládnu to pospojovat a zajistit sám?
    Pokud ne, existuje třeba Téčko na komín, kam bych ten výdech klimošky mohl píchnout?
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    Zdar topiči, jdu si pro radu. Kamarádka stabilně topí automatem na ořech, který ale vydrží bez obsluhy topit pár dní 3-5. Ale teď řeší, že v zimě občas potřebuje odjet na i na 3 týdny vkuse. Takže si pořídila elektrokotel Protherm Ray 9KE. A já teď přemýšlím, jak zapojit ovládání z termostatu. Co poradíte?
    JSPARTRE
    JSPARTRE --- ---
    PS: to jest samotove jadro /cihlova obezdivka
    JSPARTRE
    JSPARTRE --- ---
    8Z4S: jih moravy a je to masonry heater viz ilustracni foto (cca 6m krychlovych v nasem pripade)

8Z4S
    8Z4S --- ---
    JSPARTRE: co to je za zdroj a kde to mas?
    JSPARTRE
    JSPARTRE --- ---
    Ahoj, dovolim si trochu inzerce ,ale je cilena dost trefne, myslim. Kdyby nekoho lakalo postavit si
    samotovou pec , mam materialu cca. na dve mensi. Potrebuji odstranit z chalupy predimenzovany
    a nepouzivany zdroj vytapeni, takze bych se nebranil slevě za demontáž/odvoz...
    CAHOUN
    CAHOUN --- ---
    Cago,
    nemate nekoho kvalitniho kolem, Prahy na vypocet tepelnych ztrát??
    Diky
    CUKI
    CUKI --- ---
    JOHY: Topné fólie se používají pouze tam kde to jinak nejde. Pokud máš jinou možnost je lepší použít kabely. To jen tak na okraj.

Zrovna heatflow a spol mají občas problém s "probíjením" lépe říct asi kapacitním přenosem. Jev je dosud spolehlivě nevysvětlen.

Doporučuji kouknout na TZB-INFO tam najdeš informací dostatek.
    JOHY
    JOHY --- ---
    Máte někdo zkušenost s heatlfow nebo jinejma topnekma fóliema?
    CUKI
    CUKI --- ---
    RATTKIN: Ze své podstaty i přes všechny marketingové kecy, je to vytápění z nevhodného směru. První co to ohřeje je hlava, ale nohy zůstanou při zemi v chládku. Tedy přesně naopak než je třeba...

De facto ten nejhorší způsob vytápění, protože i ty klasické radiátory svojí vysokou teplotou pod okny způsobují alespoň nějakou cirkulaci vzduchu v místnosti. Tedy lepší rozložení teplot. Tady se ale nic takového nekoná.
    V místnostech kde jsou potřeba kamna je topení tímto způsobem poměrně drahá sranda. Přesně jak píšeš vhodné pouze na temperaci.
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    CEPELIN: známý má na stropě takový ty panely, vypadá to jako velká světla. Moc s tím netopí, kvůli spotřebě, jede hodně kamna, takže spíš temperování ložnice a teda koupelna
    TANTRAMAN
    TANTRAMAN --- ---
    CEPELIN: na rozdeleni horke a teple vody je zarizeni RTL. z kotle mi jde 70°, v radiatorech 70, v podlaze v koupelne 30. nevymejslej kraviny stropem.
    BOREC
    BOREC --- ---
    CEPELIN: jinak kondenzace funguje při maximální teplotě zpátečky do 55ti stupňů tzn můžeš si nadimenzovat klasické radiátory tak abys měl požadovaný výkon při teplotním spadu např 60/40 a pak ti bude kotel vždy kondenzovat. Jen bude mít ty radiátory větší.
    BOREC
    BOREC --- ---
    CEPELIN: suchý systém podlahovky jsi neuvažoval?
    Jinak stropem se většinou chladí, o stropnim vytápění jsme neslyšel. Leda s nějakou cirkulaci vzduchu
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam