• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KACHNIKVytápění rodinných domů
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    BOREC: Tak daleko ještě nejsme.
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    BOREC: Z krbu se nahřívají dvě 1000 litrů akumulačky, v jedné jsou tři 6kW patrony - když nejsme doma. A je u toho 300 litrů bojler, ten je taky krmený z krbu a ještě je v něm elektrika, na léto.
    Ty apartmány jsou součást baráku, tak mi přijde zbytečný dělat další zdroj tepla.
    TANTRAMAN
    TANTRAMAN --- ---
    COWBOY: Teplovodní, protože pak si můžeš topit čím chceš. Jak tam jednou dáš elektrický drát, tak jsi doživotně odkázán na elektřinu.
    BOREC
    BOREC --- ---
    Proč ho tady pérujete?
    Ten výměník půjde do radiatoru ?
    Resp. Pokud je to tak že by to mělo fungovat nezavisle, že přijede host do apartmánu a nikdo jiný tam nebude řešil bych ty apartmány elektrickým vytápěním nebo teplovodním vytápěním elektrokotlem. Akorát jim to zapnes den předem přes internet.
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    MEDWYN: Suteren má 170 m2 a ztrátu spočítanou na 6.6kW a třeba okna počítá 1,2 a budou určitě lepší.
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    CUKI: Počítá tu venkovní teplotu -18 a uvnitř na +20. Část je beton, v zemi. Nad zemí dřevostavba. Sever, 800 m/m.
    CUKI
    CUKI --- ---
    COWBOY: Pokud to celé není nějaký hotel nebo rezidence arabského šejka, tak bych architekta za takovou práci nechal vykastrovat a úředníky SÚ bych vyhodil.
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    MEDWYN: Má to cca 400 m2 ve třech podlažích. Kus toho je v zemi a řekl bych, že projektant tu ztrátu trochu nadsadil.
    MEDWYN
    MEDWYN --- ---
    COWBOY: Asi to bude hodne velké... Nas novy dvoupatrovy dum s 200m podlahove plochy ma 6kW :-)
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    CUKI: Co se ti na těch parametrech nelíbí? Vždyť ani nevíš, jak je to veliké.
    CUKI
    CUKI --- ---
    COWBOY: To je nějaké šapitó? :-)

COWBOY: Jo dohromady z domem a ty apartmány na pronájem? Pokud je to nějaká celistvá stavba tak tam můžeš mít elektriku jen na temperaci, ale jinak bych ji tam necpal. Dost mě překvapuje, že s takovými parametry to jde vůbec postavit. To nemůže projít ani přes stavební úřad...
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    COWBOY: Ale bojím se, že ti stejně moc nepomůže. Prostě celý objekt je plánován na vytápění krbem s vložkou a jenom řešíme, jestli apartmány, které se budou vytápět spíš jenom v zimě (na jaře a na podzim se nebudou používat, tudíž není třeba je vytápět. A proto přemýšlím, elektrika by asi přišla investičně levněji a jak dlouho budeme muset topit vodou, než se náklady srovnají.
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    CUKI: Tepelná ztráta je spočítaná na 24,5 kW.
    CUKI
    CUKI --- ---
    COWBOY: Mám doma auto. Mám do něj lejt benzín a nebo naftu?

Pokud uvažuješ tímto stylem, raději nic nestav. Otopná soustava se navrhuje podle potřeb projektu a TZ objektu, bez toho je to věštění z křišťálově koule. Můžeš mít ZT pod jeden kilowatt a nebo taky 3kW...
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    Měl bych dotaz na zdejší odborníky na vytápění.
    Stavíme novostavbu na horách. Dům a dva apartmány. Apartmány budou v provozu v zimě a v létě. Každý apartmán má cca 50 m2. A teď řešíme vytápění. Určitě bude podlahové. Otázka zní, jestli elektrické nebo teplovodní. Zbytek objektu je vytápěn kamny na dřevo s výměníkem. Napadá vás něco, proč dát přednost elektrice? Díky
    CUKI
    CUKI --- ---
    HE11_KNIGHT: No povolání to opravdu není. Jsem ve výboru a dělám to proto že mě to se..
    Ono když se přestěhuješ do místa které oplývá zelení právě proto že tam ta zeleň je a pak to tam někdo jen tak plení, nemáš moc jiných možností. Boj s větrnými mlýny to bude jen když se nic nezmění. A já myslím, že se přístup mění. Jsem ve spolku Berounská Zeleň kde se podařilo přístup k zeleni dost změnit. Není to takové jako bychom si představovali, ale je znát.
    HE11_KNIGHT
    HE11_KNIGHT --- ---
    SHIN:To zjištění, že lidi z vesnice nejsou až tak přírodní lidi mě taky chvíli mrzelo. Topit petkami, starým nábytkem a dalším voňavým matrošem, je tu běžné. Připadá mi, že jediný co ctí tu přírodu je ta náplava z měst. Už jsem byl poslán do zadku (v dobrém), když jsem ptal jestli pet lahev opravdu patří do kamen a ne do žlutého kontaineru na návsi :)

CUKI: A ty to řešíš z pozice svého povolání nebo jen tak z vlastní iniciativy? To je takový dost "Don Kichotský" úkol co sis vzal na hrb.
    JAKUBMOKRIS
    JAKUBMOKRIS --- ---
    SHIN: Potvrzuji, mám podobné zkušenosti. Kanalizace v obci, ale kdo má septik s přepadem, ten se na ni nepřipojil, aby nemusel platit stočný. Listí se pálí naprosto běžně a sem tam se obcí line puch, když někdo přiloží starý boty.

A já jak vůl vloni předělal vytápění na plyn, listí z části necháváme spadaný a část jebnem každej rok na kompost.
    CUKI
    CUKI --- ---
    LINKOS: To mi povídej, kdyby jen listí, já tu u nás řeším nepovolené kácení na pozemcích obce, dost nevděčná činnost :-(
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    SHIN: taky jsem na vesnici, taky mám uhelný Benkov, má ho tu ještě jeden člověk a je to super
    Až odejde, nebo skončí uhlí, tak bych chtěl pelety, to bude ještě čistší.
    Ale je to jak říkáš, občas někdo pálí snad mrtvoly nebo co a ještě to dusí aby to nehořelo
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam