• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KACHNIKVytápění rodinných domů
    MIKEKT
    MIKEKT --- ---
    Ahoj,
    Jdu si pro řadu. Máme doma staré litinové radiátory. Po rekonstrukci, kdy jsme odstranili dvě příčky máme radiátor v obýváku asi poddimenzovany. Přemýšlím, že bych vyměnil staré radiátory za nové, nejspíš asi výkonnější. Jedná se o byt 3+1 a topí se plynovým kotlem. Může to mít vliv na snížení spotřeby nebo je to blbost? A jak nejlépe nastavit kotel, aby netopil zbytečně moc? Termostat mám uprostřed obýváku nastavený na 21,5. Mám tenhle kotel https://www.navio.cz/vaillant-turbotec-plus-vuw-cz-sk-202-3-5/ teplotu vody nastavenou na 60 stupňů. Díky za rady
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    SHIN: já mám teorii, že jsem možná měl nulovou poptávku po topení do radiátorů, ale oběh do boileru byl tak pomalý, že se kotel přehřál i při minimálním výkonu, a musel do to pustit i do radiátorů.
    SHIN
    SHIN --- ---
    RATTKIN: podle mě ti prostě přestane topit do topení, když bude uspokojenej z hodnot termostatu. Vloni jsem tak dotopil půlku násypky jenom na ohřev vody.
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    Může mi prasknout kotel, když nastavím na oběhovém čerpadle moc velkou rychlost?
    Jedná se o ohřev TUV, vstupní teplota bývá kolem 45°
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    nevíte, jak se na kotli Benekobv nastaví, aby netopil to topení, ale jen ohříval vodu?
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    Ahoj,kdysi jsem nezlikvidoval připojení uhelného kotle na okruh ústředního topení,co kdyby něco..No a to něco tak nějak asi přišlo. Rád bych vyměnil uhlák na hnědé uhlík Dakon za kotel na dřevo(ke kterému mám zatím celkem dobrý přístup). Mátě někdo tip na kotel na dřevo,ideálně s se stejnou roztečí trubek na připojení jako starý uhláky Dakon (myslím,že mám D418)?
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    PEEP: Mám doma, naprosto bez problémů, natopí se jedna pak druhá...
    PEEP
    PEEP --- ---
    Provozujete nekdo seriove zapojene AKU nadrze?
    Vzhledem k rozmerum kotelny jsem nucen poridit 2AKU a jednu dat pres zed do druhe mistnosti.
    Tak uvazuju, ze by jedna byla bivalentni - nahore nerez snek na predehrev vody pred el. bojlerem a dole ocel snek pro pripadny solarni dohrev.
    Tim padem se ty AKU budou nahrivat nerovnomerne a zda se jako optimalni seriove zapojeni.
    Vsude v dokumentaci Atmosu maji jen paralelni zapojeni dvou nadrzi. Ale ty v sobe nemaji vymeniky, max maji vnoreny bojler.
    TANTRAMAN
    TANTRAMAN --- ---
    510,- za metrák ořech 2. Ledvice. A mám pocit že bude hůř.
    BOREC
    BOREC --- ---
    GOR: jo je to možný. každopádně složitý to není.
    GOR
    GOR --- ---
    BOREC: Myslim, ze u novejsich kotlu ani to ne, staci jen prenastavit na LPG.
    BOREC
    BOREC --- ---
    GOR: jj o kotli (záleží ale na typu) ale i u sporáku se jen vymění ty zapalovací trysky u hořáku
    GOR
    GOR --- ---
    BOREC: Ja vim, ze sporaky se prodavaji v obojim provedeni - mozna nemam spravny nazvoslovi - tryskou se rozumi jeste jinej dil pred horakem?

Nebo mluvis o kotli?
    BOREC
    BOREC --- ---
    GOR: na propan stačí leckdy jen přetryskovat
    CUKI
    CUKI --- ---
    GOR: Tak LNG je snad to samé ne, jen je přepravováno v jiném skupenství. Rozdíl je pouze to odkud bereš tu surovinu. Nebo se tam něco přidává/mění?
    CUKI
    CUKI --- ---
    THE_MIRACLE: Baterie je naopak nesmysl. Tedy minimálně na tvé použití topení.
    CUKI
    CUKI --- ---
    THE_MIRACLE: To je věc názoru 180m2 je poměrně velká plocha, ale i tak to dělá asi 45kW/m2/a. Což je trojnásobek toho, co by to mělo být. A při tak velkém domu by to neměl být problém. Architekt /projektant se prostě moc nepochlapil no. Ytong + 10 cm polystyren to jen potvrzuje. Ale ber to s rezervou, já se netajím tím, že posledních cca 15let se soustředím pouze na pasivní domy a ostatní zástavba u mě nemá zastání.

Ale to bych teď neřešil. Prostě to tam máš a moc s tím už asi neuděláš. Soustředil bych se spíše na řešení co dál.

Kondenzační kotel byl ekonomicky asi v pořádku. Jenže to stál plyn cca 1,3Kč za kWh. Dneska je to to tuším kolem 3,5Kč. Co bude za rok kdo ví. Ty ceny se teď tak měněj, že v tom ani nemám přehled. A bude plynu vůbec dost? Osobně bych teď nakupoval raději LNG za 10Kč/kwh než abych ho bral zadarmo z Ruska. Ale to je můj možná trochu extrémní názor.

Za mě pokud chceš a máš možnost do toho investovat předřaď další bojler, který budeš předehřívat z FVE (pokud máš kam umístit) Tím si hodně pomůžeš hlavně u TUV

Pokud máš vodní systém to TČ si myslím je dobrá volba i kdyby těch pár hodin v roce měl topit něčím dalším (ale nikoli plynem, protože ten v takovém režimu bude dražší než ee)

Za 250k Kč můžeš mít v poho obojí s přehledem.
    GOR
    GOR --- ---
    VITI: Nijak, LNG je furt zkapalněný zemní plyn. Pokud mne paměť nešálí, tak i když jde o plyn s vyšším obsahem inertních plynů, furt je Wobbeho číslo velmi blízké ruskému zemnímu plynu s obsahem >98 % CH4 .

Nepleteš si ho s LPG? V případě LPG je určitě třeba výměna hořáků na sporáku, protože propan-butan má významně vyšší Wobbeho číslo, u kotlů se zpětnovazebním řízením ne vždy musí být nutná nějaká fyzická výměna (tj. kotel si může být schopen zredukovat průtok plynu tak, že to bude fungovat, asi by byla potřeba změny nastavení řídicího SW).
    VITI
    VITI --- ---
    BTW jak se k tomu pripadnemu prechodu na LNG stavi dnesni plyn kotle? zvladaji ho stejne jako soucasny plyn?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam