MIKEKT: Směrem nahoru máš další pokoje? Tedy vnější stěna je až za?
Jedná se tedy pouze o ty stěny na stranách?
Tam není možné že by se odstraněním příček a změnou pravděpodobně na hodně podprůměrné panelákové zasklení zvýšil nárok na teplo. Celkovou potřebu snížíš.
"Chybu" bych viděl jinde. Tyhle radiátory fungují na principu cirkulace vzduchu.
Tedy horké topné těleso v kombinaci s velmi studeným oknem způsobí že teplý vzduch jde nahoru a pak pod stropem na konec místnosti a padá k podlaze a podél ní zase k topení a zpátky nahoru.
Jenže ty jsi udělal 3 razantní změny.
1) byla ta že jsi novými okny snížil ten počáteční teplotní rozdíl.
2) navíc si lepším zasklením snížil razantně celkovou potřebu tepla. Pravděpodobně při instalaci nebo po té při provozu kotle došlo ke změně teplotního spádu. Respektive horní počáteční teploty.
3) vybouráním příček jsi se dostal pravděpodobně k tomu, že jsi ty dva nezávislé systémy cirkulace spojil v jeden, který takto ale nefunguje protože se navzájem vyruší. Nevím jak moc a do jaké míry, to by chtělo změřit. Další problém je to topení pod linkou. Ty mřížky budou pravděpodobně naprosto nedostatečné...
Tedy závěrem. Podle mě toho tepla tam je dostatek, ale distribuce selhala. je potřeba najít jiný způsob a nebo ten stávající posílit, právě zvýšením teplotního spádu. Případně obojí.
Nastavit správně radiátory, není úplně hračka. Oslovil bych někoho kdo není jen topenář ale opravdu tomu rozumí. Já to opravdu nejsem :-)
Tuším kde je chyba jak jsem psal ale najít nejednoduší nápravu na to se necítím. Já bych tam zkusil zaexperimentovat v malou bytovou VZT, která krom jiného pomůže dobře rozdistribuovat teplo. Na to by chtělo znát orientaci ke světovým stranám. Tedy vytvořením mimojiné nové nucené cirkulace vzduchu. Ale možná by v klidu stačilo i jen poštelovat to topení a vytvořit vhodnější teplotní spád.
Pokud o topení radiátory chceš vědět něco víc. Najdi si na TZB-INFO příspěvky k tomuto tématu od pana Homoly.
Jo a pokud nemáš kondenzační kotel, o přechodu na něj bych taky popřemýšlel. Ale obecně bych řešil spíš elektrické vytápění vzhledem k situaci. Litinových radiátorů se ale nezbavuj.