• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KACHNIKVytápění rodinných domů
    Vytápění všeho druhu. Pochlubte se, sdílejte zkušenosti, recenzujte dodavatele...
    rozbalit záhlaví
    ZORB
    ZORB --- ---
    MIKEKT: Chapu to spravne, ze tam mate dva radiatory a jeden z nich je v lince?
    ZORB
    ZORB --- ---
    CUKI: Proc by sei se nezbavoval litiny? S kondenzacnim kotlem, je to blba kombinace...
    ZORB
    ZORB --- ---
    MIKEKT: Co tam mas ted za kotel?
    CUKI
    CUKI --- ---
    MIKEKT: Směrem nahoru máš další pokoje? Tedy vnější stěna je až za?
    Jedná se tedy pouze o ty stěny na stranách?

Tam není možné že by se odstraněním příček a změnou pravděpodobně na hodně podprůměrné panelákové zasklení zvýšil nárok na teplo. Celkovou potřebu snížíš.

"Chybu" bych viděl jinde. Tyhle radiátory fungují na principu cirkulace vzduchu.
    Tedy horké topné těleso v kombinaci s velmi studeným oknem způsobí že teplý vzduch jde nahoru a pak pod stropem na konec místnosti a padá k podlaze a podél ní zase k topení a zpátky nahoru.

Jenže ty jsi udělal 3 razantní změny.
    1) byla ta že jsi novými okny snížil ten počáteční teplotní rozdíl.
    2) navíc si lepším zasklením snížil razantně celkovou potřebu tepla. Pravděpodobně při instalaci nebo po té při provozu kotle došlo ke změně teplotního spádu. Respektive horní počáteční teploty.
    3) vybouráním příček jsi se dostal pravděpodobně k tomu, že jsi ty dva nezávislé systémy cirkulace spojil v jeden, který takto ale nefunguje protože se navzájem vyruší. Nevím jak moc a do jaké míry, to by chtělo změřit. Další problém je to topení pod linkou. Ty mřížky budou pravděpodobně naprosto nedostatečné...

Tedy závěrem. Podle mě toho tepla tam je dostatek, ale distribuce selhala. je potřeba najít jiný způsob a nebo ten stávající posílit, právě zvýšením teplotního spádu. Případně obojí.

Nastavit správně radiátory, není úplně hračka. Oslovil bych někoho kdo není jen topenář ale opravdu tomu rozumí. Já to opravdu nejsem :-)

Tuším kde je chyba jak jsem psal ale najít nejednoduší nápravu na to se necítím. Já bych tam zkusil zaexperimentovat v malou bytovou VZT, která krom jiného pomůže dobře rozdistribuovat teplo. Na to by chtělo znát orientaci ke světovým stranám. Tedy vytvořením mimojiné nové nucené cirkulace vzduchu. Ale možná by v klidu stačilo i jen poštelovat to topení a vytvořit vhodnější teplotní spád.

Pokud o topení radiátory chceš vědět něco víc. Najdi si na TZB-INFO příspěvky k tomuto tématu od pana Homoly.

Jo a pokud nemáš kondenzační kotel, o přechodu na něj bych taky popřemýšlel. Ale obecně bych řešil spíš elektrické vytápění vzhledem k situaci. Litinových radiátorů se ale nezbavuj.
    MIKEKT
    MIKEKT --- ---
    CUKI: Mame vlastni kotel. Pricky byly tam kde jsou zlute cary a Topení2 je male topeni a jeste je pod kuchynskou linkou, ve ktere je mrizka nahore i dole.
    Topeni je puvodni, ale v te druhe mistnosti je ted schovane v kuchynske lince a timpadem vetsinu tepla musi davat to Topeni1 a tomu se ten prostor zvetsim odebranim pricek. To je jen moje teorie, ze to tomu systemu muze vadit :) Jen me ted napadlo, ze by se to peni dalo nejak zefktivni s ohledem na cenu plynu - koupit jine (vykonejsi) radiatory nebo to cely nejak prenastavit. Nastavit vodu na vic stupnu, aby to treba zapinalo min casto, ale na vyssi teplo a diky tomu by to bylo s turbo kotlem efektivnejsi. Moc se v tom nevyznam :) Jediny co jsem pred par lety pri nastehovani nekde cetl, ze se nevyplati vypinat topeni pres noc nebo v nepritomnosti, ze pak to stejne sezere vic pri opetovnym natopeni. A nam to stejne nefungovalo, protoze to znovu natopeni trvalo hrozne dlouho jako ze natopi 2 stupne trvalo treba 3 hodiny nebo tak neco :D

CUKI
    CUKI --- ---
    MIKEKT: Jako nevím co v důsledku znamená odstranili 2 příčky, ale dost pochybuji že při výměně oken za ty panelákové, by to nedalo dostatek energie. A pokud by jsi to chtěl zlepšit, tak pořiď kvalitní trojskla.
    Litinových radiátorů se ale nezbavuj!

Kotel je jen pro vás? Nebo nějaký centrální systém?

U tebe se dá změnit cokoliv od teplotního spádu po množství. většinou se s tím dá hodně hýbat. Ideální to nebude, ale lepší než se zbavit litiny. A pokud uvidíš někoho v baráku že se zbavuje starého topení, tak můžeš ten svůj systém repasovat-přidat žebra. Případně ubrat někde kde už zase nejsou potřeba.

Ale nechápu to odstranění příček. To v těch místnostech nebylo topení? A nebo jsi ho odstranil?
    BOREC
    BOREC --- ---
    MIKEKT: 20-30 procent. Je třeba topit na nižší teplotu, tak aby zpátečka byla max. 55 st. C
    MIKEKT
    MIKEKT --- ---
    BOREC: je tam nějaká reálná úspora? Máme tenhle kotel cca 8 let, tak nevím jestli se výměna úplně vyplatí. Ještě o tom teď čtu a nevím jestli mám kotel dobře nastaveny. Asi díky těm radiátorům dlouho trvá vytopeni bytu na požadovanou teplotu, takže topime pořád na 21,5 a teplotu vody mám na 60 stupňů. Jinak máme roční spotřebu plynu za poslední rok 14kwh. Plochu máme 70m2. Jsme krajní byt a z druhé strany máme chodbu a prázdný byt. Panelák bez zateplení, ale prý nějaké sendvič panely s polystyrenem. Říkám si, že když teď šel ten plyn nahoru jestli by s tím nešlo něco udělat. U kotle bych musel udělat i odvod kondenzátu. Komín by snad prošel bez úprav, tam už mám nějakou vložku dávanou s tím turbo kotlem.
    BOREC
    BOREC --- ---
    MIKEKT: litinový radiátory nech a kup si kondenzační kotel
    MIKEKT
    MIKEKT --- ---
    TANTRAMAN: je to panelák bez zateplení. Druhé patro a krajní být. Okna plastová. Z jedné strany je to konec paneláku z druhé chodba a prázdný byt. Takže ztráty nebudou malé 😀 ale prý máme nějaký sendvič panel s polystyrenem uvnitř 😀 no tak radiátory zatím měnit nebudu. Dokud to nebude potřeba
    TANTRAMAN
    TANTRAMAN --- ---
    MIKEKT: Jde hlavně o tepelné ztráty objektu. Jediné co můžeš v bytě ovlivnit je izolace oken.
    MIKEKT
    MIKEKT --- ---
    Ahoj,
    Jdu si pro řadu. Máme doma staré litinové radiátory. Po rekonstrukci, kdy jsme odstranili dvě příčky máme radiátor v obýváku asi poddimenzovany. Přemýšlím, že bych vyměnil staré radiátory za nové, nejspíš asi výkonnější. Jedná se o byt 3+1 a topí se plynovým kotlem. Může to mít vliv na snížení spotřeby nebo je to blbost? A jak nejlépe nastavit kotel, aby netopil zbytečně moc? Termostat mám uprostřed obýváku nastavený na 21,5. Mám tenhle kotel https://www.navio.cz/vaillant-turbotec-plus-vuw-cz-sk-202-3-5/ teplotu vody nastavenou na 60 stupňů. Díky za rady
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    SHIN: já mám teorii, že jsem možná měl nulovou poptávku po topení do radiátorů, ale oběh do boileru byl tak pomalý, že se kotel přehřál i při minimálním výkonu, a musel do to pustit i do radiátorů.
    SHIN
    SHIN --- ---
    RATTKIN: podle mě ti prostě přestane topit do topení, když bude uspokojenej z hodnot termostatu. Vloni jsem tak dotopil půlku násypky jenom na ohřev vody.
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    Může mi prasknout kotel, když nastavím na oběhovém čerpadle moc velkou rychlost?
    Jedná se o ohřev TUV, vstupní teplota bývá kolem 45°
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    nevíte, jak se na kotli Benekobv nastaví, aby netopil to topení, ale jen ohříval vodu?
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    Ahoj,kdysi jsem nezlikvidoval připojení uhelného kotle na okruh ústředního topení,co kdyby něco..No a to něco tak nějak asi přišlo. Rád bych vyměnil uhlák na hnědé uhlík Dakon za kotel na dřevo(ke kterému mám zatím celkem dobrý přístup). Mátě někdo tip na kotel na dřevo,ideálně s se stejnou roztečí trubek na připojení jako starý uhláky Dakon (myslím,že mám D418)?
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    PEEP: Mám doma, naprosto bez problémů, natopí se jedna pak druhá...
    PEEP
    PEEP --- ---
    Provozujete nekdo seriove zapojene AKU nadrze?
    Vzhledem k rozmerum kotelny jsem nucen poridit 2AKU a jednu dat pres zed do druhe mistnosti.
    Tak uvazuju, ze by jedna byla bivalentni - nahore nerez snek na predehrev vody pred el. bojlerem a dole ocel snek pro pripadny solarni dohrev.
    Tim padem se ty AKU budou nahrivat nerovnomerne a zda se jako optimalni seriove zapojeni.
    Vsude v dokumentaci Atmosu maji jen paralelni zapojeni dvou nadrzi. Ale ty v sobe nemaji vymeniky, max maji vnoreny bojler.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam