• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KACHNIKVytápění rodinných domů
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    RATTKIN: tepelný most. Nevím detaily ale začal bych u větrání. Časté intenzivní. Každou hodinu na 3 až 5 minut.
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    CUKI: díky za odpověď, ale nevím co je TM.
    Dokud jsme v domě nebydleli 4, tak tam plíseň prý nebyla.

Plíseň je ve venkovních rozích a za nábytkem. V menší míře kolem oken, kde to profukuje.

Zvýšené přízemí nemá žádnou plíseň, bydlí tam jen 1 osoba. Sklep je z poloviny nad zemí a taky tam není vlhko.
    CUKI
    CUKI --- ---
    RATTKIN: A kde ta plíseň přesně je? Často to dělají nějaké TM. Např ŽB strop a pod.

Jen okna bych taky nedělal, důležití je zjistit příčinu. pokud je to Z těch stávajících TM jen zvýšená vlhkost z osob je to ok, pokud se dostatečně zaizoluje, zmizí to i při utěsnění novými okny. Pokud je tam nějaký další zdroj, klidně vlhkost pocházející z přízemí, bude to problém. Bude nejdřív potřeba vyřešit to a pak izolovat a nebo alespoň udělat difuzně otevřenou k-ci, kterou bych stejně doporučil.
    TANTRAMAN
    TANTRAMAN --- ---
    RATTKIN: Víc větrat v létě, víc topit v zimě
    GOR
    GOR --- ---
    RATTKIN: Zatepleni a výměna oken, budou-li dobre udelany, by vas mela plisne zbavit. Co bych nedoporucoval, je vymena oken bez zatepleni - zbavite se infiltrace netesnymi okny, ale studene zdi zustanou.
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    TANTRAMAN: je to v druhém nadzemním podlaží.
    Podle mne je to velká vzdušná vlhkost- čtyřčlenná rodina v malém bytě
    TANTRAMAN
    TANTRAMAN --- ---
    RATTKIN: Plíseň je hodně blbě, podřezat, obkopat, dát nopovku a zasypat sterkem.
    Musíš se nejdřív zbavit vlhkosti
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    Máme dvoupatrový RD z 50. let, značka Břizolit. Zvažujeme to zateplit, vyměnit paneláková dřevěná okna za plastová.
    Asi je nutné dělat i vzduchotechniku - rekuperaci, jinak to nebude mít efekt?

Nyní všude hodně plísně v rozích.
    Máme automat na uhlí, náklady na topení zatím nejsou moc vysoké.
    MIKEKT
    MIKEKT --- ---
    ZORB: jojo hrejou vsude. termostat jsem zapomnel. tak snad posledni obrazek :) a timto se omlouvam za spam :)

CUKI: je mozny ze mam jenom jeden okruh? :) jojo napravo je vnejsi strana panelku. Nalevo je cast studena chodba a cast prazdny byt. mam panelove stropy, tak bych na tu rekuperacni jednotku musel asi udelat podhledy. A to druhy je mysleno na vymenu tepla mezi mistnostma?

Ma teda cenu nejak laborovat s nastavenim kotle, teploty vody, zpetne teploty a nastaveni radiatoru nebo je to v tomhle pripade stejne zbytecny? :)

Jeste jedno diky za rady

CUKI
    CUKI --- ---
    MIKEKT: připojuju se kde jsou ty termostaty a jak máš udělané větve? Kolik máš okruhů?

Jinak teď jako celek to vypadá dost jinak. Tedy napravo je vnější stěna paneláku?

Navíc tou uzavřenou ložnicí jsi to taky dost rozbil.

Prostě už bych nepočítal s tím, že využiješ cirkulační výhodu radiátorů (ta snížením teploty stejně není tak zásadní), a snažil se promíchat nuceně vzduch v místnosti.

druhá věc je že pokud na jeden okruh pověsíš další topení, neznamená to že o to zvýšíš výkon.

Taková to hračka by ti mohla pomoci: https://www.solar-eshop.cz/p/rekuperacni-jednotka-hr100r/

není to žádný technologický zázrak, ale na to co tam potřebuješ to stačí, ale je to investice navíc. něco ušetříš ale nejen na rekuperaci vzduchu, ale hlavně na lepším promíchání v místnosti. Tedy se ti nestane že tam budeš mít tak velké rozdíly teplot. U topení může být klidně 30°C a víc, ale k čemu ti to je když u stolu budeš mít třeba jen 16...

A nebo jen do zdi narvat: https://www.regulus.cz/cz/rekuperacni-jednotka-hr30w-pro-1-mistnost

Účinnost bude v reálu mnohem nižší, protože se ti ten vzduch bude promíchávat, ale lepší než drátem do oka a není třeba řešit žádné podhledy. Na promíchání vzduchu to pomůže...
    ZORB
    ZORB --- ---
    MIKEKT: Mozna hloupa otazka, ale radiatory hrejou v plny plose a jsou tim padem ovzdusneny?
    ZORB
    ZORB --- ---
    MIKEKT: Kde mas umistenej ten termostat od kotle?
    MIKEKT
    MIKEKT --- ---
    ZORB: poslal jsem jen cast bytu, kde byly vybourane ty pricky. cely vypada takhle. Modre sou radiatory puvodni litinove. Do koupelny a na zachod jsme pridali zebriky. Po tom co jsem zacal vic pracovat doma jsem si pridal jedne maly radiator do toho rohuv obyvaku, abych mel u pracovniho stolu vic teplo :) Cela ta prava stena je krajni, takze byva nejvic studena. Myslel jsem, ze tomu pomuzu, ale rychlost vytopeni z nizsich teplot se moc nezlepsila. Asi opravdu nebude problem v tom, ze by toho tepla bylo malo, ale je to spatn e nastavene - jak pise CUKI:

ZORB: rozvod jsme nechavali pri rekostrukci predelet do medi.

CUKI: Co je mala VZT? :) A kde najdu takoveho cloveka, ktery by mi to pomohl vyladit? Jeste jsem cetl, ze se da pohrat s teplotou zeptne vody, ale to uz je na me vyssi divci :) Uz ted nevim jak nastavit teplotni spad, ale mas asi pravdu, ze je nekde neco blbe. Jinak vetsinou to tady mame cele otevrene. Na vsech radiatorech mam termo hlavice, ktery by se meli spinat podle tepla. V obyvaku a pod linkou mam normalni kohouty, ktere jsou uplne otevrene, protoze mi rikal topenar, ze v te hlavni mistnosti to ridi ten termostat. A pod linkou jsem to nechal otevrene, aby z te mrizky slo co nejvic nahoru :D

DOKKTOR: takze jsi spis pro vymenu radiatoru?

CUKI
    CUKI --- ---
    ZORB: Myslím, že v běžném bytě je tohle oproti distribuci vcelku marginální problém.
    Po kamnech je topení druhý nejhorší možný způsob vytápění, právě díky rozdílu teplot v místnosti. Pokud je radiátor pod linkou, aspiruje spolehlivě i na to první místo. Tam je zakopaný pes. Pardon schovaný radiátor...
    ZORB
    ZORB --- ---
    CUKI: Problem litinovych radiatoru a ocelovych trubek, je ten, ze cela otopna soustava ma velkou dynamiku a velkej objem vody co ohrivas. Kdyz mas denni rytmus rizenej chozenim do prace, tak se celkem vyplati netopit na konstantni teplotu celej den.
    ZORB
    ZORB --- ---
    MIKEKT: Trubky jsou ocelove s vetsim prurezem?
    ZORB
    ZORB --- ---
    MIKEKT: Chapu to spravne, ze tam mate dva radiatory a jeden z nich je v lince?
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    jenom bych podotknul, ze jakykoliv vykyv v tepote v litinovem radiatoru stoji nasobne tolik energie to dotopit jako v plechaci s desetinovym objemem. za me teda litina jedine s tuhym palivem pokud mam za barakem les nebo uhelny dul.
    CUKI
    CUKI --- ---
    ZORB: Protože je to topení nesmrtelné, pokud mu dáš jednou za 30-50let servis. Kondenzační teplota vratky se dá v celku dobře dodržet i tak. Záleží na tom jak je to vymyšlený.
    Výhodou paneláků je ta, že velká část tepla se uspoří právě těmi okny a proto původní litinové topení dimenzované na 75-90° pojede stále velmi dobře i na 55°, takže se dodrží max 45°C na zpátečce.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam