Já jsem zvědavej, kdy tazatelům na netu v diskuzích konečně dojde, že nemá smysl se vůbec na nic ptát. Střílím do vlastních řad, protože mě to taky ještě pořád nedošlo a ptám se. Tady se řeší zda jít do plynu nebo do tepelka. A odpověď je, ať si dotyčný sežene projektanta, že se to nedá takhle říct (což je mimochodem asi vcelku objetivní připomínka) a nebo ať dá víc informací. Když dá víc informací, tak se tazatel dozví, že jeho projektant je debil a barák, který mu vyhovuje má zbourat. STOP!
Tady si dovolím popřít sám sebe a zeptám se tedy - jak si má laik vybrat odborníka (platím obecně, nejen na projektanta)? Většinou se na odborný dotaz v diskuzi tazatel dozví, ať to řeší s odborníkem. Když to řeší s odborníkem, tak se dozví, že ten odborník, co si ho vybral je špatný. Připadá to pouze mě, že tohle nemá řešení? Takže je lepší věřit anonymní postavičce z diskuze? O co je lepší anonymní projektant z nyxu?
Co je špatného na spotřebě 19 MWh v baráku? Jsou rodinné domy, co spotřebují 40 MWh. Ano, CUKI je ujetej na pasivní domy. Neberu mu to. Líbilo by se mi mít pasivní dům. Líbilo by se mi, kdyby všichni měli pasivní domy a nemuseli jsme podporovat totalitní státy nákupem energií a líbilo by se mi snižovat zátěž pro životní prostředí. Jenže každý není na zelené louce s rozpočtem jako prase. A pokud by se tak měl každý řídit, tak se postaví tak 20 % staveb. Každý stavebník řeší dle aktuální situace to, co je pro něj nejlepší. Vždy je to o kompromisu, tady slevím, tady přidám. Pro mě byl přechod z bytu do novostavby, kde projedu do 1000 m3 plynu za rok výhra, protože za energie na 150 m2 zaplatím méně, než jsem platil na 65 m2 v bývalém 3+1.
Další dosti hloupý dotaz - proč si lidi do bytu dávají krbovky? Proč asi. Rodiče jsem přemluvil, aby si je na jaře udělali včetně nerezového komínu. Protože když nebude plyn, nebo bude extrémně drahej, nikdo nebude řešit, že má v bytě prach. Hlavně, že si může zatopit. Já v podstatě do loňska měl krbová kamna jen jako dekoraci. Topili jsme v nich fakt málo. Minulý rok jsem je ale využíval do konce listopadu. A překvápko, zatímco všichni plakali, mně na jaře vraceli 16000,- za plyn při 3000,- zálohách. Přes jaro/leto jsem si párkrát máknul v lese a mám dřevo v pohodě na celou zimu. Díky izolaci ta krbová kamna bez výměníku v pohodě vytopí celý dům. Ytong + 10 cm polystyren. Taky jsem mohl přidat. Mohl jsem dát 20 cm, nebo ještě víc. Bylo by to lepší, ale i těch 10 cm je lepší než nic - projekt původně se zateplením nepočítal.
Pokud už se tedy zeptám, snažím se brát odpovědi s rezervou. Neříkám, že ti co dopovídají tomu nerozumí. Většinou ano. Ale jsou zaslepení svými řešeními a i když se tazatel snaži popat sebevíc, jeho situaci neznají ani z poloviny. Oni ji kolikrát nechtějí znát ani ti projektanti, se kterými se jedná osobně.
Já bych při podobných nákladech v tomto případě šel už cestou TČ.