• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KACHNIKVytápění rodinných domů
    CUKI
    CUKI --- ---
    VOIKUKKA: Nadhoď sem a to se dozvíš věcí :-)

Zadej projektantovi jasné specifika co to má splňovat a cenu za kterou se to má postavit a nech ho celou stavbu kontrolovat, pak se od dobrého architekta dočkáš dobrého výsledku.

Do té doby do které architekt bude placen za procenta z ceny stavby, se nikdy nedočkáš rozumného výsledku. kdo by se snažil o péči řádného hospodáře, když sám by dostal méně? To by pak nebyl dobrý hospodář :-D
    Tyhle dně přímky se prostě nikdy neprotnou... A do té doby dokud ve stavebnictví bude platit tento nešvar budou se stavět paskvily.
    CUKI
    CUKI --- ---
    THE_MIRACLE: Teď střílím do vlastních řad, ale podle mě nejde o to tady získat nějaký zaručený recept na cokoli, nebo přijmout nějaký názor, ale o to abych když se na něco zeptám, získal pohled ze všech možných úhlů. Takové pohledy které mě třeba na první dobrou nenapadnou. Ale to neznamená že je musím bezpodmínečně bezhlavě přejímat.

Co se týče pasivní výstavby. Ta vůbec nemusí být dražší než konvenční stavby. Naopak ani jeden můj projekt nebo realizace, určitě nevyšel dráž, než běžná stavba.

Stejně tak neplatí, že to musí být nějaká hi-tech bomba, opak většinou bývá pravdou.

Problém je, že mnoho architektů a projektantů se neumí na dům podívat komplexně.
    Měl by to být nějaký průnik mezi potřebami investora (nikoli jeho velkýma očima), cenou a nějakým designem. Ta cena se neskládá pouze s ceny za stavbu, ale patří do ní také cena za dlouhodobou údržbu a provoz.

A pokud se nad tím pořádně zamyslíš, tak ti do toho ty tvé vzorce nebudou nikdy sedět.

Srovnávat se s nejhoršími není nikdy dobrá cesta k úspěchu. Alespoň já osobně to mám opačně. Tedy pokud tvé dosavadní teepee spotřebuje 40MWh/rok, vůbec bych to nesrovnával s novostavbou kterou budeš splácet mnoho let.
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    THE_MIRACLE: jj v krkonoších nechávali kubík na stojáka za 10Kč.
    Hajnej říkal že se lidi zbláznili, takže furt jen lítá a značí stromy na samotěžbu.
    SAKRA
    SAKRA --- ---
    Nemáte někdo zkušenost s vytápěním kamenýma topnýma deskama? Tedy fakt desky z kamene. Měly by být schopné i určité akumulace (https://www.eurotopin.cz/)
    Přišel čas vyměnit v bytě akumulačky a tím přichází přemýšlení zda nebude vhodnější jiný typ topení.
    Mám i bojler, takže tarif nočního proudu, s těmi panely by bylo třeba přejít na jiný tarif.
    Mám garsonku, takže úspora místa by se hodila, ale ne za cenu že je to blbost.
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    PISTA1: To nevadí, hodí se to.

Jinak jsem četl, že Lesy ČR prodávají dřevo celkem lacino, když si ho člověk sám vytěží. A taky že větve, které jsou do 7 cm průměru je možné z lesa odnášet bezplatně. To jsem nevěděl.
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    THE_MIRACLE: máš blbý seriál ;)
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    PISTA1: Proč jsem si já nešťastná nevzala Pištu Hufnágla! :-D
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    Topná sezona zahájená. Na protest proti vládním opatřením budu udržovat trenkovou teplotu. Vím bude to těžký, budeme trpět vedrem, ale vydržíme.
    :D

Btw včera konečně dorazil hajný, změřil dříví a když začal psát 5 do smouvy o samovýrobě u položky cena za m3 tak sem se opotil. Tak nějak sem počítal s cenou 250 až 350 jak jde teď dříví nahoru. To se změnilo ve chvíli kdy za tu 5 nepsal jen jednu 0. Začal mě cukat koutek a já musel vší silou držet kamenou tvář a nezačít křepčit. Zrovna jsem ještě domluvil vybrání souší za barákem, abych dorovnal hráň až do konce a odhadem jsme to k tomu přičetli. Za topení na 4 až 5 roků včetně benzínu zaplatím necelý 3 tisíce :D
    BOREC
    BOREC --- ---
    VOIKUKKA: posli mi komplet projekt UT v práci bych se na to podíval pokud chceš
    BOREC
    BOREC --- ---
    VOIKUKKA
    VOIKUKKA --- ---
    BOREC: stavební povolení a prováděčka cca 270 tisíc.
    BOREC
    BOREC --- ---
    THE_MIRACLE: co člověk to názor a to platí nejen ve vytápění.
    Každý dům je jiný a pasuje na něj ideálně jiný systém, ale i ten může mít nevyhody.

Jinak co se projektantů TZB týče, tak je to často tak, že mají provize od výrobců (kolem 2% z ceny produktu), pokud je dají do projektu a je to zrealizováno, takže se tam často snaží dávat to co je výhodné pro ně a ne zcela pro klienta (např. ten kotel na pelety), který o tom ví třeba kulový.

VOIKUKKA: kolik jste dali za ten projekt jestli se můžu zeptat ? Pokud je to projekt "jen pro stavebko" tak asi nelze čekat že ten projektant půjde hodně do hloubky, na to jsou pak prováděcví dokumentace.
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    VOIKUKKA: jde o to, že ty máš tu nejhorší možnou kombinaci. Prostě chceš něco starého předělat na nové. Což je jednak pěkně drahé a jednak dost složité. Navíc to vždycky bude mít nevýhody "rekonstrukce".

Z hlediska projektanta je to to nejhorší co ho může potkat. Hromada práce a času. Navíc v době, kdy si tihle lidé můžou práci vybírat, je prostě skoro neřešitelné najít někoho kvalitního, kdo se ti bude věnovat a pokud ano, tak si troufám říct, že bude chtít statisíce, aby se mu ta práce vyplatila.
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    VOIKUKKA: A pak, když konečně na někoho narazíš a vybereš si a zeptáš se tu na něco konkrétního, tak se přes pár příspěvků dozvíš, žže si vlastně vybrala úplně špatně...
    VOIKUKKA
    VOIKUKKA --- ---
    THE_MIRACLE: každý projektant dodá jiné řešení a každý si obhájí proč to jeho ke správné. Už jenom sehnat projektanta je problém. Sehnala jsem architekta co mi navrhnul průchozí obývák s pěti dveřma a sedačkou uprostřed té místnosti. A na dotaz proč ve čtyřech různých řešeních je koupelna pořád na úplně debilním místě odpověděl, že neví kam jinam ji dát. Že nemám technickou místnost, kterou jsem chtěla, není potřeba... Dostal zaplaceno a já si proplakala. Šla jsem za projektantem, který navrhnul dispozičně rozumné řešení, zajásala jsem, dala mu rozpočet aby navrhnul stavebně technické řešení a návrh byl ať postavím sklep za 3/4 mega aby byl kam dát kotel na pelety. Paráda, že? Vybrat odborníka pokud nemáte nikoho známého v tomto oboru a doporučení je akorát dost drahá loterie.
    Proto zoufalý dotaz: Víte o někom, koho můžete doporučit a kdo ví co dělá a zhodnotí projekt?
    Když nic, tak si tu teda alespoň pobrečím :)
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    THE_MIRACLE: Podlahovku bohužel nemám (cca 40 let starý dům) a zatím nám ji moc nedoporučovali dodělávat. Topime na 22.5 C ve dne, 21.5 C noc. Budeme asi snižovat, tohle bylo i kvůli malým deckům, už jsou starší.
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    LAUNCHER: teplo pořád... mám podlahovku a to se nevyplatí vypínat ani když nejsi na homeoffice. Nechával jsem na 22°C doteď i když jsme odjeli na víkend.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    THE_MIRACLE: Řadovka, 2 patra a sklep, cca 100m2 půdorys. Spotřebu plynu na T + TUV + vaření mám ~ 23 MWh. Home office, tzn teplo pořád.

Sehnal jsem si místní stavební firmu s výbornými referencemi. Na úvod v říjnu dáme 40cm celulózy na půdu. V případě potřeby projektantů budu využívat jen co si firma řekne a jen jejich.

Neočekávám nějaké zázračné úspory, jen se chci chovat slušně k přírodě. Budu pak referovat, jak a jestli jsem s tou spotřebou pohnul.

Na pasivní domy moc nejsem, byl jsem zatim ve 3 a bylo to buď malinký nebo děsný nebo oboje. Přesto věřím že to nějak jde, ale spis jen pro novostavbu - ale já nechci dělat dětem taxíkáře do školy.
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    Já jsem zvědavej, kdy tazatelům na netu v diskuzích konečně dojde, že nemá smysl se vůbec na nic ptát. Střílím do vlastních řad, protože mě to taky ještě pořád nedošlo a ptám se. Tady se řeší zda jít do plynu nebo do tepelka. A odpověď je, ať si dotyčný sežene projektanta, že se to nedá takhle říct (což je mimochodem asi vcelku objetivní připomínka) a nebo ať dá víc informací. Když dá víc informací, tak se tazatel dozví, že jeho projektant je debil a barák, který mu vyhovuje má zbourat. STOP!

Tady si dovolím popřít sám sebe a zeptám se tedy - jak si má laik vybrat odborníka (platím obecně, nejen na projektanta)? Většinou se na odborný dotaz v diskuzi tazatel dozví, ať to řeší s odborníkem. Když to řeší s odborníkem, tak se dozví, že ten odborník, co si ho vybral je špatný. Připadá to pouze mě, že tohle nemá řešení? Takže je lepší věřit anonymní postavičce z diskuze? O co je lepší anonymní projektant z nyxu?

Co je špatného na spotřebě 19 MWh v baráku? Jsou rodinné domy, co spotřebují 40 MWh. Ano, CUKI je ujetej na pasivní domy. Neberu mu to. Líbilo by se mi mít pasivní dům. Líbilo by se mi, kdyby všichni měli pasivní domy a nemuseli jsme podporovat totalitní státy nákupem energií a líbilo by se mi snižovat zátěž pro životní prostředí. Jenže každý není na zelené louce s rozpočtem jako prase. A pokud by se tak měl každý řídit, tak se postaví tak 20 % staveb. Každý stavebník řeší dle aktuální situace to, co je pro něj nejlepší. Vždy je to o kompromisu, tady slevím, tady přidám. Pro mě byl přechod z bytu do novostavby, kde projedu do 1000 m3 plynu za rok výhra, protože za energie na 150 m2 zaplatím méně, než jsem platil na 65 m2 v bývalém 3+1.

Další dosti hloupý dotaz - proč si lidi do bytu dávají krbovky? Proč asi. Rodiče jsem přemluvil, aby si je na jaře udělali včetně nerezového komínu. Protože když nebude plyn, nebo bude extrémně drahej, nikdo nebude řešit, že má v bytě prach. Hlavně, že si může zatopit. Já v podstatě do loňska měl krbová kamna jen jako dekoraci. Topili jsme v nich fakt málo. Minulý rok jsem je ale využíval do konce listopadu. A překvápko, zatímco všichni plakali, mně na jaře vraceli 16000,- za plyn při 3000,- zálohách. Přes jaro/leto jsem si párkrát máknul v lese a mám dřevo v pohodě na celou zimu. Díky izolaci ta krbová kamna bez výměníku v pohodě vytopí celý dům. Ytong + 10 cm polystyren. Taky jsem mohl přidat. Mohl jsem dát 20 cm, nebo ještě víc. Bylo by to lepší, ale i těch 10 cm je lepší než nic - projekt původně se zateplením nepočítal.

Pokud už se tedy zeptám, snažím se brát odpovědi s rezervou. Neříkám, že ti co dopovídají tomu nerozumí. Většinou ano. Ale jsou zaslepení svými řešeními a i když se tazatel snaži popat sebevíc, jeho situaci neznají ani z poloviny. Oni ji kolikrát nechtějí znát ani ti projektanti, se kterými se jedná osobně.

Já bych při podobných nákladech v tomto případě šel už cestou TČ.
    BOREC
    BOREC --- ---
    Pokud by bylo místo tak: Vitodens 100-W B1HF 19kW topný, k tomu 250-300l externí zásobník TUV a patrona s FVE
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam